Δευτέρα, Απριλίου 27, 2009

"Μη βοηθάτε άλλο την Αφρική"


Μέχρι σήμερα οι Αφρικανοί διανοούμενοι κατηγορούσαν τη Δύση ότι η οικονομική βοήθεια που προσέφερε στη Μαύρη Ηπειρο δεν ήταν αρκετή. Οχι πια. Μια νέα γενιά Αφρικανών διανοουμένων θέτει σε αμφισβήτηση την κυρίαρχη αυτή άποψη σχετικά με τον ευεργετικό ρόλο της οικονομικής βοήθειας...

Η σημαντικότερη εκπρόσωπος της νέας αυτής γενιάς είναι οικονομολόγος από την Γκάμπια, η Dambisa Moyo. Σε δημοσιεύσεις και σε ομιλίες της, η νεαρή Αφρικανή οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η δυτική βοήθεια στην Αφρική βλάπτει τις αποδέκτριες χώρες και εμποδίζει την οικονομική τους ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, αυτό που απαιτείται δεν είναι η αύξηση της οικονομικής βοήθειας, αλλά, αντίθετα, ο σταδιακός τερματισμός της.

«Η ελεημοσύνη στην Αφρική παραμένει μία από τις πιο δημοφιλείς ιδέες της εποχής μας», γράφει η Moyo. «Εκατομμύρια άτομα διαδηλώνουν υπέρ αυτής της ιδέας, οι κυβερνήσεις αξιολογούνται στο βαθμό που την υποστηρίζουν και οι διάφοροι επώνυμοι τη διαφημίζουν. Ομως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η βοήθεια στην Αφρική έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και επιβράδυνε την ανάπτυξη. Η ύπουλη κουλτούρα της βοήθειας έκανε τα αφρικανικά κράτη να είναι υπερχρεωμένα, ευάλωτα στον πληθωρισμό και στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις και αποθάρρυνε τις ξένες επενδύσεις».


Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: