Παρασκευή, Ιουνίου 26, 2009

Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τη Σομαλία


Οπλα στη σομαλική κυβέρνηση έστειλε η Ουάσιγκτον για την ανατροπή των ισλαμιστών ανταρτών, μετά και το πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ώστε να ανακοπεί η δράση τους προκειμένου να μη γίνει η χώρα αυτή στο Κέρας της Αφρικής προπύργιο της Αλ Κάιντα.

Οταν τον Ιανουάριο ένας μετριοπαθής ισλαμιστής εξελέγη πρόεδρος, γεννήθηκε η ελπίδα ότι θα μπορούσε να δώσει ένα τέλος σε δύο δεκαετίες αιματοχυσίας, επιχειρώντας τη συναίνεση με τους σκληροπυρηνικούς οι οποίοι επιθυμούν την επιβολή σκληρού ισλαμικού νόμου στη χώρα. Ομως ο Οσάμα μπιν Λάντεν χαρακτήρισε εχθρό τον πρόεδρο Σεΐχ Σαρίφ Αχμέντ σε ηχογραφημένο μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο. Κάλεσε μάλιστα τους αντάρτες να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Οι αντάρτες Σεμπάμπ ωστόσο θεωρούνται συνεργάτες της Αλ Κάιντα και δυτικές χώρες φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής παρέχοντας ασφαλείς θυλάκους για σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές απ' οπουδήποτε κι αν προέρχονται. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην κυβέρνηση της Σομαλίας, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την επιθυμία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ενισχύσει την «εύθραυστη» κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τους αντάρτες. Σομαλοί αντάρτες Σεμπάμπ ακρωτηρίασαν χθες το δεξί χέρι και αριστερό πόδι τεσσάρων νεαρών ανδρών, που είχαν κριθεί ένοχοι κλοπής στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, μπροστά στα μάτια 200 ανθρώπων. Οι αντάρτες εφαρμόζουν την πλέον αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου στις περιοχές που ελέγχουν στη νότια και κεντρική Σομαλία. Τον Οκτώβριο του 2008, 13χρονη θάφτηκε ζωντανή ώς τον λαιμό και στη συνέχεια λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου από 50 άνδρες, επειδή κρίθηκε ένοχη μοιχείας από ισλαμικό δικαστήριο. Η μικρή είχε προσφύγει στις Αρχές για να καταγγείλει τον βιασμό της από τρεις άνδρες.


Από την Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

logia είπε...

όπλα σε μια ήδη αιμορραγούσα χώρα!!! όπως πάντα!!! με την μέθοδο της "ομοιοπαθητικής"!!! και μεις ανήμποροι να το σταματήσουμε...