Σάββατο, Ιανουαρίου 10, 2009

Βάρεσαν τους πειρατές

Εξι Σομαλοί πειρατές πνίγηκαν χθες κατά την αναχώρησή τους από το σούπερ τάνκερ Sirius Star, το οποίο είχαν καταλάβει από τις 15 Νοεμβρίου, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχηγός τους Μοχάμεντ Σαΐντ.
«Έξι από τους άνδρες μας χάθηκαν στη θάλασσα καθώς επέστρεφαν από το σαουδαραβικό σούπερ τάνκερ», όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε μετά την απελευθέρωση του Sirius Star, εξήγησε ο αρχηγός των πειρατών κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας από το Χαράντερε.
«Το μικρό σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι έξι που πνίγηκαν και οκτώ άλλοι που επέζησαν ήταν παραφορτωμένο και είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, διότι φοβούνταν ότι θα τους καταδιώξουν» οι ναυτικές δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού κατά της πειρατείας, είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι στο σκάφος βρισκόταν επίσης τμήμα του ποσού των λύτρων που καταβλήθηκαν για την απελευθέρωση του Sirius Star. «Υπήρχαν επίσης 300.000 δολάρια στο σκάφος, που δεν έχουμε βρει ακόμη», δήλωσε ο αρχηγός των πειρατών.
Σύμφωνα με κάτοικο του Χαράντερε, η βύθιση του σκάφους οφείλεται σε ατύχημα. «Οι πειρατές ήταν τρελοί από χαρά (με τα λύτρα) και αρκετά τρομοκρατημένοι από την παρουσία ξένων πολεμικών πλοίων. Πήγαιναν πολύ γρήγορα. Είναι τραγωδία για τους πειρατές», είπε ο Μοχαμούντ Αντεν.
Οι Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν χθες το Sirius Star μαζί με το 25μελές του πλήρωμα. Η κατάληψη του σούπερ τάνκερ στις 19 Νοεμβρίου προκάλεσε την ανάπτυξη μεγάλης ναυτικής δύναμης ανοικτά της Σομαλίας.
Αρχικά, οι πειρατές ζήτησαν λύτρα ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά έκτοτε είχαν περιορίσει τις απαιτήσεις τους.
Από πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις έγινε γνωστό ότι καταβλήθηκε ποσόν τριών εκατομμυρίων δολαρίων σε ομάδα πειρατών στη ξηρά. Το πλοίο είχε αγκυροβολήσει μπροστά από το λιμάνι του Χαράντερε.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: