Κυριακή, Φεβρουαρίου 07, 2010

Το οικονομικό στοίχημα της Μοζαμβίκης


Την 1η Αυγούστου 2009, στην πόλη Κάια της επαρχίας Σοφάλα, στην καρδιά της Μοζαμβίκης, ο πρόεδρος Αρμάντο Γκεμπούσα εγκαινίασε με τυμπανοκρουσίες μια γέφυρα στον ποταμό Ζαμβέζη, τον τέταρτο μεγαλύτερο στην Αφρική.

Η συγκεκριμένη τελετή είχε ξεχωριστή πολιτική σημασία. Η Ζαμβεζία, όπου κατασκευάστηκε το αρχιτεκτονικό έργο, αποτελεί μια από τις περιοχές που υπέφεραν ιδιαίτερα από τον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος έφερε αντιμέτωπους, από το 1977 μέχρι το 1992, το Απελευθερωτικό Μέτωπο της Μοζαμβίκης (Frelimo), τότε μαρξιστικού προσανατολισμού (1), με την Εθνική Αντίσταση της Μοζαμβίκης (Renamo), που υποστηριζόταν από το νοτιοαφρικανικό καθεστώς του απαρτχάιντ. Εδώ και δεκαετίες, οι αρχές της επαρχίας και συνολικά του βόρειου τμήματος της χώρας ζητούσαν την κατασκευή μιας γέφυρας που θα τους συνέδεε με το, πλουσιότερο, νότιο τμήμα, όπου εδρεύει η κεντρική εξουσία.

Ο πρόεδρος Γκεμπούσα είναι απόλυτα ικανοποιημένος: στις γενικές εκλογές της 28ης Οκτωβρίου 2009, στη Ζαμβεζία, όπως και στις άλλες «δύσκολες» επαρχίες της Σοφάλα και της Ναμπούλα, το κόμμα του, το Frelimo, απέσπασε πρώτη φορά την πλειοψηφία. Η «γέφυρα της ένωσης» οπωσδήποτε συνέβαλε στο αποτέλεσμα.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: