Κυριακή, Φεβρουαρίου 28, 2010

Πάει για πρόεδρος ο Ελ Μπαραντέι


Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ κι ότι η πολιτική αλλαγή είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί το ξέσπασμα ταραχών στην Αίγυπτο.

«Η αλλαγή έρχεται σίγουρα. Η αλλαγή με ειρηνικά μέσα είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν ταραχές», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία την επόμενη χρονιά, μετά από 12 χρόνια στην ηγεσία της IAEA, η οποία εδρεύει στη Βιέννη.

«Εργάζομαι για να κινητοποιήσω τις λαϊκές μάζες που τάσσονται υπέρ της αλλαγής ώστε να μετατραπεί το σύστημα στην Αίγυπτο σε ένα δημοκρατικό σύστημα που διασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη», είπε.

«Το πρώτο βήμα είναι να τροποποιηθεί το Σύνταγμα ώστε να διασφαλιστούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και κατόπιν να καταρτιστεί νέο Σύνταγμα στη χώρα», πρόσθεσε.

Το ισχύον Σύνταγμα απαγορεύει τη συμμετοχή στον Ελ Μπαραντέι στις προεδρικές εκλογές, καθώς ορίζει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι επικεφαλής ενός κόμματος για τουλάχιστον ένα χρόνο και το κόμμα να υπάρχει για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Ως ανεξάρτητος υποψήφιος θα χρειαζόταν τη στήριξη τουλάχιστον 250 εκλεγμένων αξιωματούχων από την άνω και την κάτω βουλή καθώς και δημοτικά συμβούλια - όλα αυτά τα σώματα κυριαρχούνται από το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα του Μουμπάρακ.

Από την Καθημερινή

Αγοράζουν την... Αφρική


Οι κυβερνήσεις της αφρικανικής ηπείρου έχουν ήδη παραχωρήσει, κάτω από πολύ αδιαφανείς συνθήκες, εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης. Με πρωτοβουλία πολυεθνικών εταιρειών διατροφής και ορισμένων κρατών, κυρίως της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, μελετώνται διάφορα σχέδια, τα οποία, εάν τελικά υλοποιηθούν, θα βάλουν σε κίνδυνο τις κοινωνίες, τις φυσικές ισορροπίες και τη γεωργία της περιοχής.

Στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2009, το συνεδριακό κέντρο Elizabeth ΙΙ στο Λονδίνο φιλοξενεί τη διάσκεψη δωρητών για τη Σιέρα Λεόνε. Στο βήμα, ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, του οποίου η οργάνωση (Africa Governance Initiative) είναι χορηγός της εκδήλωσης, παροτρύνει ενεργά τους συνέδρους να αγοράσουν αγροτικές εκτάσεις σε μια χώρα που, κατά την έκφρασή του, «διαθέτει εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης(1)». Εχοντας... παρασυρθεί από τον ενθουσιασμό του, ο Μπλερ φαίνεται να ξεχνά τα εκατομμύρια των κατοίκων της Σιέρα Λεόνε που εξαρτώνται από τις σοδειές αυτών των εδαφών.

Πεπεισμένοι ότι θα αποκομίσουν σημαντικά κέρδη, πολλοί τραπεζικοί οργανισμοί, επενδυτικά ταμεία, μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι, κράτη και ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν στην Αφρική γιγάντια βιομηχανικά αγροκτήματα με σκοπό την παραγωγή προϊόντων διατροφής και βιοκαυσίμων που θα προορίζονται αποκλειστικά για εξαγωγή. Η εξαγορά και η μακροχρόνια ενοικίαση αγροτικών εκτάσεων παρουσιάζονται σκόπιμα ως αναπτυξιακά προγράμματα που αποφέρουν όφελος τόσο στα εμπλεκόμενα οικονομικά σχήματα όσο και στα αφρικανικά κράτη.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Σάββατο, Φεβρουαρίου 27, 2010

Ταξίδι στην ακτή των φωκών

Αλήθεια, τι δουλειά έχει ένας πληθυσμός της φώκιας της Μεσογείου στις ακτές της Μαυριτανίας; Η μεσογειακή φώκια (monachus monachus) είναι ένα από τα σπανιότερα θαλάσσια θηλαστικά του πλανήτη, με παγκόσμιο πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα 600 άτομα. Ο δεύτερος πιο σημαντικός πληθυσμός αυτού του τόσο σπάνιου είδους επιβιώνει στις ακτές της Μαυριτανίας και της Δυτικής Σαχάρας. Στην Ακτή των Φωκών σήμερα ζουν και αναπαράγονται περίπου 150 μεσογειακές φώκιες .
Το μικρό δικινητήριο Raytheon έκανε περίπου δύο ώρες για να πετάξει πάνω από το κομμάτι του Ατλαντικού που χωρίζει τα Κανάρια νησιά από τις ακτές της Μαυριτανίας. Κάτω, τα κύματα του Ατλαντικού δημιουργούν μια ζώνη με κατάλευκους αφρούς, καθώς χτυπάνε με ορμή στις απόκρημνες ακτές όπου σχηματίζονται πολυάριθμες θαλασσινές σπηλιές. Προς την ενδοχώρα απλώνεται εκτυφλωτική κάτω από το μεσημεριανό Ηλιο η επιβλητική Σαχάρα. Ο πιλότος έχει ήδη αρχίσει τη διαδικασία προσέγγισης στο αεροδρόμιο του Νουαντιμπού και το αεροπλάνο πλησιάζει όλο και περισσότερο προς το έδαφος. Από το παράθυρο προσπαθώ να διακρίνω την πόλη. Τη βλέπω, χαμηλά, πέρα από το δεξιό κινητήρα του αεροσκάφους και σίγουρα σε τίποτα δεν μοιάζει με αυτό που οι κάτοικοι του αναπτυγμένου κόσμου έχουν στο μυαλό τους όταν λένε «πόλη». Μια μεγάλη συστάδα από παράγκες και παραπήγματα παραταγμένα πάνω στην άμμο κάτω από τον καυτό αφρικανικό Ηλιο είναι η πρώτη εικόνα που έχω για το Νουαντιμπού. Σίγουρα δεν είναι η εικόνα που περιμένει κανείς για τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη μιας χώρας. Η Μαυριτανία όμως δεν είναι μια χώρα του αναπτυγμένου κόσμου.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Σάββατο, Φεβρουαρίου 20, 2010

Πραξικόπημα στο Νίγηρα

Περίπολοι του στρατού κατέκλυσαν και χθες τους δρόμους του Νιαμέι, της πρωτεύουσας της Δημοκρατίας του Νίγηρα, μία ημέρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το οποίο ανέτρεψε τον πρόεδρο Μαμαντού Τάντζα. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Αφρικανική Ενωση καταδίκασαν το πραξικόπημα. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, ο ανατραπείς πρόεδρος της αφρικανικής χώρας, η οποία διαθέτει κοιτάσματα ουρανίου, κρατείται από τους στρατιωτικούς και είναι καλά στην υγεία του. Η στρατιωτική χούντα, που κατέλαβε το προεδρικό μέγαρο την περασμένη Πέμπτη και η οποία αυτοαποκαλείται Ανώτατο Συμβούλιο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, όρισε ως επικεφαλής της τον Σάλου Τζίμπο.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Επιστροφή της Ζιμπάμπουε στο ΔΝΤ


Οι χώρες-μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφώνησαν ομόφωνα χθες Παρασκευή να αποκατασταθεί το δικαίωμα ψήφου της Ζιμπάμπουε, το οποίο είχε ανασταλεί πριν επτά χρόνια, εξέλιξη που σηματοδοτεί μια πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων της Χαράρε με σημαντικούς διεθνείς δωρητές.

Το ΔΝΤ ανέφερε, πάντως, ότι η Ζιμπάμπουε δεν δικαιούται οικονομική βοήθεια έως ότου τακτοποιήσει καθυστερούμενες οφειλές της προς το Ταμείο και έως ότου παρουσιάσει ένα σχέδιο για να αποπληρώσει τις οφειλές της προς την Παγκόσμια Τράπεζα και την Αφρικανική Τράπεζα Αναπτύξεως.

Οι οφειλές της Ζιμπάμπουε προς τους τρεις διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1,3 δις δολάρια. Συνολικά το εξωτερικό χρέος της χώρας, περιλαμβανομένου και αυτού προς το Κλαμπ των Παρισίων, ανέρχεται σε περίπου 6 δις δολάρια.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο υπουργός Οικονομικών της Ζιμπάμπουε Τεντάι Μπίτι δήλωσε ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία έκαναν δηλώσεις στήριξης της χώρας στην διάρκεια της συνόδου του ΔΝΤ αλλά τόνισαν ότι θέλουν να δουν κι άλλες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Κλείνουν οι στρατιωτικές βάσεις της Γαλλίας στη Σενεγάλη


Οι Γαλλικές στρατιωτικές βάσεις στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης Ντακάρ θα κλείσουν βάσει διμερούς συμφωνίας η οποία θα υπογραφεί πριν την 4η Απριλίου, ανακοίνωσε η προεδρία στην αφρικανική χώρα.

«Οι Γαλλικές στρατιωτικές βάσεις θα κλείσουν στο Ντακάρ βάσει μιας συμφωνίας που θα υπογραφεί πριν την 4η Απριλίου από τις δύο χώρες», ανέφερε εκπρόσωπος του προέδρου Αμπντουλαγιέ Ουαντέ.

Η Γαλλία και η - πρώην αποικία της- Σενεγάλη είχαν συνάψει συμφωνία για τις βάσεις το 1974, και 1.200 Γάλλοι στρατιώτες βρίσκονται σήμερα στο Ντακάρ, σε μια από τις τρεις μόνιμες Γαλλικές στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Αφρικής.

Πάντως κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η διμερής στρατιωτική συνεργασία θα συνεχιστεί, περιλαμβανομένης και της παρουσίας στρατιωτικών μονάδων.

Η ανακοίνωση σημειώθηκε μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας Ερβέ Μορέν για την επαναδιαπραγμάτευση των αμυντικών συμφωνιών των δύο κρατών.

Τον Αύγουστο το 2009, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε υποσχεθεί ότι η επαναδιαπραγμάτευση των αμυντικών συμφωνιών με οκτώ χώρες της Αφρικής επρόκειτο να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του έτους. Αλλά υπογράφτηκαν μόλις δύο, με το Τόγκο και το Καμερούν, και μια τρίτη αναμένεται να συναφθεί σύντομα με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η Γαλλία, σύμφωνα με σύμβουλο του Μορέν, συνεχίζει να «μελετά» το ζήτημα της στρατιωτικής παρουσίας της στις δυτικές αλλά και στις ανατολικές ακτές της Αφρικής.

Από την Καθημερινή

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 12, 2010

Μαντέλα... ο έλληνας!


«Ο Νέλσον Μαντέλα εμπνεόταν από τη φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων. Στη φυλακή ανέβαζε και αρχαίες ελληνικές τραγωδίες μαζί με τους συγκατηγορούμενούς του.Η πρώτη του παράσταση ήταν αυτή της 'Αντιγόνης' του Σοφοκλή όπου ο Μαντέλα ερμήνευσε τον ρόλο του Κρέοντα» .

Αυτό αποκάλυψε ο ομογενής νομικός της Νότιας Αφρικής, Γιώργος Μπίζος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα της «SBS» στην Αυστραλία, όπου μίλησε και για άγνωστες πτυχές του Νέλσον Μαντέλα, με τον οποίο συνδέεται πολύ στενά εδώ και έξι δεκαετίες.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα, που εορτάστηκε την Πέμπτη.

Όπως είπε ο κ. Μπίζος, ο ρόλος του Κρέοντα δίδαξε τον Μαντέλα πως «ο ηγέτης θα πρέπει να κυβερνά δίκαια και όχι δικτατορικά αλλά και να μην φοβάται» .

Ο κ. Μπίζος που ακόμα και σήμερα έχει σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, λέει πως Ο Νέλσον Μαντέλα διαβάζει τέσσερις εφημερίδες καθημερινά και βλέπει τις ειδήσεις στην τηλεόραση, αλλά η μνήμη του αρχίζει να εξασθενεί.

«Θυμάται καλύτερα τα γεγονότα των δεκαετιών του '40, του 50, του '60 και του '70», λέει.

Ο κ. Μπίζος προσθέτει πως ο Μαντέλα λατρεύει την Ελλάδα και είναι γνώστης, κυρίως της αρχαίας Ελλάδας.

«Η Ελλάδα», λέει, «είναι η μάνα της Δημοκρατίας και η Νότια Αφρική η πιο μικρή κόρη της».

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 11, 2010

Η αφρικανική απάντηση στη Νike

Η αιθιοπική μάρκα SoleRebels, τα προϊόντα της οποίας είναι εμπνευσμένα από τα παπούτσια που φορούσαν οι Αιθίοπες αντάρτες στο πρόσφατο παρελθόν, γίνεται πρότυπο για κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες σ΄ όλο τον κόσμο.

Στην Αφρική, τα παλιά ελαστικά των φορτηγών δεν πεθαίνουν ποτέ. Εδώ και δεκαετίες, αγρότες και αντάρτες χρησιμοποιούν το καουτσούκ για να κατασκευάζουν γερά και φτηνά παπούτσια. Σήμερα όμως, χάρη στη Βηθλεέμ Τιλαχούν Αλέμου, τα προϊόντα αυτά γνωρίζουν μια απροσδόκητη διεθνή επιτυχία. «Όταν ήμουν μικρή, είχαμε πόλεμο και οι αντάρτες που φορούσαν σανδάλια με σόλες από παλιά ελαστικά έδιναν ελπίδα στον λαό. Έτσι ονόμασα την εταιρεία μου SoleRebels», λέει η νεαρή υποδηματοποιός και μητέρα δύο παιδιών, αναφερόμενη στους αντάρτες που πολέμησαν τη δικτατορία του Μεγκίστου (ανατράπηκε το 1991). «Η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής στην Αιθιοπία», προσθέτει. «Δεν πετάμε πράγματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά. Ήθελα να ξεκινήσω απ΄ αυτή την ιδέα για να δημιουργήσω κάτι».

Η συνέχεια στα Νέα

Απελευθέρωση ενός συμβόλου

Η μορφή του Νέλσον Μαντέλα, που βρίσκεται σε μπλούζες, κοσμήματα και αναμνηστικά δώρα, γνωρίζει αυτές τις ημέρες νέα εμπορική επιτυχία χάρη στη σημερινή 20ή επέτειο της αποφυλάκισής του.

Ελάχιστοι θυμούνται πια τον νεαρό, σκληρό δικηγόρο, λάτρη της πυγμαχίας και ηγετικό στέλεχος της ένοπλης αντιστασιακής οργάνωσης στο ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ. «Ο Μαντέλα έγινε άγιος στη νήσο Ρόμπεν, ένα πανίσχυρο σύμβολο κατά της καταπίεσης, της απομόνωσης. Η πολυετής φυλάκιση πολιτικού συμβόλου έχει την ικανότητα να το αναβαπτίσει. Κάθε κακό του χαρακτηριστικό σβήνεται και οι αρετές του πολλαπλασιάζονται στα μάτια του κοινού», λέει η Ομπρεϊ Ματσικί, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Όχι άλλο... Κλούνι

Διασημότητες όπως η Μία Φάροου και ο Τζορτζ Κλούνι μπορεί να έχουν συμβάλει περισσότερο στην παράταση του πολέμου στο Νταρφούρ απ΄ ό,τι στη λύση της κρίσης: αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που θέτει ένα καινούργιο βιβλίο σχετικά με τις συγκρούσεις στην Αφρική.

Η κίνηση «Σώστε το Νταρφούρ» με όλους αυτούς τους διάσημους υποστηρικτές της κατέληξε να προβληθεί μια συγκεκριμένη πλευρά της διαμάχης, λέει ο Ρομπ Κρίλι, συγγραφέας τού «Σώζοντας το Νταρφούρ, ο αγαπημένος αφρικανικός πόλεμος όλων».

Ο Κρίλι βρέθηκε στην Ανατολική Αφρική το 2004 ως ανταποκριτής των «Τimes» του Λονδίνου, έναν χρόνο δηλαδή αφότου είχε ξεσπάσει η εξέγερση. Η αποστολή του ήταν να καλύψει όλες τις άγριες συγκρούσεις της περιοχής, στη Σομαλία, τη Δημοκρατία του Κονγκό και το τέλος του εμφυλίου στο Νότιο Σουδάν. «Αλλά πολύ γρήγορα- λέει στο ΒΒC - φάνηκε καθαρά ότι έναν πόλεμο ήθελαν οι εκδότες μου να καλύψω... Με το που έφτασα άρχισαν να μου ζητάνε τηλεφωνικά να πάω στο Νταρφούρ- είχε κάτι πολύ διαφορετικό το Νταρφούρ, κάτι που ήταν σέξι και ο κόσμος ενδιαφερόταν». Ο Κρίλι λέει ότι η σύγκρουση παρουσιαζόταν σαν «μια διαβολική κυβέρνηση να έχει πρόθεση να καταστρέψει τους επαναστάτες και τους υποστηρικτές τους». Η Μία Φάροου από την πλευρά της λέει ότι διαφωνεί με την ανάλυση του Κρίλι, αλλά σχολιάζει θετικά ότι το βιβλίο «δίνει ατράνταχτα δημοσιογραφικά στοιχεία και από πρώτο χέρι εμπειρίες για το Νταρφούρ».

Από Τα Νέα

Κυριακή, Φεβρουαρίου 07, 2010

Το οικονομικό στοίχημα της Μοζαμβίκης


Την 1η Αυγούστου 2009, στην πόλη Κάια της επαρχίας Σοφάλα, στην καρδιά της Μοζαμβίκης, ο πρόεδρος Αρμάντο Γκεμπούσα εγκαινίασε με τυμπανοκρουσίες μια γέφυρα στον ποταμό Ζαμβέζη, τον τέταρτο μεγαλύτερο στην Αφρική.

Η συγκεκριμένη τελετή είχε ξεχωριστή πολιτική σημασία. Η Ζαμβεζία, όπου κατασκευάστηκε το αρχιτεκτονικό έργο, αποτελεί μια από τις περιοχές που υπέφεραν ιδιαίτερα από τον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος έφερε αντιμέτωπους, από το 1977 μέχρι το 1992, το Απελευθερωτικό Μέτωπο της Μοζαμβίκης (Frelimo), τότε μαρξιστικού προσανατολισμού (1), με την Εθνική Αντίσταση της Μοζαμβίκης (Renamo), που υποστηριζόταν από το νοτιοαφρικανικό καθεστώς του απαρτχάιντ. Εδώ και δεκαετίες, οι αρχές της επαρχίας και συνολικά του βόρειου τμήματος της χώρας ζητούσαν την κατασκευή μιας γέφυρας που θα τους συνέδεε με το, πλουσιότερο, νότιο τμήμα, όπου εδρεύει η κεντρική εξουσία.

Ο πρόεδρος Γκεμπούσα είναι απόλυτα ικανοποιημένος: στις γενικές εκλογές της 28ης Οκτωβρίου 2009, στη Ζαμβεζία, όπως και στις άλλες «δύσκολες» επαρχίες της Σοφάλα και της Ναμπούλα, το κόμμα του, το Frelimo, απέσπασε πρώτη φορά την πλειοψηφία. Η «γέφυρα της ένωσης» οπωσδήποτε συνέβαλε στο αποτέλεσμα.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 05, 2010

Σεξομανής ο πρόεδρος;

Οι Νοτιοαφρικανοί είχαν σε μεγάλο βαθμό αποδεχθεί το γεγονός ότι ο πρόεδρός τους είναι πολύγαμος. Η αποκάλυψη όμως ότι απέκτησε το 20ό παιδί του με μία γυναίκα η οποία δεν είναι μία από τις τρεις συζύγους του, έχει ανοίξει πολλές συζητήσεις.

O 67χρονος Ζούμα, ο οποίος ανήκει στη φυλή των Ζουλού που έχει παράδοση στην πολυγαμία, παραδέχθηκε πως απέκτησε μια εξώγαμη κόρη, την Ταντεκίλε Ματίνα, τεσσάρων μηνών σήμερα, με την 39χρονη διαζευγμένη Σονόνο Χόζα, κόρη ενός φίλου του, του Ίρβιν Χόζα, προέδρου της τοπικής επιτροπής διοργάνωσης του φετινού Μουντιάλ. Ο Ζούμα είχε τελέσει τον πέμπτο γάμο του τον περασμένο Ιανουάριο και έχει συνολικά τρεις συζύγους (καθώς μία αυτοκτόνησε και μία πήρε διαζύγιο).

Στη Νότια Αφρική επικρατεί η μονογαμία, αλλά η ιδιαιτερότητα των πολυγαμικών Ζουλού έχει αναγνωριστεί. Ακόμη και η αρχηγός της αντιπολίτευσης, η Έλεν Ζίλε, είχε υποσχεθεί μετά τον πέμπτο γάμο του Ζούμα ότι δεν θα μιλήσει ξανά για την ιδιωτική ζωή του προέδρου. Τώρα όμως εξανέστη.

Η συνέχεια στα Νέα