Πέμπτη, Νοεμβρίου 26, 2009

Κάναν τα παιδιά φονιάδες

Ο ΖΕΡΜΕΝ ΚΑΤΑΝΓΚΑ και ο Μάθιου Νγκουντζόλο, δύο πολέμαρχοι που δρούσαν στο Κονγκό, κατηγορούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ότι διέταξαν παιδιά στρατιώτες να εξαφανίσουν από τον χάρτη ένα χωριό 200 ανθρώπων. Η δίκη τους άρχισε προχθές. Αλλά η κατηγορία που τους αποδίδεται μοιάζει σαν ένα ασήμαντο επεισόδιο σε μια χώρα που βιώνει τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο».

Το θέατρο των συγκρούσεων είναι στις ανατολικές επαρχίες της χώρας όπου εμπλέκονται ο επίσημος στρατός του Κονγκό, αντάρτες του Εθνικού Κογκρέσου για την Υπεράσπιση του Λαού, οι Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντας, οι εθνικοί στρατοί της Αγκόλας και της Ζιμπάμπουε. Το Ανατολικό Κονγκό βιώνει καθημερινά τη φρίκη- βιασμοί, αναγκαστική στρατολόγηση μικρών παιδιών, λεηλασίες, μαζικοί φόνοι. Πέρα από τους ευγενείς στόχους της «απελευθέρωσης» ή της «ανεξαρτησίας», το μήλον της Έριδος είναι τα κοιτάσματα σε διαμάντια και χρυσό.

Η συνέχεια στα Νέα

2 σχόλια:

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΑς
ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΟ,ΖΕΣΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑς ΜΕ ΤΟ ΛΙΝΚ ΣΑς ΦΥΣΙΚΑ
ΣΑς ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ
http://i-diadromi.blogspot.com/

erifili είπε...

Φρίκη, Το θέατρο του παραλόγου. Παιδιά που πριν καλά καλά μάθουν να μιλούν, μαθαίνουν να πολεμάνε και να σκοτώνουν τους ομόφιλούς τους.Η τρέλλα των αναπτυγμένων χωρών για το χρήμα και την κυριαρχία. Είδα τις προάλλες την ταινία "ματωμένα διαμάντια" και μάτωσε η ψυχή μου,