Πέμπτη, Ιουνίου 11, 2009

Μάστιγα η διαφθορά στη Δ. Αφρική


Ο τέως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με δηλώσεις του την Τετάρτη εκτίμησε ότι ο διάδοχος του Ομάρ Μπόνγκο Οντίμπα, που κυβέρνησε επί 41 χρόνια την Γκαμπόν, «θα πρέπει οπωσδήποτε να πατάξει την διαφθορά» που ενδημεί στη φτωχή αυτήν παραθαλάσσια χώρα στη δυτική Αφρική.

«Θα πρέπει, επίσης, (ο νέος πρόεδρος) να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Ανάν, που κατάγεται από την Γκάνα. Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στη διάρκεια του 19ου «Διεθνούς οικονομικού συμποσίου για την Αφρική», που φιλοξενείται τις ημέρες αυτές στο Κέηπ Τάουν, όπου εδρεύει το κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής.

Στην ίδια παρέμβαση, ο κ. Ανάν επεσήμανε ότι «σήμερα η διαφθορά έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις σε όλη τη δυτική Αφρική».

Όσον αφορά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης για τη Μαύρη Ήπειρο, όπου η παρούσα κρίση σαφώς μπορεί να μετατραπεί σε αμιγώς αναπτυξιακή, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο τέως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αφού συλλυπήθηκε για την απώλεια του προέδρου Μπόνγκο τόνισε ότι «προέχει, πλέον, η σύμπραξη των κυβερνήσεων όλης της περιοχής αυτής του κόσμου με τους ξένους επενδυτές, αλλά μακριά οπωσδήποτε από σκάνδαλα και την αδιαφάνεια».

Στην ίδια την Γκαμπόν και με σεβασμό στη συνταγματική τάξη, προσωρινά χρέη προέδρου ασκεί ήδη από την Τρίτη η πρόεδρος της Γερουσίας κυρία Ροζ Φρανσίν Ρογκομπέ.


Από την Καθημερινή

1 σχόλιο:

logia είπε...

Η Πανδημία της Διαφθοράς...