Παρασκευή, Μαρτίου 20, 2009

Απέβαλαν τη Μαδαγασκάρη

Η Αφρικανική Ένωση (AU) αποφάσισε την Παρασκευή την αναστολή της συμμετοχής της Μαδαγασκάρης στα όργανα και τους φορείς της. Η απόφαση έρχεται μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αντρί Ρατζολίνα. Για «πραξικόπημα» κάνει λόγο η ΕΕ.

«Το Συμβούλιο θεωρεί ότι αυτό που συνέβη στη Μαδαγασκάρη εντάσσεται στον ορισμό της αντι-συνταγματικής αλλαγής διακυβέρνησης» δήλωσε ο Μπρούνο Νονγκόμα Τσιντουέμπα, πρόεδρος του συμβουλίου ειρήνης και ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης.

«Το Συμβούλιο αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της Μαδαγασκάρης στους φορείς και τα όργανα της Αφρικανικής Ένωσης» πρόσθεσε.

Παράλληλα, η τσεχική προεδρία της ΕΕ χαρακτήρισε το βράδυ της Πέμπτης «πραξικόπημα» την άνοδο στην εξουσία Αντρι Ρατζολίνα.

«Έγινε ένα πραξικόπημα, δεν ήταν μια δημοκρατική εκλογή», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ και πρόσθεσε: «Προς το παρόν θα υιοθετήσουμε μια προσεκτική προσέγγιση και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Οι φωνές αυτές ενισχύουν τη δυσαρέσκεια των τελευταίων ημερών σχετικά με την αποχώρηση του μέχρι πρότινος προέδρου της χώρας Μαρκ Ραβαλομανάνα.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η κεντρική επιτροπή λήψης αποφάσεων της Νοτιοαφρικανικής Κοινότητας για την Ανάπτυξη (SADC) ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον Ρατζολίνα, ο οποίος έχει τη στήριξη του στρατού, ως πρόεδρο της χώρας.

Από τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: