Κυριακή, Ιανουαρίου 25, 2009

Το Σουδάν βομβάρδισε το Νταρφούρ

Η πολεμική αεροπορία του Σουδάν βομβάρδισε σήμερα μια πόλη του Νταρφούρ, τον έλεγχο της οποίας έχουν από την περασμένη εβδομάδα αντάρτες του Κινήματος Δικαιοσύνης και Ισότητας (JEM), ανακοίνωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι και ειρηνευτικές δυνάμεις.
«Οι δυνάμεις μας περικύκλωσαν τη Μουχατζιρίγια. Διεξάγονται μάχες μεταξύ των ανδρών μας και των ανταρτών του JEM», είπε ο Αμπντελ Σαμία Χατζ αλ Χάσαν, εκπρόσωπος του σουδανικού στρατού χωρίς να διευκρινίσει αν στις μάχες υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες. «Επιβεβαιώνω ότι υπήρξαν αεροπορικοί βομβαρδισμοί», είπε ο Νουρεντίν Μέζνι, εκπρόσωπος της κοινής δύναμης ΟΗΕ- Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ (UNAMID/MINUAD).
Ανώτερος διοικητής του JEM είπε ότι κατά τους βομβαρδισμούς 16 πολίτες σκοτώθηκαν, μεταξύ τους ένα μικρό παιδί. Ωστόσο η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητη πηγή.
Το Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας, το πιο συγκροτημένο στρατιωτικά από τις οργανώσεις ανταρτών του Νταρφούρ, πήρε τον έλεγχο την περασμένη εβδομάδα της πόλης Μουχατζιρίγια, πρώην προπύργιο της οργάνωσης του Μίνι Μινάουι Στρατός για την Απελευθέρωση του Σουδάν (SLA), της μόνης αντάρτικης οργάνωσης του Νταρφούρ που είχε υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με τη σουδανική κυβέρνηση το 2006.
Οι αντάρτες του JEM απάντησαν σήμερα στα πυρά της σουδανικής αεροπορίας, διευκρίνισε ένας αξιωματούχος. Η MINUAD ζήτησε από τις εμπλεκόμενες πλευρές να «αποφύγουν την κλιμάκωση», επισήμανε ο Μέζνι.
Εκτοπισμένοι από τη σύγκρουση στο Νταρφούρ έχουν καταφύγει στον τοπικό καταυλισμό της MINUAD. Δύο κέντρα με ανθρωπιστική βοήθεια, τη διαχείριση των οποίων έχουν δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) κάηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά τις συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών του JEM και ανδρών του SLA. Το διεθνές προσωπικό της μιας ΜΚΟ απομακρύνθηκε από την περιοχή Νυάλα, 80 χλμ. δυτικά της Μουχατζιρίγιας.
Ο εμφύλιος πόλεμος στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν έχει προκαλέσει το θάνατο 300.000 ανθρώπων από το 2003, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 10.000 σύμφωνα με το Χαρτούμ. Τουλάχιστον 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των βιαιοτήτων.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: