Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 18, 2009

Νεκροί από τα απόβλητα


Στην επικαιρότητα επανέρχεται η υπόθεση ρίψης τοξικών αποβλήτων στην Ακτή Ελεφαντοστού από την πετρελαϊκή εταιρεία Trafigura το 2006, καθώς έκθεση του ΟΗΕ συνδέει τη μόλυνση εκείνη με τον θάνατο και την ασθένεια κατοίκων της περιοχής.

Οπως δήλωσε χθες ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το θέμα αυτό Ο. Ιμπεάνου, υπάρχουν «εκ πρώτης όψεως ισχυρά στοιχεία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η ρίψη 500 τόνων τοξικών αποβλήτων από το ναυλωμένο από την Trafigura φορτηγό πλοίο Probo Koala ανοιχτά του Αμπιτζάν τον Αύγουστο του 2006 φέρεται να προκάλεσε τον θάνατο 15 ανθρώπων και προβλήματα υγείας σε άλλους 69 που χρειάστηκαν νοσηλεία. Τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ κάνουν επιπλέον λόγο για 108.000 ιατρικές επισκέψεις ως αποτέλεσμα του συγκεκριμένου περιστατικού. Αν και ο κ. Ιμπεάνου αναγνωρίζει ότι δεν διαθέτει ακλόνητες επιστημονικές αποδείξεις για το συμπέρασμά του, καθώς όλοι οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σύμφωνοι για τις επιπτώσεις των αποβλήτων, τονίζει ωστόσο ότι δεν είναι σύμπτωση ότι χιλιάδες άνθρωποι αρρώστησαν μετά τη ρίψη τους.

Η Trafigura, που αρνείται από την πρώτη στιγμή κάθε ευθύνη, απέρριψε την έκθεση κάνοντας λόγο για μη επαληθεύσιμα συμπεράσματα. Πάντως, τον Φεβρουάριο του 2007 είχε συμβιβαστεί με το κράτος της Ακτής Ελεφαντοστού, πληρώνοντας 152 εκατ. ευρώ -υποτίθεται για τον καθαρισμό των υδάτων, χωρίς να παραδεχτεί ενοχή- ενώ αυτές τις μέρες διαπραγματεύεται φιλικό διακανονισμό με 31.000 θύματα που κατέθεσαν εναντίον της συλλογική αγωγή σε βρετανικό δικαστήριο. Η Trafigura βρίσκεται όμως εκ νέου εκτεθειμένη καθώς εσωτερικά εταιρικά e-mail που έχουν στα χέρια τους η Greenpeace και η εφημερίδα Guardian δείχνουν ότι, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της, γνώριζε πολύ καλά ότι τα απόβλητα ήταν τοξικά και άκρως επικίνδυνα, παραβίασε την απαγόρευση εξαγωγής τοξικών αποβλήτων από την Ευρώπη και επέλεξε την Αφρική ως φτηνότερη λύση.


Από την Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

logia είπε...

τώρα δεν χρειαζεται να φτάσουμε στην Αφρική, τα απόβλητα τα έχουμε στην πόρτα μας
στην Εύβοια...