Τρίτη, Μαρτίου 03, 2009

Πραξικόπημα στη Γουϊνέα-Μπισάου

Πολιτική κρίση βιώνει για άλλη μία φορά η Γουινέα Μπισάου αντιμετωπίζοντας τη δολοφονία του προέδρου της, μία ημέρα έπειτα από βομβιστική επίθεση στην οποία έχασε τη ζωή του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της χώρας. Πρόκειται για την αιματηρή κορύφωση των πολιτικών ταραχών που μαστίζουν τους τελευταίους τέσσερις μήνες τη δυτικοαφρικανική χώρα λόγω της αντιπαλότητας μεταξύ της προεδρίας, του στρατού και του υπουργείου Εσωτερικών.

Αργά χθες το βράδυ οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωναν ότι είχαν πάρει τον έλεγχο της χώρας. Διέψευδαν όμως ότι πρόκειται για πραξικόπημα και δεσμεύονταν να σεβαστούν τους δημοκρατικούς θεσμούς, σύμφωνα με τους οποίους ο πρόεδρος της Βουλής μέσα στα επόμενα 24ωρα θα πρέπει να τεθεί επικεφαλής της κυβέρνησης.

Βομβιστική επίθεση στο Γενικό Επιτελείο Στρατού την Κυριακή στην οποία έχασε τη ζωή του ο στρατηγός Ταγκμέ Να Ουαϊέ και πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα πυροδότησε τις εξελίξεις. Σύμφωνα με φήμες, ο στρατηγός Ταγκμέ έχασε τη ζωή του με εντολή του προέδρου.

Σε λίγοτερο από ένα 24ωρο, ομάδα στρατιωτικών πραγματοποίησαν επίθεση στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Μπισάου και δολοφόνησαν τον Βιέιρα.

Από την Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: