Παρασκευή, Μαρτίου 27, 2009

350 χιλιάδες πλημμυροπαθείς στη Ναμίμπια

Πάνω από 350.000 άτομα έχουν πληγεί από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρακτώδεις βροχές που έπληξαν την Ναμίμπια από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΟΗΕ.
«Πάντα από τριακόσιες πενήντα χιλιάδες άνθρωποι έχουν πληγεί στην Ναμίμπια»,ανέφερε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών(OCHA) Ελίζαμπετ Μπιρς.
Ο ΟΗΕ είχε εκτιμήσει την περασμένη εβδομάδα ότι από τις πλημμύρες είχαν πληγεί περί τα 200.000 άτομα.
Πάνω από 50% από τους δρόμους της περιοχής έχουν καταστραφεί, ενώ όπως πρόβλεψε η Μπιρς, περί τα 544.000 άτομα αναμένεται να αντιμετωπίσουν διατροφικά προβλήματα την διετία 2009-2010.
Στην Ανγκόλα, υπολογίζονται σε 160.000 οι πληγέντες από τις πλημμύρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Από την Καθημερινή

Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2009

Γιατρός βιασμένων γυναικών

Γυναικολόγος στο Κονγκό, ο δρ Ντένις Μουκουέγκε προβαίνει σε επεμβάσεις αποκατάστασης του κόλπου γυναικών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας. Πρόσφατα τιμήθηκε για το έργο του με το βραβείο Ούλοφ Πάλμε. Εδώ και έναν χρόνο, ο δρ Μουκουέγκε δεν κάνει ερωτήσεις στις ασθενείς του από το Νότιο Κίβου. Αρκείται να τις εξετάζει όσο πιο ήπια γίνεται και, όπως ο ίδιος λέει, να τις «επισκευάζει». Να αποκαθιστά, να ξαναρράβει κατεστραμμένα γεννητικά όργανα, να προσπαθεί να ξαναδώσει στις γυναίκες αυτές μια ζωή. Δεν άντεχε άλλο να τις ακούει να αφηγούνται πώς οι βιαστές άνοιξαν τα σωθικά τους με σπασμένα μπουκάλια, με ρόπαλα, με κάννες τουφεκιών. Οι γυναίκες αυτές κατάφεραν να ξεφύγουν, περιπλανήθηκαν στο δάσος, απορρίφθηκαν από την οικογένεια και την κοινότητά τους, στιγματίστηκαν για πάντα με αίμα και ντροπή. Εδώ και χρόνια, οι γυναίκες στο Κίβου αποτελούν λεία των ενόπλων συμμοριών που στοιχειώνουν τα δάση χωρίς να γίνεται τίποτε για να εντοπισθούν και να συλληφθούν. Ο δρ Μουκουέγκε έθεσε το θέμα σε διεθνές επίπεδο.

Η συνέχεια στα Νέα

Δευτέρα, Μαρτίου 23, 2009

Ο Πάπας, η Αφρική και το προφυλακτικό

Δύσκολα μπορούμε να αντιληφθούμε την έκταση, την ένταση και τις προεκτάσεις της πανδημίας του ΑΙDS στην Αφρική. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί: το 70% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια ζουν εκεί. Είναι και ο συνδυασμός της αρρώστιας με τη φτώχεια, η διάρρηξη παραδοσιακών κοινωνικών δεσμών, ο απορφανισμός της οικογένειας, το ξεκλήρισμα της ηπείρου από τις παραγωγικές της δυνάμεις. Ταυτόχρονα, δύσκολα μπορούμε να αντιληφθούμε τους δυσμενείς όρους με τους οποίους δίνεται η μάχη εναντίον της μάστιγας, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις με περιορισμένους πόρους καλούνται να αντιμετωπίσουν άγνοια, ήθη και πρακτικές που διασπείρουν τη νόσο. Μπορούμε εντούτοις να αντιληφθούμε τις συνέπειες της δήλωσης του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ μόλις πάτησε το έδαφος της Αφρικής. Είπε ότι το ΑΙDS δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διανομή προφυλακτικών, αλλά αντίθετα η χρήση τους επιδεινώνει το πρόβλημα. Στη θέση της πρόληψης διά του προφυλακτικού, ο Πάπας αντέτεινε «μία πνευματική και ανθρωπιστική αφύπνιση και τη συμπάθεια προς τους πάσχοντες».

Η συνέχεια στα Νέα

Διαδηλώσεις στη Μαδαγασκάρη

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της πρωτεύουσας της Μαδαγασκάρης για να καταγγείλουν την «παράνομη» ανάληψη της εξουσίας από τον Άντρι Ρατζοελίνα και να ζητήσουν την επιστροφή του πρώην προέδρου Μαρκ Ραβαλομανάνα.
«Η άνοδος στην εξουσία του Άντρι Ρατζοελίνα είναι παράνομη και η διεθνής κοινότητα συμφωνεί μαζί μας», δήλωσε ο Αντριανατοάντρο Ραχαριναΐβο, εκπρόσωπος του κόμματος TIM του Ραβαλομανάνα, ο οποίος εμφανίσθηκε και ως εκπρόσωπος του κινήματος κατά του Ρατζοελίνα.
«Σήμερα λέμε προς τη διεθνή κοινότητα ότι αυτό πρόκειται για πραξικόπημα», δήλωσε ο Ραχαριναΐβο, βουλευτής της περιφέρειας του Ανταναναρίβο.Ο Ρατζοελίνα ορκίσθηκε χθες ως μεταβατικός πρόεδρος, παρά την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας, η οποία θεωρεί ότι ο Ραβαλομανάνα υπήρξε θύμα πραξικοπήματος.

Η συνέχεια στα Νέα

Παρασκευή, Μαρτίου 20, 2009

Σπάταλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κατασπαταλώνται σε αναπτυξιακά προγράμματα για παροχή νερού στις αγροτικές περιοχές της Αφρικής λόγω μη συντήρησης των έργων υποδομής, κατήγγειλε σήμερα βρετανικό ερευνητικό κέντρο για την ανάπτυξη.

Δεκάδες χιλιάδες πηγάδια στην Αφρική δεν συντηρούνται πλέον ή εγκαταλείπονται από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που τα άνοιξαν, καταγγέλλει σε έκθεσή του το Διεθνές Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (IIED) που εδρεύει στο Λονδίνο.

Στις αγροτικές περιοχές της Αφρικής σχεδόν 50.000 σημεία παροχής νερού δεν χρησιμοποιήθηκαν με ορθό τρόπο, κάτι που σημαίνει σπατάλη 215 έως 360 εκατομμυρίων δολαρίων, σχολίασε ο Τζέιμι Σκίνερ, συντάκτης της έκθεσης.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Απέβαλαν τη Μαδαγασκάρη

Η Αφρικανική Ένωση (AU) αποφάσισε την Παρασκευή την αναστολή της συμμετοχής της Μαδαγασκάρης στα όργανα και τους φορείς της. Η απόφαση έρχεται μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αντρί Ρατζολίνα. Για «πραξικόπημα» κάνει λόγο η ΕΕ.

«Το Συμβούλιο θεωρεί ότι αυτό που συνέβη στη Μαδαγασκάρη εντάσσεται στον ορισμό της αντι-συνταγματικής αλλαγής διακυβέρνησης» δήλωσε ο Μπρούνο Νονγκόμα Τσιντουέμπα, πρόεδρος του συμβουλίου ειρήνης και ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης.

«Το Συμβούλιο αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της Μαδαγασκάρης στους φορείς και τα όργανα της Αφρικανικής Ένωσης» πρόσθεσε.

Παράλληλα, η τσεχική προεδρία της ΕΕ χαρακτήρισε το βράδυ της Πέμπτης «πραξικόπημα» την άνοδο στην εξουσία Αντρι Ρατζολίνα.

«Έγινε ένα πραξικόπημα, δεν ήταν μια δημοκρατική εκλογή», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ και πρόσθεσε: «Προς το παρόν θα υιοθετήσουμε μια προσεκτική προσέγγιση και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Οι φωνές αυτές ενισχύουν τη δυσαρέσκεια των τελευταίων ημερών σχετικά με την αποχώρηση του μέχρι πρότινος προέδρου της χώρας Μαρκ Ραβαλομανάνα.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η κεντρική επιτροπή λήψης αποφάσεων της Νοτιοαφρικανικής Κοινότητας για την Ανάπτυξη (SADC) ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον Ρατζολίνα, ο οποίος έχει τη στήριξη του στρατού, ως πρόεδρο της χώρας.

Από τα Νέα

"Ψάχνω να βρω φάρμακο για το μίσος"

«Στην πατρίδα μου υπάρχει μια παροιμία: "Αν θες να γιατρευτείς, να μιλήσεις". Τα ζώα όμως, όταν υποφέρουν, πονούν, είναι άρρωστα, δεν μπορούν να το πουν στον γιατρό... Όταν ήμουν παιδί, είδα κάποιες απ΄ τις άρρωστες κατσίκες που βοσκούσα στο χωριό μου να απομακρύνονται από το κοπάδι, να απομονώνονται και να βόσκουν ένα συγκεκριμένο χόρτο- δηλητηριώδες, που όμως τις γιατρεύει απ΄ την αρρώστια. Αυτό κάνω κι εγώ. Είμαι βαθιά άρρωστος, το δηλητήριο του μίσους, του θυμού, της εκδίκησης, είναι μέσα μου. Απομακρύνθηκα απ΄ τη Ρουάντα και κάνω ταινίες γι΄ αυτήν. Ψάχνω το φάρμακο για την ψυχή μου. Είμαι κι εγώ ένοχος που υπήρξα μάρτυρας αυτής της σφαγής, που κρύφτηκα, που δεν είμαι κι εγώ ένας ακόμα νεκρός...».

Ο 33χρονος σκηνοθέτης Ζιλμπέρ Νταχάγιο, ο εγγονός του τελευταίου παραμυθά της αυλής του βασιλιά της Ρουάντας, ο γιος του Τούτσι κτηνοτρόφου, είναι ο πρώτος επιζών της γενοκτονίας στην πατρίδα του που μιλάει γι΄ αυτήν σε μια ταινία διάρκειας δυο ωρών, η οποία προβάλλεται στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

Η συνέχεια στα Νέα

Πέμπτη, Μαρτίου 19, 2009

Άρχισαν τα όργανα στη Μαδαγασκάρη

Ο νέος πρόεδρος της Μαδαγασκάρης, Άντρι Ρατζολίνα, αποφάσισε σήμερα να αναστείλει τη λειτουργία της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, με την ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου υπουργικού συμβουλίου.
«Το Υπουργικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη δημιουργία μίας ανώτατης αρχής για την μετάβαση προς την Τέταρτη Δημοκρατία, η οποία θα εγγυηθεί την κανονική λειτουργία των θεσμών και της δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, που δε δύναται να ξεπεράσει τους 24 μήνες», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ογκουστίν Αντριαμανανόρο.
«Κατά συνέπεια, αναστέλλεται με το παρόν διάταγμα η λειτουργία των ακόλουθων θεσμών: της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευση», πρόσθεσε.
«Οι αρμοδιότητες των θεσμών αυτών θα ασκούνται από την Ανώτατη Αρχή για τη μετάβαση, το Συμβούλιο για την οικονομική και κοινωνική ανόρθωση ή την κυβέρνηση, υπό τις συνθήκες που ορίζει το παρόν διάταγμα», πρόσθεσε ο κ. Αντριαμανανόρο, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Ταχυδρομείων, Τηλεπικοινωνιών και Νέων Τεχνολογιών.

Από την Καθημερινή

Τρίτη, Μαρτίου 17, 2009

Έκρυθμη η κατάσταση στη Μαδαγασκάρη

Το πότε και όχι το εάν θα τεθεί υπό πολιορκία η κατοικία του προέδρου της Μαδαγασκάρης Μαρκ Ραβαλομανάνα είναι πλέον το θέμα, μετά την κατάληψη χθες από τον στρατό, που έχει προσχωρήσει στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αντρι Ραχοελίνα, προεδρικού ανακτόρου στο κέντρο της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο.
Νέα, άκρως επικίνδυνη κλιμάκωση σημειώθηκε χθες στην εμφύλια σύρραξη που εδώ και δύο μήνες συνταράσσει τον τουριστικό παράδεισο του Ινδικού Ωκεανού, με τα 20 εκατομμύρια των κατοίκων, εκ των οποίων το 70% ζει με λιγότερο από δύο δολάρια την ημέρα. Η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας κατά υποστηρικτών της αντιπολίτευσης πρόσφατα και άλλα περιστατικά βίας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 135 ανθρώπους και η κρίση μοιάζει να έχει μόλις αρχίσει.Ο εκλεγμένος το 2006 για ακόμα πέντε χρόνια στην προεδρία Ραβαλομανάνα κατηγορείται από αντιπάλους του για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και υπονόμευση της δημοκρατίας. Ο πρώην ντι τζέι και ηγέτης της αντιπολίτευσης Ραχοελίνα ζήτησε την παραίτησή του και όταν αυτή δεν ήρθε αναγόρευσε εαυτόν πρόεδρο προσωρινής κυβέρνησης. Μεγάλο μέρος του στρατού πήγε μαζί του, «το 99%», ισχυρίστηκε συνταγματάρχης που δήλωσε -αυθαιρέτως- ότι αναλαμβάνει την αρχηγία των ενόπλων δυνάμεων.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Αγώνα μέχρι πτώσης ο πρόεδρος:

Ο πρόεδρος της Μαδαγασκάρης, Μαρκ Ραβαλομανανά, θα αγωνιστεί μέχρι το τέλος και συζητά τη στρατιωτική στήριξη τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από τις Αφρικανικές χώρες, δήλωσε αργά χθες ο εκπρόσωπος του.
« Οι εξουσίες του προέδρου έχουν προφανώς περιοριστεί. Αυτή είναι η αρχή ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος. Διαθέτει όμως ακόμα την εξουσία για να ζητήσει εξωτερική βοήθεια και ένα δίκτυο μέσω του οποίου μπορεί να απευθύνεται στο λαό», δήλωσε ο Αντρι Ραλιχαόνα, εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου.
« Μια είναι να ζητήσουμε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, από τη Νοτιοαφρικανική Κοινότητα Ανάπτυξης (SADC) και/ή τα Ηνωμένα Έθνη. Πρόκειται για στρατιωτική και διοικητική στήριξη», πρόσθεσε ο προεδρικός εκπρόσωπος.
Τρία θωρακισμένα οχήματα με πολυβόλα, τρία στρατιωτικά φορτηγά και δεκάδες στρατιώτες βρίσκονται μπροστά στο κτίριο.
Η λεωφόρος που οδηγεί στο προεδρικό μέγαρο έχει κλείσει για την κυκλοφορία, ενώ ομάδες στρατιωτών κυκλοφορούν μέσα και έξω από το κτίριο.
«Δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις. Η κατάσταση είναι ήρεμη. Θα μείνουμε εδώ τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι», δήλωσε αξιωματικός του 1ου τάγματος των δυνάμεων επέμβασης.

Από την Καθημερινή

Δολοφονούν Αλμπίνους στην Τανζανία

Νταρ Ες Σαλαάμ Τανζανία. Ξημερώνει. Υγρασία. Στον δρόμο κόσμος πολύς. Γυναίκες με χρωματιστά τουρμπάνια στα κεφάλια, άντρες με ποδήλατα. Η γλώσσα σουαχίλι. Γλώσσα χωρίς ρήματα χωρίς πληθυντικούς και ενικούς. Εδώ όλοι είναι ίσοι. Εκτός από τους Αλμπίνο. Τους Ζερού-Ζερού. Η λέξη στα σουαχίλι σημαίνει Αλμπίνο. Στην πραγματικότητα σημαίνει «το πνεύμα», το φάντασμα. Οι Αλμπίνο μοιάζουν με φαντάσματα, κατάλευκοι, με ξανθά μαλλιά, ξεθωριασμένα μάτια.
Ενας στους 4.000 κατοίκους της Τανζανίας είναι Αλμπίνο. Περίπου 400.000 σε συνολικό πληθυσμό 40 εκατομμυρίων. Επίσημη καταγραφή δεν υπάρχει. Ο αλφισμός ή αλμπινισμός ή λευκοπάθεια είναι μία εκ γενετής πάθηση και οφείλεται στην έλλειψη χρωστικής του δέρματος, με αποτέλεσμα να αδυνατεί ο οργανισμός να παράγει μελανίνη. Λόγω του λεπτού δέρματος και της έλλειψης μελανίνης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης αλλά και καρκίνο του δέρματος.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Κυριακή, Μαρτίου 15, 2009

Μαντέλα στη θέση του Μαντέλα

Σε μια περίοδο αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας για τη Νότια Αφρική υπάρχει ένα όνομα που σχεδόν όλοι στη χώρα θα ήθελαν να δουν στο ψηφοδέλτιο των επερχόμενων εκλογών: το όνομα Μαντέλα. Και πράγματι υπάρχει, μόνο που δεν είναι εκείνο του Νέλσον αλλά του εγγονού του Νκόσι Μάντλα Μαντέλα, ο οποίος θα θέσει υποψηφιότητα με το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ΑΝC) στις πλέον σημαντικές εκλογές για τη Νότια Αφρική μετά τη λήξη του απαρτχάιντ. Ο άνδρας με το πιο διάσημο επώνυμο στην πολιτική ιστορία της χώρας διαθέτει ένα ακόμη σημαντικότερο μικρό όνομα, που του δόθηκε όταν έγινε αρχηγός της φυλής των Χhosa, τίτλο που ο παππούς του απαρνήθηκε για να κινήσει τον αγώνα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ίδιος αποφεύγει το όνομα Μαντέλα και προτιμά να συστήνεται ως Ζουελιβελίλε, που στη γλώσσα των Χhosa σημαίνει «Το Εθνος Εμφανίστηκε». Η ανάκτηση του βασιλικού παρελθόντος των Μαντέλα τον κατέστησε αρχηγό 250.000 συμπατριωτών του στο εξαθλιωμένο Ανατολικό Ακρωτήριο.

Η εκλογή του νεότερου Μαντέλα στις 22 Απριλίου είναι σχεδόν βέβαιη καθώς τοποθετήθηκε ψηλά στη λίστα του ΑΝC. Παρά την ξαφνική είσοδό του στην πολιτική αρένα μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ο 35χρονος Μαντέλα υποστηρίζει ότι παίρνει στα σοβαρά την εντυπωσιακή πολιτική κληρονομιά του. «Είναι πολύ καλό που οι Μαντίμπα είναι ακόμη ενεργοί» είπε ο Νέλσον Μαντέλα στον εγγονό του χρησιμοποιώντας το παρατσούκλι του που σημαίνει «Σπουδαίος Ανδρας». «Είμαι υπερήφανος για εσένα». Τα 90ά γενέθλια του Νέλσον Μαντέλα τιμήθηκαν με εορτασμούς σε όλον τον κόσμο. Ο ίδιος είναι αγαπητός τόσο στη χώρα του όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η συνέχεια στο Βήμα

Τετάρτη, Μαρτίου 11, 2009

Μαδαγασκάρη: Στρατιωτικό τελεσίγραφο για πολιτική λύση

Τελεσίγραφο να λύσουν τις διαφορές τους εντός 72 ωρών απηύθυνε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Μαδαγασκάρης προς τους πολιτικούς ιθύνοντες της χώρας, απειλώντας ότι διαφορετικά ο στρατός θα αναλάβει «τη λειτουργία των εθνικών υποθέσεων».
«Υποσχόμαστε να μη λάβουμε το μέρος καμιάς πλευράς και καλούμε αυτούς που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις, όλες τις πολιτικές δυνάμεις, την κοινωνία των πολιτών και τους εκπροσώπους των διαφόρων ζωντανών δυνάμεων, να συναντηθούν αμέσως και να συμφωνήσουν μέσα σε 72 ώρες ώστε να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την κρίση», δήλωσε στην τηλεόραση ο στρατηγός Εντμόν Ραζολομαχαντρί.
«Εάν δεν βρεθεί μία λύση μέσα σε 72 ώρες, τότε εμείς, οι ένοπλες δυνάμεις, θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας για να κάνουμε τις εθνικές υποθέσεις να λειτουργήσουν, για να διαφυλάξουμε τα υπέρτατα συμφέροντα του Έθνους και την εθνική ενότητα», κατέληξε.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Τρίτη, Μαρτίου 10, 2009

Ζιμπάμπουε: Τέσσερις χιλιάδες νεκροί απ' τη χολέρα

Τουλάχιστον 4.011 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την χολέρα στη Ζιμπάμπουε αφότου ξέσπασε η επιδημία πέρυσι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη στη χώρα αυτή εξακολουθεί να είναι σοβαρό πρόβλημα.

Περίπου το 61% των θυμάτων, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, δεν είχε την δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε ιατρική θεραπεία.

Συνολικά έχουν αναφερθεί 89.018 περιπτώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που βασίζονται εν μέρει στις πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας στην Χαράρε.

Τα ποσοστά θνησιμότητας από την ασθένεια αυτή φαίνεται να μειώνονται, εξακολουθούν όμως να παραμένουν υψηλότερα από τα στάνταρντς που κάνει αποδεκτά ο ΠΟΥ.


Από την Καθημερινή

Κυριακή, Μαρτίου 08, 2009

Οι κουρσάροι της Σομαλίας

Η πειρατεία στο σούπερ τάνκερ «Sirius Star», στο μεγαλύτερο πλοίο που κατέλαβαν ποτέ πειρατές- και τα 3 εκατ. δολάρια (2,4 εκατ. ευρώ) που πληρώθηκαν ως λύτρα-, αποθράσυνε τις συμμορίες των σομαλών κουρσάρων. Επιπλέον έδειξε πόσο βαθιά ριζωμένη είναι πλέον η πειρατεία στη σομαλική κοινωνία. Μόλις πληρώθηκαν τα λύτρα για το «Sirius Star» τον Ιανουάριο, ένα μεγάλο πάρτι διοργανώθηκε στην παραλία που βρίσκεται κοντά στο Χόμπιου, τη σομαλική πόλη όπου ήταν αγκυροβολημένο επί μήνες. Σύμφωνα με τα μέλη του πληρώματος του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «USS Vella Gulf», που παρακολουθούσε όλους εκείνους τους μήνες το «Sirius Star», οι πειρατές και οι συνεργοί τους άναψαν μεγάλες φωτιές στην παραλία και οδηγούσαν τζιπ στην άμμο ενώ μικρά παιδιά έτρεχαν πάνω- κάτω ενθουσιασμένα. Τα μέλη της συμμορίας μαζεύτηκαν εκεί για να πάρουν ο καθένας το μερίδιό του από τα λύτρα. Μερικοί είχαν λάβει μέρος στην κατάληψη του τάνκερ, άλλοι είχαν αναλάβει την τροφοδοσία του όσο παρέμενε αγκυροβολημένο. Παρόντα στο πάρτι ήταν και τα ανώτερα μέλη της συμμορίας, τα οποία έλαβαν το δικό τους μερίδιο.

Η συνέχεια στο Βήμα

Στη Μποτσουάνα για ανάρρωση, ο πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε

Ο πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε Μόργκαν Τσβανγκιράι μετέβη αεροπορικώς στη γειτονική Μποτσουάνα προκειμένου να αναρρώσει από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα κατά το οποίο σκοτώθηκε η γυναίκα του και ο ίδιος τραυματίστηκε, δήλωσε πηγή από το κόμμα του, MDC.
Αυτόπτης μάρτυρας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters πως είδε τον Τσβανγκιράι να βγαίνει με το πρόσωπο πρησμένο από νοσοκομείο της Χαράρε συνοδεία σωματοφυλάκων και υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Κινήματος για Δημοκρατική Αλλαγή ((MDC).
«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως αναχώρησε για την Μποτσουάνα, καθώς ο γιατρός συνέστησε στον κ. Τσβανγκιράι ανάρρωση και αυτό δεν θα μπορούσε να το κάνει στο σπίτι δεδομένης της περίστασης», δήλωσε η πηγή από το MDC.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Σάββατο, Μαρτίου 07, 2009

Επιδημία βιασμών στην Αφρική

Πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της «επιδημίας» των βιασμών στις ζώνες του πολέμου σε ολόκληρο τον κόσμο και την παροχή βοήθειας στις γυναίκες-θύματα, λένε οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι η βία εναντίον των γυναικών δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή, επισημαίνοντας τα ανατριχιαστικά ποσοστά τέτοιων πράξεων.

Οπως επισήμανε ο διευθυντής της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα» στο Βέλγιο, ο βιασμός χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου στο Κονγκό, κάνει θραύση στις μικρές πόλεις της Νότιας Αφρικής και αποτελεί κοινή πρακτική σε βάρος των προσφύγων στη Ζιμπάμπουε. «Η αθόρυβη επιδημία της σεξουαλικής βίας» έχει τρομερές συνέπειες για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα και οι συνέπειες αυτές καθορίζουν ολόκληρη τη ζωή τους, τόνισε. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, με την ευκαιρία του γιορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία, παγκοσμίως μία στις πέντε γυναίκες πέφτει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, ενώ σε κάποιες χώρες, μία στις τρεις γυναίκες πέφτει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης.

Από την Ελευθεροτυπία

Περίεργο "ατύχημα" στη Ζιμπάμπουε

Ο πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε Μόργκαν Τσβανγκιράι τραυματίστηκε και η σύζυγος του, Σούζαν έχασε την ζωή της, σε τροχαίο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκησαν σήμερα, σύμφωνα με πηγή του κόμματος που ηγείται ο κ. Τσβανγκιράι, Κίνημα για την Δημοκρατική Αλλαγή (MDC).

«Η Σούζαν Τσβανγκιράι πέθανε επιτόπου. Το ατύχημα συνέβη μεταξύ 16.00 και 17.00 (ώρα Ελλάδος), ενώ τα αίτια δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά», δήλωσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Μαριντάντε, εκπρόσωπο του MDC, ο πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε τραυματίστηκε ελαφρά και η κατάσταση της υγείας του δεν είναι κρίσιμη.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος ανέφερε ότι το όχημα του πρωθυπουργού της Ζιμπάμπουε αναποδογύρισε τρεις φορές μετά από την σύγκρουση με φορτηγό, το οποίο ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση.

«Συγκρούστηκε με φορτηγό. Όπως φαίνεται ο οδηγός του φορτηγού είχε αποκοιμηθεί στο τιμόνι. Την ώρα του ατυχήματος ο Μόργκαν Τσβανγκιράι κατευθυνόταν προς την Μπουχέρα για να παρευρεθεί σε συνεδρίαση», δήλωσε ένας υπουργός του MDC, χωρίς να αποκαλύψει το όνομα του.

Το ατύχημα συνέβη στα νότια της μικρής πόλης Μπεατρίσε, η οποία βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα Χαράρε.

«Μόλις ενημερωθήκαμε ότι ο πρωθυπουργός ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα στον δρόμο Χαράρε-Μασβίνγκο. Μεταφέρθηκε στην Χαράρε και αυτήν την στιγμή τον εξετάζουν οι γιατροί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του MDC.


Από την Καθημερινή

Παρασκευή, Μαρτίου 06, 2009

Διώχνουν τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

ΧΑΡΤΟΥΜ. Μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα κινδυνεύει να προκληθεί εκ νέου στο Νταρφούρ του Σουδάν, μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας Ομαρ αλ Μπασίρ να εκδιώξει από την περιοχή δέκα ξένες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο Μπασίρ κατηγόρησε οργανώσεις, όπως το γαλλικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τη βρετανική Oxfam, ότι μεταβίβασαν στοιχεία σχετικά με το Νταρφούρ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο προχθές εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε την άμεση επιστροφή των οργανώσεων για να αποφευχθεί ανθρωπιστική καταστροφή, ενώ τόσο οι Γιατροί χωρίς Σύνορα όσο και η Oxfam τόνισαν ότι δεν έχουν «απολύτως καμία σχέση με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Πέμπτη, Μαρτίου 05, 2009

Λες και θα ιδρώσει τ' αυτί του Μουγκάμπε


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε χθες ότι παρατείνονται για ένα χρόνο οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ζιμπάμπουε εξαιτίας της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης στη χώρα αυτή.

«Τα μέτρα θα ισχύσουν για ένα ακόμη ένα χρόνο λόγω των ενεργειών και της πολιτικής που ακολουθούν ορισμένα μέλη της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ομπάμα.

«Η κρίση, που τροφοδοτείται από ενέργειες και πρακτικές ορισμένων μελών της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε, αλλά και από πράξεις άλλων ατόμων, δεν έχει διευθετηθεί και υπονομεύει τους θεσμούς και τη δημοκρατία της χώρας αυτής», υπογραμμίζει ο Ομπάμα.

«Οι πράξεις αυτές αποτελούν σοβαρή απειλή για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Για τους λόγους αυτούς είμαι πεπεισμένος πως είναι αναγκαίο να διατηρηθούν οι κυρώσεις», προσθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος.


Από την Καθημερινή

Τετάρτη, Μαρτίου 04, 2009

«Να το φάνε το ένταλμα»

Με απάθεια και απαξίωση αντιμετωπίζει ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ ελ Μπασίρ, την πιθανότητα να εκδοθεί σήμερα ένταλμα εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στο Νταρφούρ. «Το ένταλμα μπορούν να το φάνε. Ανευ ουσίας και χωρίς αξία είναι για εμάς», δήλωνε χαρακτηριστικά χθες ο Μπασίρ, έχοντας την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησής του, ενώ η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην περιοχή προετοιμαζόταν για την αντιμετώπιση ταραχών σε περίπτωση έκδοσης του εντάλματος. Σημειώνεται βέβαια ότι το Σουδάν αρνείται να αναγνωρίσει ή να συνάψει οποιαδήποτε σχέση με το ΔΠΔ και όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές «είναι μικρές οι πιθανότητες να βρεθεί ο Μπασίρ στο εδώλιο της Χάγης». Από τον προηγούμενο Ιούλιο, ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Λουίς Μορένο Οκάμπο, ζητούσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Μπασίρ για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ. Στην περιοχή, στο δυτικό τμήμα της αφρικανικής χώρας, η οποία μαστίζεται τα τελευταία 6 χρόνια από εμφύλιο πόλεμο, έχουν χάσει τη ζωή τους έως και 300.000 άνθρωποι -πηγές της κυβέρνησης του Σουδάν λένε ότι ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος- ενώ έχουν εκτοπιστεί 2,2 εκατομμύρια άμαχοι. Χθες ο Οκάμπο δήλωνε ότι έχει «ισχυρές αποδείξεις και τουλάχιστον 30 μάρτυρες έτοιμους να καταθέσουν εναντίον του προέδρου». Γνωρίζοντας ότι ακόμη και στην περίπτωση έκδοσης του εντάλματος η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Σουδάν δεν έχει τη δικαιοδοσία να προχωρήσει στη σύλληψή του, ο Σουδανός πρόεδρος, που δεν αποδέχεται τις κατηγορίες, επανέλαβε την πάγια θέση του: «Δεν θα παραδώσουμε ποτέ υπήκοο της χώρας για να δικαστεί στο εξωτερικό». Ο Σουδανός πρόεδρος κατηγορεί τη Δύση για προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του υποστηρίζοντας ότι «η χρήση της λεγόμενης διεθνούς Δικαιοσύνης... αποτελεί ενθάρρυνση των ομάδων, που αντιτίθενται στην ειρήνη, να συνεχίσουν την εκστρατεία καταστροφής, να ανατρέψουν την κυβέρνηση στο Σουδάν». Ο Μπασίρ υποστηρίζει ότι η κατάσταση στο Νταρφούρ έχει βελτιωθεί και ότι ο πληθυσμός της επαρχίας δεν απειλείται πλέον από την πείνα ή τις επιδημίες.

* Ο Αραβικός Σύνδεσμος τάχθηκε χθες κατά της έκδοσης του εντάλματος προειδοποιώντας για τις «επικίνδυνες συνέπειες» που θα έχει μια τέτοια κίνηση στις προσπάθειες για ειρήνευση στο Νταρφούρ.

Από την Ελευθεροτυπία

Τρίτη, Μαρτίου 03, 2009

Πραξικόπημα στη Γουϊνέα-Μπισάου

Πολιτική κρίση βιώνει για άλλη μία φορά η Γουινέα Μπισάου αντιμετωπίζοντας τη δολοφονία του προέδρου της, μία ημέρα έπειτα από βομβιστική επίθεση στην οποία έχασε τη ζωή του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της χώρας. Πρόκειται για την αιματηρή κορύφωση των πολιτικών ταραχών που μαστίζουν τους τελευταίους τέσσερις μήνες τη δυτικοαφρικανική χώρα λόγω της αντιπαλότητας μεταξύ της προεδρίας, του στρατού και του υπουργείου Εσωτερικών.

Αργά χθες το βράδυ οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωναν ότι είχαν πάρει τον έλεγχο της χώρας. Διέψευδαν όμως ότι πρόκειται για πραξικόπημα και δεσμεύονταν να σεβαστούν τους δημοκρατικούς θεσμούς, σύμφωνα με τους οποίους ο πρόεδρος της Βουλής μέσα στα επόμενα 24ωρα θα πρέπει να τεθεί επικεφαλής της κυβέρνησης.

Βομβιστική επίθεση στο Γενικό Επιτελείο Στρατού την Κυριακή στην οποία έχασε τη ζωή του ο στρατηγός Ταγκμέ Να Ουαϊέ και πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα πυροδότησε τις εξελίξεις. Σύμφωνα με φήμες, ο στρατηγός Ταγκμέ έχασε τη ζωή του με εντολή του προέδρου.

Σε λίγοτερο από ένα 24ωρο, ομάδα στρατιωτικών πραγματοποίησαν επίθεση στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Μπισάου και δολοφόνησαν τον Βιέιρα.

Από την Ελευθεροτυπία

Κυριακή, Μαρτίου 01, 2009

Λευκός οίκος, μαύρα πιόνια

Η θητεία του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ δείχνει να είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη για την αφρικανική ήπειρο. Ο Μπαράκ Ομπάμα, παρά τη στενότητα της οικονομικής κρίσης, βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη για να καταβάλει τα πρώτα 226 εκατ. δολάρια από το σύνολο των 4 δισ. που σχεδιάζεται να δοθούν για την Αφρική, στο διάστημα της θητείας του.Με τη διευκρίνιση ότι τα χρήματα αυτά δεν θα χρηματοδοτήσουν την αφρικανική οικονομία, αλλά την αμερικανική εξωτερική πολιτική για την Αφρική. Και ακόμη περισσότερο, θα χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση του νεο-αποικιοκρατικού προγράμματος της Ουάσιγκτον για τη Μαύρη Ηπειρο, που είχε συλλάβει και προωθήσει η απελθούσα κυβέρνηση Μπους.

Κληροδότημα Μπους

Θα χρηματοδοτήσουν, δηλαδή, τις λειτουργικές δαπάνες της AFRICOM, της Στρατιωτικής Διοίκησης Αφρικής που, σε μια από τις τελευταίες πράξεις της οκταετίας του, εγκαινίασε ο Τζ. Μπους, μόλις τρεις μήνες πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Το... ευαγές αυτό κληροδότημα της κυβέρνησης Μπους, που αποτελεί το ανθρωπιστικό πρόσχημα της αμερικανικής γεωστρατηγικής και τον βατήρα των αμερικανών πεζοναυτών για την Αφρική, παρελήφθη χωρίς διαφωνία από τον Ομπάμα, ο οποίος, μέσω δηλώσεων της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, διαβεβαίωσε ότι δεν θα παρεκκλίνει ούτε εκατοστό από τη αποστολή της AFRICOM: «τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών μας δυνατοτήτων εν όψει της πραγματικότητας του εικοστού πρώτου αιώνα», όπως τη διατύπωσε ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς όταν ακόμη υπηρετούσε τον Μπους, πολύ πριν του ζητηθεί να παραμείνει και στην κυβέρνηση Ομπάμα. Δυστυχώς για την Ουάσιγκτον όμως οι εξελίξεις δεν φαίνεται να ευνοούν το αμερικανικό σχέδιο της άλωσης της αφρικανικής ηπείρου.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία