Το πότε και όχι το εάν θα τεθεί υπό πολιορκία η κατοικία του προέδρου της Μαδαγασκάρης Μαρκ Ραβαλομανάνα είναι πλέον το θέμα, μετά την κατάληψη χθες από τον στρατό, που έχει προσχωρήσει στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αντρι Ραχοελίνα, προεδρικού ανακτόρου στο κέντρο της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο.
Νέα, άκρως επικίνδυνη κλιμάκωση σημειώθηκε χθες στην εμφύλια σύρραξη που εδώ και δύο μήνες συνταράσσει τον τουριστικό παράδεισο του Ινδικού Ωκεανού, με τα 20 εκατομμύρια των κατοίκων, εκ των οποίων το 70% ζει με λιγότερο από δύο δολάρια την ημέρα. Η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας κατά υποστηρικτών της αντιπολίτευσης πρόσφατα και άλλα περιστατικά βίας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 135 ανθρώπους και η κρίση μοιάζει να έχει μόλις αρχίσει.Ο εκλεγμένος το 2006 για ακόμα πέντε χρόνια στην προεδρία Ραβαλομανάνα κατηγορείται από αντιπάλους του για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και υπονόμευση της δημοκρατίας. Ο πρώην ντι τζέι και ηγέτης της αντιπολίτευσης Ραχοελίνα ζήτησε την παραίτησή του και όταν αυτή δεν ήρθε αναγόρευσε εαυτόν πρόεδρο προσωρινής κυβέρνησης. Μεγάλο μέρος του στρατού πήγε μαζί του, «το 99%», ισχυρίστηκε συνταγματάρχης που δήλωσε -αυθαιρέτως- ότι αναλαμβάνει την αρχηγία των ενόπλων δυνάμεων.
Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία
Αγώνα μέχρι πτώσης ο πρόεδρος:
Ο πρόεδρος της Μαδαγασκάρης, Μαρκ Ραβαλομανανά, θα αγωνιστεί μέχρι το τέλος και συζητά τη στρατιωτική στήριξη τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από τις Αφρικανικές χώρες, δήλωσε αργά χθες ο εκπρόσωπος του.
« Οι εξουσίες του προέδρου έχουν προφανώς περιοριστεί. Αυτή είναι η αρχή ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος. Διαθέτει όμως ακόμα την εξουσία για να ζητήσει εξωτερική βοήθεια και ένα δίκτυο μέσω του οποίου μπορεί να απευθύνεται στο λαό», δήλωσε ο Αντρι Ραλιχαόνα, εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου.
« Μια είναι να ζητήσουμε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, από τη Νοτιοαφρικανική Κοινότητα Ανάπτυξης (SADC) και/ή τα Ηνωμένα Έθνη. Πρόκειται για στρατιωτική και διοικητική στήριξη», πρόσθεσε ο προεδρικός εκπρόσωπος.
Τρία θωρακισμένα οχήματα με πολυβόλα, τρία στρατιωτικά φορτηγά και δεκάδες στρατιώτες βρίσκονται μπροστά στο κτίριο.
Η λεωφόρος που οδηγεί στο προεδρικό μέγαρο έχει κλείσει για την κυκλοφορία, ενώ ομάδες στρατιωτών κυκλοφορούν μέσα και έξω από το κτίριο.
«Δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις. Η κατάσταση είναι ήρεμη. Θα μείνουμε εδώ τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι», δήλωσε αξιωματικός του 1ου τάγματος των δυνάμεων επέμβασης.
Από την Καθημερινή
Τρίτη, Μαρτίου 17, 2009
Έκρυθμη η κατάσταση στη Μαδαγασκάρη
Ετικέτες
αβεβαιότητα,
ανταναναρίβο,
αφρική,
μαδαγασκάρη,
στρατιτωτικό πραξικόπημα,
ταραχές
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου