Παρασκευή, Απριλίου 10, 2009

Της πειρατίας το ανάγνωσμα

Σε σημαντικό πρόβλημα για τη διεθνή ναυτιλία έχει εξελιχθεί η δράση των πειρατών στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας όπου από τις αρχές του έτους βρίσκονται στα χέρια των πειρατών επτά πλοία με 122 ναυτικούς μεταξύ των οποίων και το ελληνικών συμφερόντων «Τιτάν» με 24 ναυτικούς εκ των οποίων οι τρεις Ελληνες. Μόλις χθες στη θαλάσσια περιοχή του Αντεν δύο ελληνόκτητα πλοία δέχθηκαν πειρατική επίθεση, ενώ έπλεαν σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές αλλά κατάφεραν να διαφύγουν με ασφάλεια. Πρόκειται για τα πλοία «Καλμ Σέι» και «Μπο Γουέστ».

Η συνέχεια εδώ

Λύτρα για τον πλοίαρχο

Οι Σομαλοί πειρατές, που κρατούν όμηρο έναν Αμερικανό πλοίαρχο σε μια σωσίβια λέμβο ζητούν λύτρα ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων για να τον αφήσουν ελεύθερο, όπως ανέφερε ένας άλλος πειρατής, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ, από το λιμάνι Χαραντίν.

Ο άνδρας αυτός υποστήριξε ότι άλλοι πειρατές, που έχουν καταλάβει ένα γερμανικό πλοίο κατευθύνονται προς το σημείο του Ινδικού Ωκεανού, όπου πλέει η σωσίβια λέμβος, η οποία παρακολουθείται από αμερικανικά πολεμικά πλοία.

«Γνωρίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν θα καταστρέψουν το γερμανικό πλοίο και το πλήρωμά του, (οι πειρατές) ελπίζουν ότι θα συναντήσουν τους φίλους τους στη σωσίβια λέμβο», είπε ο πειρατής αυτός που και στο παρελθόν έχει παράσχει αξιόπιστες πληροφορίες.

Το γερμανικό πλοίο μεταφοράς κοντέινερ, Hansa Stavanger, κατελήφθη την περασμένη εβδομάδα περίπου 400 μίλια νότια της Σομαλίας, μεταξύ Κένυας και Σεϋχελών.

Από τα 24 μέλη του πληρώματός του, οι 5 είναι Γερμανοί.


Από την Καθημερινή


Αμερικανική Εκστρατεία


Την αύξηση της αμερικανικής παρουσίας μέσα στο επόμενο 48ωρο στο Κέρας της Αφρικής για την αντιμετώπιση των Σομαλών πειρατών ανακοίνωσε ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους. Εξάλλου θρίλερ εξελισσόταν χθες το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σομαλίας, αφού οι πειρατές που είχαν καταλάβει προσωρινά το εμπορικό πλοίο υπό αμερικανική σημαία «Μερσκ Αλαμπάμα» προτού απωθηθούν από το 20μελές πλήρωμα, διέφυγαν από αυτό με σκεπαστή σωσίβια λέμβο έχοντας πιάσει όμηρο τον πλοίαρχο Ρίτσαρντ Φίλιπς. Η σωσίβια λέμβος βρισκόταν χθες υπό τη στενή παρακολούθηση της αμερικανικής φρεγάτας «Μπέινμπριτζ», ενώ ειδικός διαπραγματευτής του FBI, ειδικευμένος στην απελευθέρωση ομήρων, έσπευσε χθες στην περιοχή σε μία προσπάθεια να δοθεί λύση στην ομηρία του πλοιάρχου, χωρίς να χυθεί αίμα. Στο μεταξύ, ανακοίνωση του ΝΑΤΟ έκανε χθες λόγο για αποτυχημένη απόπειρα πειρατείας κατά του ελληνικού εμπορικού πλοίου «Καλμ Σιζ», 74.000 τόνων. Οι πειρατές κυνήγησαν με εξωλέμβια σκάφη το ελληνόκτητο πλοίο για μία ώρα στα βόρεια του Κόλπου του Aντεν, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε αυτό.


Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: