Πέμπτη, Αυγούστου 13, 2009

Εκδημοκρατισμό της Νιγηρίας απαιτεί η Κλίντον


H Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον ενθάρρυνε τη Νιγηρία να καταπολεμήσει τη διαφθορά, κατά την πέμπτη στάση της στα πλαίσια της μεγάλης περιοδείας της στην Αφρική.

Σε συνάντησή της με τον ομόλογό της, Ιγιο Μαντουέκουε η κ. Κλίντον ανέφερε πως η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει την Αμπούζα στις προσπάθειές της να επικρατήσει η ειρήνη στο Δέλτα του Νίγηρα (νότια) όπου μαίνεται η βία, γεγονός που έχει οδηγήσει στη μεγάλη μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση αλλά οι στρατοί των δύο χωρών συζητούν για να «καθοριστεί το είδος της βοήθειας που θα προσφερθεί στη Νιγηρία από την αμερικανική πλευρά» ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την κ. Κλίντον ο νιγηριανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η προεδρική αμνηστία που ανακοινώθηκε προσφάτως, θα βοηθήσει τις ένοπλες ομάδες που δρουν στο Δέλτα, και οι οποίες μάχονται για μια πιο δίκαιη κατανομή των πετρελαϊκών πόρων, να επιστρέψουν στην ειρήνη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στην ίδια συνέντευξη η κ. Κλίντον ανέφερε ότι η Νιγηρία είναι για την Ουάσιγκτον «φίλη, σύμμαχος και ένας εταίρος σημαντικός σε μεγάλα ζητήματα» ενώ χαιρέτισε το ρόλο της στην επικράτηση της σταθερότητας στη Σιέρα Λεόνε και στη Λιβερία.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ εξέφρασε πάντως ανησυχία για την επικρατούσα διαφθορά καθώς και για το πολιτικό σύστημα στη Νιγηρία.

«Ευχόμαστε και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες της νιγηριανής κυβέρνησης για αύξηση της διαφάνειας, μείωση της διαφθοράς και υποστήριξη της δημοκρατικής διαδικασίας στις εκλογές του 2001"ανέφερε η κ. Κλίντον υπενθυμίζοντας τις μεγάλες παρατυπίες που σημειώθηκαν στις εκλογές του 2007.

Η κ. Κλίντον πρόκειται να έχει αργότερα σήμερα συνάντηση και με τον πρόεδρο της χώρας, Ουμαρού Γιαρ Αντουα (φωτογραφία)


Από την Καθημερινή

2 σχόλια:

logia είπε...

θα πατάξει τη διαφθορά. θα προσφέρει βοήθεια, θα εκδημοκρατήσει...
γιατί όλα αυτά με φοβίζουν;

Λακης Φουρουκλας είπε...

Αμερικανιές...