Πέμπτη, Αυγούστου 23, 2007

Δραματική η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε

Με ιλιγγιώδης ρυθμούς έτρεξε ο πληθωρισμός στη Ζιμπάμπουε, αγγίζοντας το 7.638% τον Ιούλιο. Η ελλείψεις τροφίμων, η ανεργία και η μετανάστευση αποδεκατίσουν τη χώρα.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ Στατιστική Υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός υπερδιπλασιάστηκε από το Μάιο.
Το περασμένο μήνα τέθηκε σε κυκλοφορία το νέο χαρτονόμισμα των 200.000 δολαρίων Ζιμπάμπουε, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, ο υψηλότερος στον κόσμο.
Η κυβέρνηση διέταξε τους καταστηματάρχες να μειώσουν τις τιμές, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συλλαμβάνονται όσοι δεν συμμορφώνονται.
Τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει το 100.000% μέχρι το τέλος του έτους.
Το Ινστιτούτο Καταναλωτή της Ζιμπάμπουε ανέφερε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός είναι κατά πολύ υψηλότερος απ' ότι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται στο 13.000%.
Άδεια ράφια
Η οικονομική κρίση της Ζιμπάμπουε έχει οδηγήσει περί τα τρία εκατομμύρια πολιτών εκτός χώρας, στη Νότια Αφρική.
Η ανεργία ανέρχεται στο 80% ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα.
Οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να «παγώσουν» τις τιμές όταν ο Πρόεδρος της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, επιχείρησε να περιορίσει τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, ορισμένοι παραγωγοί, υπό το φόβο των ζημιών μείωσαν την παραγωγή με αποτέλεσμα να μείνουν άδεια τα ράφια στα καταστήματα.
Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια επιτροπή για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής. Ωστόσο, ανταποκριτές επισημαίνουν ότι όσο υπάρχει έλλειψη βασικής τροφής, συμπεριλαμβανομένου του καλαμποκιού, η οικονομική κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται.
Ευθύνες επιρρίπτονται στον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος με τη σειρά του κατηγορεί τις ξένες κυβερνήσεις για παρεμβατισμό στις υποθέσεις της Ζιμπάμπουε, αναφέροντας ότι «η Δύση συνωμοτεί με τις εγχώριες επιχειρήσεις για αύξηση των τιμών».

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: