Τα αφρικανικά της ενδύματα θα φορέσει από την ερχόμενη Δευτέρα η «ορεινή» Πετρούπολη, στην Αττική. Πρέπει, ωστόσο, να αποβάλουμε τις γραφικότητες, κυρίως λόγω μαύρου χρώματος και πέρα από σκιτσογραφικά στερεότυπα, με καζάνια μέσα στα οποία βράζουν λευκοί.
Ακόμη και αν το προγραμματισμένο κυρίως μουσικό 2ο «Mama Africa Art Festival» κριθεί ότι είναι αποσπασματικό, ελπίζουμε ότι τουλάχιστον θα είναι ένα τσίμπημα στη μνήμη και στη διάθεση του επισκέπτη. Και εκτιμάμε ότι είναι καλή η ιδέα των οργανωτών, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου», να στήσουν έκθεση ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων βιβλίων, που φιλοδοξεί να αναδείξει «το πραγματικό πρόσωπο της Αφρικής».
Να σημειώσουμε ακόμη, ότι το 20% των πωλήσεων από τις εισπράξεις θα προσφερθούν για δράσεις της οργάνωσης ACT UP. Αλλωστε, η φετινή χρονιά δουλεύει υπέρ της αφρικανικής λογοτεχνίας, αφού οι δύο βραβευμένοι με διεθνούς ακτινοβολίας βραβεία είναι Νιγηριανοί. Ο 77χρονος Τσινούα Ατσέμπε(φώτο), ο πατριάρχης της σύγχρονης μαύρης λογοτεχνίας τιμήθηκε με το Man Booker International Prize για το σύνολο του έργου του, ενώ η 30χρονη Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσιε με «Orange» της γυναικείας λογοτεχνίας για το «Half a Yellow Sun». Εν τούτοις, η Μαύρη Ηπειρος είναι ένα μωσαϊκό και αυτό αντικατοπτρίζεται στη λογοτεχνική της παραγωγή.
Τι κοινό, επί παραδείγματι, έχουν οι νομπελίστες Μαχφούζ, Σογίνκα, Γκόρντιμερ, Κουτσί; Τους ενώνει η κοινή γεωγραφία. Μέχρι εκεί. Ο πρώτος υπερασπιζόταν την αραβικότητά του, όσο ζούσε, καθότι Αιγύπτιος, ο δεύτερος τη «νεγρότητά» του, καθότι Νιγηριανός, οι δύο τελευταίοι είναι λευκοί Ευρωπαίοι της Νοτιοαφρικανικής Ενωσης, που μέχρι χθες ήταν στην ομηρία του σκληρού αποικιοκρατικού συστήματος.
Ομως, μετά τη διάλυση των αποικιών, η κάθε αφρικανική χώρα αναμετρήθηκε με τον εαυτό της. Αφού οι Αφρικανοί πρώτα μιμήθηκαν τους κατακτητές τους, δεν άργησε να έρθει η ώρα της «εκδίκησης», παίρνοντας λογοτεχνικά βραβεία μέσα από τα χέρια της Ευρώπης, η μουσική τους πέρασε στα κλαμπ των μητροπόλεων ως έθνικ ήχος, οι ενδυμασίες τους, τα πανιά, το ντασίκι και το μπου-μπου, έδωσε στον δυτικό κόσμο τα χρώματα του ουράνιου τόξου.
Από τη σημερινή
Ελευθεροτυπία