Πέμπτη, Φεβρουαρίου 11, 2010

Όχι άλλο... Κλούνι

Διασημότητες όπως η Μία Φάροου και ο Τζορτζ Κλούνι μπορεί να έχουν συμβάλει περισσότερο στην παράταση του πολέμου στο Νταρφούρ απ΄ ό,τι στη λύση της κρίσης: αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που θέτει ένα καινούργιο βιβλίο σχετικά με τις συγκρούσεις στην Αφρική.

Η κίνηση «Σώστε το Νταρφούρ» με όλους αυτούς τους διάσημους υποστηρικτές της κατέληξε να προβληθεί μια συγκεκριμένη πλευρά της διαμάχης, λέει ο Ρομπ Κρίλι, συγγραφέας τού «Σώζοντας το Νταρφούρ, ο αγαπημένος αφρικανικός πόλεμος όλων».

Ο Κρίλι βρέθηκε στην Ανατολική Αφρική το 2004 ως ανταποκριτής των «Τimes» του Λονδίνου, έναν χρόνο δηλαδή αφότου είχε ξεσπάσει η εξέγερση. Η αποστολή του ήταν να καλύψει όλες τις άγριες συγκρούσεις της περιοχής, στη Σομαλία, τη Δημοκρατία του Κονγκό και το τέλος του εμφυλίου στο Νότιο Σουδάν. «Αλλά πολύ γρήγορα- λέει στο ΒΒC - φάνηκε καθαρά ότι έναν πόλεμο ήθελαν οι εκδότες μου να καλύψω... Με το που έφτασα άρχισαν να μου ζητάνε τηλεφωνικά να πάω στο Νταρφούρ- είχε κάτι πολύ διαφορετικό το Νταρφούρ, κάτι που ήταν σέξι και ο κόσμος ενδιαφερόταν». Ο Κρίλι λέει ότι η σύγκρουση παρουσιαζόταν σαν «μια διαβολική κυβέρνηση να έχει πρόθεση να καταστρέψει τους επαναστάτες και τους υποστηρικτές τους». Η Μία Φάροου από την πλευρά της λέει ότι διαφωνεί με την ανάλυση του Κρίλι, αλλά σχολιάζει θετικά ότι το βιβλίο «δίνει ατράνταχτα δημοσιογραφικά στοιχεία και από πρώτο χέρι εμπειρίες για το Νταρφούρ».

Από Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: