Τετάρτη, Απριλίου 15, 2009

Πολύνεκρη επιδημία μηνιγγίτιδας στο Τσαντ


Ξέσπασμα μηνιγγίτιδας έχει στοιχίσει τουλάχιστον 102 ζωές στο Τσαντ από την έναρξη του 2009, δήλωσε χθες Τρίτη ο υπουργός Υγείας της χώρας Νγκομπαγιέ Ντζαϊμπέ, προειδοποιώντας ότι η εξάπλωση της ασθένειας προσλαμβάνει διαστάσεις επιδημίας.

«Κηρύσσουμε ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στο Τσαντ», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου. «Προς το παρόν, ο συγκεντρωτικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 871 (από την 1η Ιανουαρίου), εκ των οποίων 102 άνθρωποι πέθαναν, γεγονός που μας δίνει ποσοστό θνησιμότητας 11,7%».

Ο υπουργός Υγείας της φτωχής, άγονης και άνυδρης κεντροαφρικανικής χώρας είπε ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες περίθαλψης καταβάλουν αγωνιώδεις προσπάθειες να αναγνωρίσουν διάφορα στελέχη του ιού της μηνιγγίτιδας, περιλαμβανομένου του «W 135, ενός στελέχους που πιστεύεται ότι είναι πολύ ανθεκτικό».

Η μολυσματική ασθένεια προκαλεί φλεγμονή στους ιστούς γύρω από τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό, κι στα συμπτώματα της περιλαμβάνονται η εκδήλωση υψηλού πυρετού, η ναυτία, οι ισχυροί πονοκέφαλοι και οι πόνοι στον αυχένα και το λαιμό. Στην βακτηριακή της μορφή, που θεωρείται και η πιο επικίνδυνη, ο ασθενής πέφτει σε κώμα και εκπνέει.

Η μηνιγγίτιδα είναι διαδεδομένη στην δυτική και κεντρική Αφρική, παρά το γεγονός ότι μπορεί να προληφθεί με μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Την περίοδο 2005-2006 πάνω από 100 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από παρόμοια επιδημία στο Τσαντ.


Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: