Δευτέρα, Απριλίου 27, 2009

"Μη βοηθάτε άλλο την Αφρική"


Μέχρι σήμερα οι Αφρικανοί διανοούμενοι κατηγορούσαν τη Δύση ότι η οικονομική βοήθεια που προσέφερε στη Μαύρη Ηπειρο δεν ήταν αρκετή. Οχι πια. Μια νέα γενιά Αφρικανών διανοουμένων θέτει σε αμφισβήτηση την κυρίαρχη αυτή άποψη σχετικά με τον ευεργετικό ρόλο της οικονομικής βοήθειας...

Η σημαντικότερη εκπρόσωπος της νέας αυτής γενιάς είναι οικονομολόγος από την Γκάμπια, η Dambisa Moyo. Σε δημοσιεύσεις και σε ομιλίες της, η νεαρή Αφρικανή οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η δυτική βοήθεια στην Αφρική βλάπτει τις αποδέκτριες χώρες και εμποδίζει την οικονομική τους ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, αυτό που απαιτείται δεν είναι η αύξηση της οικονομικής βοήθειας, αλλά, αντίθετα, ο σταδιακός τερματισμός της.

«Η ελεημοσύνη στην Αφρική παραμένει μία από τις πιο δημοφιλείς ιδέες της εποχής μας», γράφει η Moyo. «Εκατομμύρια άτομα διαδηλώνουν υπέρ αυτής της ιδέας, οι κυβερνήσεις αξιολογούνται στο βαθμό που την υποστηρίζουν και οι διάφοροι επώνυμοι τη διαφημίζουν. Ομως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η βοήθεια στην Αφρική έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και επιβράδυνε την ανάπτυξη. Η ύπουλη κουλτούρα της βοήθειας έκανε τα αφρικανικά κράτη να είναι υπερχρεωμένα, ευάλωτα στον πληθωρισμό και στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις και αποθάρρυνε τις ξένες επενδύσεις».


Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Τους "σκοτώνουν" με μεταλλαγμένα

Είκοσι χρόνια ερευνών. Δεκατρία χρόνια εμπορικής εκμετάλλευσης. Και τα αποτελέσματα; Στην καλύτερη περίπτωση αδιάφορα και στη χειρότερη αρνητικά.

Oι αγρότες τριών επαρχιών της Νότιας Αφρικής δοκίμασαν πριν από λίγες ημέρες μια δυσάρεστη έκπληξη: τα χωράφια όπου είχαν φυτέψει γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της Μonsanto ήταν χέρσα. Το φαινόμενο εκτεινόταν σε 820.000 στρέμματα, όπου είχαν φυτέψει τρεις ποικιλίες καλαμποκιού. Τα φυτά έχαιραν άκρας υγείας: ούτε παραμορφώσεις ούτε αρρώστιες ή παράσιτα. Απλώς δεν παρήγαν καρπούς. «Ίσως να φταίνε οι μετεωρολογικές συνθήκες ή κάποιες αγρονομικές πρακτικές», σημειώνει στο επίσημο blog της εταιρείας ο Κόμπους Λίντεκε, διευθυντής του αφρικανικού τμήματος της Μonsanto για τη Νότια Αφρική. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να έπαιξαν ρόλο και οι μέθοδοι παραγωγής». Η εταιρεία διαβεβαιώνει πάντως ότι όλοι οι αγρότες που επλήγησαν θα αποζημιωθούν σε διάστημα δύο μηνών.

Η συνέχεια στα Νέα

σενεγάλη - baaba maal - fanta
Κυριακή, Απριλίου 26, 2009

Η επιστροφή των Μάου Μάου


Η ένοπλη σύγκρουση εκατοντάδων κατοίκων της πόλης Καταρίνα, στην κεντρική Κένυα, με μέλη της οργάνωσης «Μουνγκίκι», άφησε πίσω της 29 νεκρούς και μια λιτή ανακοίνωση της αστυνομίας, που ανέφερε πως οι Μουνγκίκι είναι μέλη συμμορίας που προσπάθησαν να αποσπάσουν χρήματα από τους χωρικούς για «προστασία».

Ομως, η ζωή είναι πιο σύνθετη από τις αστυνομικές ανακοινώσεις. Η οργάνωση Μουνγκίκι πράγματι ζει από την «προστασία», όπως η μαφία, αλλά εκεί σταματάνε οι ομοιότητες με το οργανωμένο έγκλημα. Οι Μουνγκίκι είναι μια πολιτική οργάνωση, που έχει τις ρίζες της στον αφρικανικό παγανισμό, τον κοινοτισμό των φυλών, το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα των Μάου Μάου και την πάλη ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία και τους ντόπιους συνεργάτες της.

Στο τέλος της δεκαετίας του '80, νεαρά μέλη της φυλής Κικούγιου, που είναι αγρότες στα υψίπεδα της κεντρικής Κένυας, σχημάτισαν ένοπλους πυρήνες για να προστατέψουν τη γη της φυλής τους από την επέκταση των Μασάι που υποστηρίζονταν από την κεντρική κυβέρνηση. Ονομάστηκαν Μουνγκίκι, που σημαίνει «λαός ενωμένος» και άντλησαν την ιδεολογία τους από την οργάνωση Μάου Μάου, που πολέμησε τη δεκαετία του '50 τους βρετανούς αποικιοκράτες. Η εξέγερση των Μάου Μάου, που ανήκαν κι αυτοί στη φυλή Κικούγιου, είχε την απαρχή της επίσης στην απώλεια εδαφών που υπέστησαν με τη βία από τους αποίκους.


Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Διαβάστε κι εδώ

Μεγάλες υποσχέσεις από τον Ζούμα


Ο μελλοντικός πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για τη «σπουδαία νίκη» του κόμματός του στις εκλογές της 22ας Απριλίου και υποσχέθηκε «μια κυβέρνηση για όλους τους Νοτιοαφρικανούς».

«Θα εργαστούμε μαζί για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης για όλους τους Νοτιοαφρικανούς», δήλωσε ο ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ένας πρόεδρος για όλους», τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του στην έδρα της εκλογικής επιτροπής στην Πρετόρια, μετά τη δημοσιοποίηση των επίσημων αποτελεσμάτων τα οποία δίνουν στο κυβερνών ANC ποσοστό 65,9% των ψήφων. Ο Τζέικομπ Ζούμα αναμένεται να εκλεγεί στην προεδρία της χώρας από το νέο κοινοβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση στις 6 Μαΐου.

Λίγο νωρίτερα η εκλογική επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο έλαβε το 65,9% των ψήφων, επισημαίνοντας τη μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές. Το ANC είχε μια μείωση του ποσοστού του σε σχέση με τις εκλογές του 2004 (69,7%) και δεν συγκέντρωσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων που θα χρειαζόταν για να προχωρήσει μόνο του σε συνταγματικές αλλαγές, καθώς έλαβε 264 έδρες σε σύνολο 400.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε σε 77,3% και δείχνει την υγεία της δημοκρατίας στη Νότια Αφρική, 15 χρόνια μετά τις πρώτες πολυφυλετικές εκλογές, είπε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Μπριγκάλια Μπραν, συγχαίροντας τα κόμματα για την εκστρατεία που διεξήγαγαν και την «ειρηνική ψηφοφορία».

Από την Καθημερινή

Πέμπτη, Απριλίου 23, 2009

Περίπατος του ANC οι εκλογές στη Νότιο Αφρική

Πλέον του 62% των ψήφων συγκεντρώνει το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσσο (ANC) στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η κεντρική εφορευτική επιτροπή.
Με καταμετρημένα 2,35 εκατομμύρια ψηφοδέλτια ( 10%), το ANC συγκεντρώνει ποσοστό 62,67% και ακολουθεί η αντιπολιτευόμενη Δημοκρατική Συμμαχία με 20,22% .
Το Κογκρέσσο του Λαού, που σχηματίστηκε από διαφωνούντες του ANC, αναδείχτηκε τρίτη δυναμη με 7,63%.
Το ANC προηγείται στις οκτώ από τις εννιά επαρχίες της χώρας και η Δημοκρατική Συμμαχία μόνο σε μία.
Στην 4η εκλογική αναμέτρηση μετά την πτώση του απαρτχάιντ το 1994, μετείχαν περισσότεροι από 23 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Από τα Νέα

Τετάρτη, Απριλίου 22, 2009

Εκλογές με σίγουρο νικητή

Θεωρητικά, οι εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη Νότια Αφρική είναι μια τυπική διαδικασία: το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο εξακολουθεί να κυριαρχεί απόλυτα και ο Τζέικομπ Ζούμα θα ορκιστεί πρόεδρος. Για πολλούς, όμως, οι σημερινές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες από το τέλος του απαρτχάιντ. Και ο τρόπος που θα ασκήσει τα καθήκοντά του ο Ζούμα, ένα δυσεπίλυτο αίνιγμα. Περισσότεροι από 23 εκατομμύρια Νοτιοαφρικανοί αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες για να επιλέξουν ένα από τα 26 κόμματα που διεκδικούν την ψήφο τους στις εκλογές. Για το αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αγωνία: το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (ΑΝC) προβλέπεται να αποσπάσει τουλάχιστον το 60% των ψήφων και την προσεχή εβδομάδα η νέα Βουλή θα εκλέξει τέταρτο μαύρο πρόεδρο στην ιστορία της χώρας τον Τζέικομπ Ζούμα. Ωστόσο, αυτές οι εκλογές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια σειρά από λόγους, όπως σημειώνει η «Μonde». Κατ΄ αρχάς είναι η πρώτη φορά που παλιά στελέχη του ΑΝC διεκδικούν με δικό τους πολιτικό σχηματισμό ένα μέρος της δύναμης του ιστορικού κόμματος του Νέλσον Μαντέλα. Έπειτα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ΑΝC θα πετύχει τον στόχο των «δύο τρίτων», όπως είναι το σύνθημα των οπαδών του, δηλαδή την ενισχυμένη πλειοψηφία των 287 εδρών που θα επιτρέψει στον Ζούμα να προχωρήσει, εάν το επιθυμεί, σε αναθεώρηση του Συντάγματος συγκεντρώνοντας περισσότερες εξουσίες στα χέρια του.

Η συνέχεια στα Νέα

Φέρνει την Αφρική στην Ελλάδα

«Ήρθε η Αφρική στην Ελλάδα!», ήταν η πρώτη κουβέντα του. «Ήρθα και σας έφερα την Αφρική για να χαρούμε μαζί μουσική, πολλή μουσική, όμορφες στιγμές έτσι ώστε να υπάρξει μεταξύ μας επικοινωνία. Αυτό είναι το σημαντικό». Κάθε νότα- και όχι μόνο κάθε λέξη- που βγαίνει από το στόμα του Γιουσού Ν΄ Ντουρ (που χθες το βράδυ βρέθηκε στην Αθήνα για την αποψινή συναυλία του στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ) έχει ένα μήνυμα· κάτι σαν «ρίξτε το βλέμμα στην Αφρική» ή «πλησιάστε τους ανθρώπους της» ή «δείξτε την αγάπη σας». Ταυτόχρονα είναι ένας σούπερ σταρ της μουσικής, με εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα), με ακτινοβολία και επιρροή. Τον Σενεγαλέζο γνωρίσαμε από κοντά στην Ελλάδα πρώτη φορά στη μεγάλη συναυλία της Διεθνούς Αμνηστίας (1988) στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η επιστροφή του στα μέρη μας έχει και πάλι έναν ανθρωπιστικό χαρακτήρα: έρχεται με πρόσκληση για την προβολή και ενίσχυση του έργου τής Greek Αction Ιn Αfrica.

Η συνέχεια στα Νέα

Τρίτη, Απριλίου 21, 2009

Νέα επίθεση πειρατών στο Δέλτα του Νίγηρα

Νέα επίθεση πραγματοποίησαν πειρατές στη Νιγηρία, αυτή τη φορά σε πετρελαιοφόρο που έπλεε ανοικτά των ακτών του Δέλτα του Νίγηρα. Όπως ανακοίνωσαν πηγές ασφαλείας ιδιωτικής εταιρίας, οι πειρατές απήγαγαν τον πλοίαρχο και τον αρχιμηχανικό του πλοίου.

Το πλοίο " Ιλένα Μερκάν", ναυλωμένο από τη μεγάλη γαλλική πετρελαϊκή εταιρία Total, δέχθηκε την επίθεση καθώς κατευθυνόταν προς το λιμάνι Ονέ στη νοτιοανατολική πολιτεία των Ποταμών της Νιγηρίας, ανακοίνωσαν δύο ασφαλιστικές εταιρίες που ειδικεύονται στον τομέα των πετρελαίων.

Οι εθνικότητες των δύο απαχθέντων δεν έχουν γίνει γνωστές. Η εταιρία Total δεν σχολίασε το γεγονός.

"Δύο άτομα από το πετρελαιοφόρο έχουν απαχθεί. Το πλοίο συνεχίζει την πορεία του προς της Ονέ", ανακοίνωσε πηγή των ασφαλιστικών εταιρίων.

Από τα Νέα

Τετάρτη, Απριλίου 15, 2009

Πολύνεκρη επιδημία μηνιγγίτιδας στο Τσαντ


Ξέσπασμα μηνιγγίτιδας έχει στοιχίσει τουλάχιστον 102 ζωές στο Τσαντ από την έναρξη του 2009, δήλωσε χθες Τρίτη ο υπουργός Υγείας της χώρας Νγκομπαγιέ Ντζαϊμπέ, προειδοποιώντας ότι η εξάπλωση της ασθένειας προσλαμβάνει διαστάσεις επιδημίας.

«Κηρύσσουμε ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στο Τσαντ», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου. «Προς το παρόν, ο συγκεντρωτικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 871 (από την 1η Ιανουαρίου), εκ των οποίων 102 άνθρωποι πέθαναν, γεγονός που μας δίνει ποσοστό θνησιμότητας 11,7%».

Ο υπουργός Υγείας της φτωχής, άγονης και άνυδρης κεντροαφρικανικής χώρας είπε ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες περίθαλψης καταβάλουν αγωνιώδεις προσπάθειες να αναγνωρίσουν διάφορα στελέχη του ιού της μηνιγγίτιδας, περιλαμβανομένου του «W 135, ενός στελέχους που πιστεύεται ότι είναι πολύ ανθεκτικό».

Η μολυσματική ασθένεια προκαλεί φλεγμονή στους ιστούς γύρω από τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό, κι στα συμπτώματα της περιλαμβάνονται η εκδήλωση υψηλού πυρετού, η ναυτία, οι ισχυροί πονοκέφαλοι και οι πόνοι στον αυχένα και το λαιμό. Στην βακτηριακή της μορφή, που θεωρείται και η πιο επικίνδυνη, ο ασθενής πέφτει σε κώμα και εκπνέει.

Η μηνιγγίτιδα είναι διαδεδομένη στην δυτική και κεντρική Αφρική, παρά το γεγονός ότι μπορεί να προληφθεί με μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Την περίοδο 2005-2006 πάνω από 100 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από παρόμοια επιδημία στο Τσαντ.


Από την Καθημερινή

Τρίτη, Απριλίου 14, 2009

Ο Γιούσου Ν' Ντουρ στην Αθήνα

Ο σταρ της Σενεγάλης Γιούσου Ν' Ντουρ έρχεται στις 22 Απριλίου με τη δωδεκαμελή μπάντα του στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ. Ο τελευταίος του δίσκος «Rokku Mi Roka» σημαίνει «σου δίνω, μου δίνεις». «Πήραμε πολλά από τον δυτικό πολιτισμό, αλλά του δώσαμε κι εμείς», πιστεύει

«Στην Αφρική η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την καθημερινή ζωή». Αυτή τη φιλοσοφία ακολουθεί ο Γιούσου Ν' Ντουρ

Το 1994, ένα τραγούδι με τίτλο «7 Seconds» σάρωνε στα ραδιόφωνα και σκαρφάλωνε με άνεση στους καταλόγους επιτυχιών της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Από τη μια ήταν η μελωδική φωνή της Νένε Τσέρι, που τραγουδούσε για «τα επτά πρώτα λεπτά της ζωής ενός νεογέννητου, τότε που δεν γνωρίζει τίποτα για τον βίαιο και γεμάτο προβλήματα κόσμο». Και από την άλλη η σαγηνευτική δομή του τραγουδιού, όπου ο Γιούσου Ν' Ντουρ ανακάτευε τη μουσική της Σενεγάλης με την ποπ της Δύσης. Ηταν τότε που η μουσική σκηνή ανακάλυπτε τον πλούτο της παραδοσιακής μουσικής της Αφρικής. Αυτόν τον πλούτο θα δείξει ο Σενεγαλέζος μουσικός στη σκηνή του Ποδηλατοδρόμιου, του ΟΑΚΑ, την Τετάρτη 22 Απριλίου, παρέα με τη δωδεκαμελή μπάντα του. Θα δώσει μια συναυλία της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς της οργάνωσης Action Africa.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Δευτέρα, Απριλίου 13, 2009

"Θα εκδικηθούμε", λένε οι σομαλοί πειρατές

Υποσχέθηκε να εκδικηθεί το θάνατο των τριών αντρών του ο αρχηγός των σομαλών πειρατών, που κράτησαν επί πέντε ημέρες όμηρο τον αμερικανό πλοίαρχο φορτηγού πλοίου. Οι τρεις πειρατές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απελευθέρωσης του αμερικανού πλοιάρχου από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

"Αυτοί οι ψεύτες οι Αμερικανοί σκότωσαν τους φίλους μας, που είχαν δεχθεί να απελευθερώσουν τον όμηρο χωρίς λύτρα, αλλά σας λέω ότι αυτή η υπόθεση θα οδηγήσει σε μέτρα αντιποίνων και θα καταδιώξουμε ιδιαίτερα τους αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στα νερά μας", δήλωσε ο αρχηγός των πειρατών Αμπντί Γκαράντ από το χωριό του Έιλ, 800 χιλιόμετρα βόρεια του Μογκαντίσου, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Θα ενισχύσουμε τις επιθέσεις μας, και σε μεγάλη απόσταση από τα σομαλικά νερά, και την επόμενη φορά που θα συλλάβουμε έναν Αμερικανό, ελπίζω ότι δεν θα περιμένουν από μας έλεος", είπε.

Η συνέχεια στα Νέα

Παρασκευή, Απριλίου 10, 2009

Φονική η θύελλα «Τζέιντ» που έπληξε τη Μαδαγασκάρη


Τουλάχιστον εννέα νεκροί και περίπου 36.320 πληγέντες είναι ο απολογισμός του περάσματος της «τροπικής θύελλας» Τζέϊντ από τη νήσο της Μαδαγασκάρης, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των τοπικών αρχών στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο.

Η τροπική θύελλα έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την ανατολική ακτή της νήσου όπου στην τοποθεσία Νόζι Βαρίκα σημειώθηκε μεγάλη κατολίσθηση με έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες. Στην πλειοψηφία τους άλλωστε οι πληγέντες, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε κατά τις τελευταίες ώρες, καθώς αρχικά οι επικοινωνίες ήταν

«προβληματικές», ζει στην περιοχή της ακτής Αναλαντζιρόφο στα βόρεια της επαρχίας της Τοαμασίνα.

Τα τροπικά μετεωρολογικά φαινόμενα στη Μαδαγασκάρη αρχίζουν από τις αρχές του Δεκεμβρίου και περατώνονται στα τέλη του Απριλίου. Ετσι, στο πέρασμα των κυκλώνων «Ερικ» και «Φανέλε» στα τέλη Ιανουαρίου περίπου 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περίπου 20 χιλιάδες επλήγησαν.


Από την Καθημερινή

Της πειρατίας το ανάγνωσμα

Σε σημαντικό πρόβλημα για τη διεθνή ναυτιλία έχει εξελιχθεί η δράση των πειρατών στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας όπου από τις αρχές του έτους βρίσκονται στα χέρια των πειρατών επτά πλοία με 122 ναυτικούς μεταξύ των οποίων και το ελληνικών συμφερόντων «Τιτάν» με 24 ναυτικούς εκ των οποίων οι τρεις Ελληνες. Μόλις χθες στη θαλάσσια περιοχή του Αντεν δύο ελληνόκτητα πλοία δέχθηκαν πειρατική επίθεση, ενώ έπλεαν σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές αλλά κατάφεραν να διαφύγουν με ασφάλεια. Πρόκειται για τα πλοία «Καλμ Σέι» και «Μπο Γουέστ».

Η συνέχεια εδώ

Λύτρα για τον πλοίαρχο

Οι Σομαλοί πειρατές, που κρατούν όμηρο έναν Αμερικανό πλοίαρχο σε μια σωσίβια λέμβο ζητούν λύτρα ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων για να τον αφήσουν ελεύθερο, όπως ανέφερε ένας άλλος πειρατής, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ, από το λιμάνι Χαραντίν.

Ο άνδρας αυτός υποστήριξε ότι άλλοι πειρατές, που έχουν καταλάβει ένα γερμανικό πλοίο κατευθύνονται προς το σημείο του Ινδικού Ωκεανού, όπου πλέει η σωσίβια λέμβος, η οποία παρακολουθείται από αμερικανικά πολεμικά πλοία.

«Γνωρίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν θα καταστρέψουν το γερμανικό πλοίο και το πλήρωμά του, (οι πειρατές) ελπίζουν ότι θα συναντήσουν τους φίλους τους στη σωσίβια λέμβο», είπε ο πειρατής αυτός που και στο παρελθόν έχει παράσχει αξιόπιστες πληροφορίες.

Το γερμανικό πλοίο μεταφοράς κοντέινερ, Hansa Stavanger, κατελήφθη την περασμένη εβδομάδα περίπου 400 μίλια νότια της Σομαλίας, μεταξύ Κένυας και Σεϋχελών.

Από τα 24 μέλη του πληρώματός του, οι 5 είναι Γερμανοί.


Από την Καθημερινή


Αμερικανική Εκστρατεία


Την αύξηση της αμερικανικής παρουσίας μέσα στο επόμενο 48ωρο στο Κέρας της Αφρικής για την αντιμετώπιση των Σομαλών πειρατών ανακοίνωσε ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους. Εξάλλου θρίλερ εξελισσόταν χθες το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σομαλίας, αφού οι πειρατές που είχαν καταλάβει προσωρινά το εμπορικό πλοίο υπό αμερικανική σημαία «Μερσκ Αλαμπάμα» προτού απωθηθούν από το 20μελές πλήρωμα, διέφυγαν από αυτό με σκεπαστή σωσίβια λέμβο έχοντας πιάσει όμηρο τον πλοίαρχο Ρίτσαρντ Φίλιπς. Η σωσίβια λέμβος βρισκόταν χθες υπό τη στενή παρακολούθηση της αμερικανικής φρεγάτας «Μπέινμπριτζ», ενώ ειδικός διαπραγματευτής του FBI, ειδικευμένος στην απελευθέρωση ομήρων, έσπευσε χθες στην περιοχή σε μία προσπάθεια να δοθεί λύση στην ομηρία του πλοιάρχου, χωρίς να χυθεί αίμα. Στο μεταξύ, ανακοίνωση του ΝΑΤΟ έκανε χθες λόγο για αποτυχημένη απόπειρα πειρατείας κατά του ελληνικού εμπορικού πλοίου «Καλμ Σιζ», 74.000 τόνων. Οι πειρατές κυνήγησαν με εξωλέμβια σκάφη το ελληνόκτητο πλοίο για μία ώρα στα βόρεια του Κόλπου του Aντεν, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε αυτό.


Από την Καθημερινή