Σάββατο, Φεβρουαρίου 20, 2010

Επιστροφή της Ζιμπάμπουε στο ΔΝΤ


Οι χώρες-μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφώνησαν ομόφωνα χθες Παρασκευή να αποκατασταθεί το δικαίωμα ψήφου της Ζιμπάμπουε, το οποίο είχε ανασταλεί πριν επτά χρόνια, εξέλιξη που σηματοδοτεί μια πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων της Χαράρε με σημαντικούς διεθνείς δωρητές.

Το ΔΝΤ ανέφερε, πάντως, ότι η Ζιμπάμπουε δεν δικαιούται οικονομική βοήθεια έως ότου τακτοποιήσει καθυστερούμενες οφειλές της προς το Ταμείο και έως ότου παρουσιάσει ένα σχέδιο για να αποπληρώσει τις οφειλές της προς την Παγκόσμια Τράπεζα και την Αφρικανική Τράπεζα Αναπτύξεως.

Οι οφειλές της Ζιμπάμπουε προς τους τρεις διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1,3 δις δολάρια. Συνολικά το εξωτερικό χρέος της χώρας, περιλαμβανομένου και αυτού προς το Κλαμπ των Παρισίων, ανέρχεται σε περίπου 6 δις δολάρια.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο υπουργός Οικονομικών της Ζιμπάμπουε Τεντάι Μπίτι δήλωσε ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία έκαναν δηλώσεις στήριξης της χώρας στην διάρκεια της συνόδου του ΔΝΤ αλλά τόνισαν ότι θέλουν να δουν κι άλλες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: