Παρασκευή, Φεβρουαρίου 12, 2010

Μαντέλα... ο έλληνας!


«Ο Νέλσον Μαντέλα εμπνεόταν από τη φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων. Στη φυλακή ανέβαζε και αρχαίες ελληνικές τραγωδίες μαζί με τους συγκατηγορούμενούς του.Η πρώτη του παράσταση ήταν αυτή της 'Αντιγόνης' του Σοφοκλή όπου ο Μαντέλα ερμήνευσε τον ρόλο του Κρέοντα» .

Αυτό αποκάλυψε ο ομογενής νομικός της Νότιας Αφρικής, Γιώργος Μπίζος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα της «SBS» στην Αυστραλία, όπου μίλησε και για άγνωστες πτυχές του Νέλσον Μαντέλα, με τον οποίο συνδέεται πολύ στενά εδώ και έξι δεκαετίες.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα, που εορτάστηκε την Πέμπτη.

Όπως είπε ο κ. Μπίζος, ο ρόλος του Κρέοντα δίδαξε τον Μαντέλα πως «ο ηγέτης θα πρέπει να κυβερνά δίκαια και όχι δικτατορικά αλλά και να μην φοβάται» .

Ο κ. Μπίζος που ακόμα και σήμερα έχει σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, λέει πως Ο Νέλσον Μαντέλα διαβάζει τέσσερις εφημερίδες καθημερινά και βλέπει τις ειδήσεις στην τηλεόραση, αλλά η μνήμη του αρχίζει να εξασθενεί.

«Θυμάται καλύτερα τα γεγονότα των δεκαετιών του '40, του 50, του '60 και του '70», λέει.

Ο κ. Μπίζος προσθέτει πως ο Μαντέλα λατρεύει την Ελλάδα και είναι γνώστης, κυρίως της αρχαίας Ελλάδας.

«Η Ελλάδα», λέει, «είναι η μάνα της Δημοκρατίας και η Νότια Αφρική η πιο μικρή κόρη της».

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: