Κυριακή, Απριλίου 26, 2009

Η επιστροφή των Μάου Μάου


Η ένοπλη σύγκρουση εκατοντάδων κατοίκων της πόλης Καταρίνα, στην κεντρική Κένυα, με μέλη της οργάνωσης «Μουνγκίκι», άφησε πίσω της 29 νεκρούς και μια λιτή ανακοίνωση της αστυνομίας, που ανέφερε πως οι Μουνγκίκι είναι μέλη συμμορίας που προσπάθησαν να αποσπάσουν χρήματα από τους χωρικούς για «προστασία».

Ομως, η ζωή είναι πιο σύνθετη από τις αστυνομικές ανακοινώσεις. Η οργάνωση Μουνγκίκι πράγματι ζει από την «προστασία», όπως η μαφία, αλλά εκεί σταματάνε οι ομοιότητες με το οργανωμένο έγκλημα. Οι Μουνγκίκι είναι μια πολιτική οργάνωση, που έχει τις ρίζες της στον αφρικανικό παγανισμό, τον κοινοτισμό των φυλών, το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα των Μάου Μάου και την πάλη ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία και τους ντόπιους συνεργάτες της.

Στο τέλος της δεκαετίας του '80, νεαρά μέλη της φυλής Κικούγιου, που είναι αγρότες στα υψίπεδα της κεντρικής Κένυας, σχημάτισαν ένοπλους πυρήνες για να προστατέψουν τη γη της φυλής τους από την επέκταση των Μασάι που υποστηρίζονταν από την κεντρική κυβέρνηση. Ονομάστηκαν Μουνγκίκι, που σημαίνει «λαός ενωμένος» και άντλησαν την ιδεολογία τους από την οργάνωση Μάου Μάου, που πολέμησε τη δεκαετία του '50 τους βρετανούς αποικιοκράτες. Η εξέγερση των Μάου Μάου, που ανήκαν κι αυτοί στη φυλή Κικούγιου, είχε την απαρχή της επίσης στην απώλεια εδαφών που υπέστησαν με τη βία από τους αποίκους.


Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Διαβάστε κι εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: