Κυριακή, Απριλίου 26, 2009

Μεγάλες υποσχέσεις από τον Ζούμα


Ο μελλοντικός πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για τη «σπουδαία νίκη» του κόμματός του στις εκλογές της 22ας Απριλίου και υποσχέθηκε «μια κυβέρνηση για όλους τους Νοτιοαφρικανούς».

«Θα εργαστούμε μαζί για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης για όλους τους Νοτιοαφρικανούς», δήλωσε ο ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ένας πρόεδρος για όλους», τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του στην έδρα της εκλογικής επιτροπής στην Πρετόρια, μετά τη δημοσιοποίηση των επίσημων αποτελεσμάτων τα οποία δίνουν στο κυβερνών ANC ποσοστό 65,9% των ψήφων. Ο Τζέικομπ Ζούμα αναμένεται να εκλεγεί στην προεδρία της χώρας από το νέο κοινοβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση στις 6 Μαΐου.

Λίγο νωρίτερα η εκλογική επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο έλαβε το 65,9% των ψήφων, επισημαίνοντας τη μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές. Το ANC είχε μια μείωση του ποσοστού του σε σχέση με τις εκλογές του 2004 (69,7%) και δεν συγκέντρωσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων που θα χρειαζόταν για να προχωρήσει μόνο του σε συνταγματικές αλλαγές, καθώς έλαβε 264 έδρες σε σύνολο 400.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε σε 77,3% και δείχνει την υγεία της δημοκρατίας στη Νότια Αφρική, 15 χρόνια μετά τις πρώτες πολυφυλετικές εκλογές, είπε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Μπριγκάλια Μπραν, συγχαίροντας τα κόμματα για την εκστρατεία που διεξήγαγαν και την «ειρηνική ψηφοφορία».

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: