Δύναμη σωτηρίας για Νταρφούρ:
Κοινή αποστολή από Ευρώπη και ΟΗΕ θα αναπτυχθεί σε Τσαντ και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μετά τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και το Αφγανιστάν, ευρωπαϊκές δυνάμεις θα αναπτυχθούν και στο Τσαντ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε χθες το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Ηνωμένα Εθνη για να ετοιμάσουν κοινή αποστολή με σκοπό την προστασία των αμάχων, οι οποίοι απειλούνται από την επέκταση της σύγκρουσης στο γειτονικό Νταρφούρ του Σουδάν.
Παράλληλα, ο Γιαν Εγκελαντ, πρώην αναπληρωτής γεν. γραμματέας του ΟΗΕ και ως πρότινος υπεύθυνος του οργανισμού για την ανθρωπιστική βοήθεια, απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση του Χαρτούμ να επιτρέψει στη διεθνή ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ενωσης, να δράσει στο Νταρφούρ. Σύμφωνα με τον Εγκελαντ, δύο είναι οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Νταρφούρ -η πολυπληθέστερη στην ιστορία του, καθώς θα αποτελείται από 26.000 άνδρες. Η πρώτη αφορά στην κατάρτιση των ανδρών που θα συμμετέχουν σε αυτή και η δεύτερη στο να δώσει η κυβέρνηση του Σουδάν τη δυνατότητα στην αποστολή να δράσει. Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Ιουλίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για την ανάπτυξη της κοινής ειρηνευτικής αποστολής ΟΗΕ-Αφρικανικής Ενωσης, καθώς και η σουδανική κυβέρνηση, μετά από μήνες κωλυσιεργίας, αποδέχτηκε τη συμμετοχή ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα. Καθώς περισσότερες από 80 διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις παρέχουν βοήθεια ελάχιστοι άνθρωποι στο Νταρφούρ πεθαίνουν πλέον από έλλειψη τροφής και φαρμάκων, τόνισε ο Εγκελαντ. Ομως άνθρωποι εξακολουθούν να σκοτώνονται και χωριά να καίγονται.
Ο εμφύλιος πόλεμος του Νταρφούρ που άρχισε το 2003 και εξαιτίας του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους 200.000 άνθρωποι και περισσότεροι από δύο εκατομμύρια έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, απειλεί και τις γειτονικές του Σουδάν χώρες, το Τσαντ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Εν όψει αυτού του κινδύνου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανοίγει, με πρωτοβουλία της Γαλλίας το δρόμο στην Ε.Ε. και τον ΟΗΕ για ανάπτυξη κοινής ειρηνευτικής δύναμης, για έναν τουλάχιστον χρόνο, με στόχο την προστασία των πολιτών των χωρών αυτών αλλά και προσφύγων από το Σουδάν.
Από την Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου