Τρίτη, Απριλίου 01, 2008

Της Ζιμπάμπουε το εκλογικό ανέκδοτο...

Την πλέον κρίσιμη περίοδο πολιτικών εξελίξεων, από το 1980 οπότε ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε ανήλθε στην εξουσία, διανύει τα τελευταία 24ωρα η Ζιμπάμπουε, μετά τις γενικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου. Ο κίνδυνος βίαιων ταραχών ήταν αισθητός χθες, καθώς η αντιπολίτευση απέδιδε στην «εμφανή απόπειρα νοθείας» την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Είχε προηγηθεί η καταγγελία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, κ. Ράις, σύμφωνα με την οποία «το καθεστώς Μουγκάμπε είναι όνειδος για το λαό της Ζιμπάμπουε, για τη νότια Αφρική και για την αφρικανική ήπειρο ως σύνολο».
Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα έκαναν την εμφάνισή τους 36 ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες και δεν έδιναν λεπτομέρειες για την προεδρική εκλογή, παρότι το αντιπολιτευόμενο Κίνημα της Δημοκρατικής Αλλαγής (MDC) υποστήριζε ότι ο ηγέτης του, Μόργκαν Τσβανγκιράι προηγείται με ποσοστό 60%, διπλάσιο εκείνου του Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
Ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής, Τζορτζ Τσίγουις, δήλωσε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην πολύπλοκη διαδικασία της διεξαγωγής παράλληλων προεδρικών, βουλευτικών και τοπικών εκλογών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα και απαιτεί πολλαπλές επαληθεύσεις. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ωστόσο, η καθυστέρηση εντάσσεται σαφώς στο πλαίσιο συνωμοσίας που έχει στόχο την παραμονή του Μουγκάμπε στην εξουσία.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: