Κυριακή, Σεπτεμβρίου 30, 2007

Γιορτάζοντας στην Αιθιοπία

Ο καθένας θα είχε δίκιο να... στραβώσει! Εντάξει, σου λέει, πηγαινοέρχεσαι στην Αιθιοπία, μας έγραψες για τους αρχαιότερους σκελετούς (3,3 εκατ. ετών) στον κόσμο, που βρέθηκαν εκεί, μας είπες για την πανάρχαια ελληνοαιθιοπική σχέση, για το ότι είναι η πατρίδα του καφέ, για τα πανάρχαια και απείραχτα μυστικά της χριστιανοσύνης που κατέχει η (Κοπτική) Εκκλησία τους, μας έγραψες για το πόσο όμορφες είναι οι γυναίκες τους και πόσο σε καθηλώνουν οι φυσικές ομορφιές της χώρας, μας είπες για τον παραμυθένιο τρόπο με τον οποίο σου αποκαλύφθηκε ο μουσικός πλούτος της και για το πολιτικο/θρησκευτικό/φυλετικό παζλ που παίζεται στο Κέρας της Αφρικής και μας έγραψες και για τα τρελά πάρτι, με τα οποία οι Αιθίοπες υποδέχθηκαν, στα μέσα του μηνός, το... 2000, αφού οι μπαγάσηδες απολαμβάνουν το να βρίσκονται στον δικό τους χρόνο και κρατούν το κατά 7½ χρόνια καθυστερημένο ημερολόγιό τους!
Τι πρέπει τώρα να διαβάσουμε για την αιθιοπική δισκοπαραγωγή, που να είναι τόσο ξεχωριστό;
Αλήθεια, τι έχει προσφέρει σε εμάς τους μουσικόφιλους η Αιθιοπία, που χορεύει και γλεντάει εδώ και μέρες για την είσοδό της στον 21ο αιώνα; Εύλογο το ερώτημα!

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 29, 2007

Lucky Dube - Reggae Strong

Ακόμη ένα τραγούδι από το μοναδικό Λάκι Ντούμπι.
Απολαύστε το Reggae Strong

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 28, 2007

Mama Africa Art Festival

Max Romeo
ΜΑΜΑ ΑFRICA ART FESTIVAL ATHENS 2007

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

ΜΑΧ RΟΜΕΟ
ΝΕΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: DUB INCΟRPORATION
Μαζί τους οι: ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΟΥΓΑΝΑΚΗΣ, ONE DROP FORWORD, ONE DROP FORWORD
ΜΙΚΡΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ, SK. ROOTMAN AND THE EVEREST BAND
ΑΛΕΞΗΣ ΓΕΡΑΡΔΗΣ, ΑΝΝΑ ΜΥSTIC (Dj set), A-DUST & URBAN SHADOW (Paris)

Tο Φεστιβάλ καθιερώνεται πλέον ως ένας θεσμός αλληλεγγύης και προσφοράς μέσα από
την μουσική, τις εκθέσεις βιβλίου, φωτογραφίας, αρχιτεκτονικής, ντοκιμαντέρ, σκίτσων,
το χοροθέατρο, την γευσιγνωσία (Αφρικανική κουζίνα) και τις άλλες λαϊκές τέχνες.
Όπως το 2006 έτσι και φέτος οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με την πλούσια κουλτούρα της Αφρικής, θα απολαύσουν θρύλους της Αφρικανικής μουσικής και δίνεται η
ευκαιρία να δημιουργηθεί μια πολιτιστική πλατφόρμα συμμετοχής και έκφρασης για τους
Αφρικανούς συμπολίτες μας.
Eπίσης:
STREET PARADE ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Από την 1 έως 5 Οκτωβρίου 2007 σε κεντρικούς χώρους της Αθήνας ως μία σημαντική
διεθνή σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με την συμμετοχή αφρικανικών - ελληνικών μουσικών χορευτικών σχημάτων δρόμου.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι (20 ευρώ η προπώληση και 25 στο ταμείο)

Οι πόρτες του Φεστιβάλ θα ανοίξουν για το κοινό στις 12 το μεσημέρι
Η είσοδος για τα παιδιά κάτω των δέκα ετών με συνοδό είναι ελεύθερη.
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

VILLAGE CINEMAS ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝ - www.villagecinemas.gr
Τηλ. από σταθερό: 210 8108080 Τηλ. από κινητό 801 100 9191
METROPOLIS ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ KAI ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
TICKET HOUSE ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 42, ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210 3608366 - www.ticketpro.gr
BIΒΛΙOΠΩΛΕΙΑ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ - VIDEORAMA ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
www.ticketquest.gr - BIΒΛΙOΠΩΛΕΙΑ EΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ 16 ΘΗΣΕΙΟ 210 3461981
υ.γ. Απ' ό,τι είδα η σελίδα του Φεστιβάλ δεν είναι απόλυτα ανανεωμένη, αλλά και η διεύθυνση του My Space, που ανακοίνωσαν είναι ολίγον λανθασμένη, αφού με το... com στο τέλος δεν ανοίγει. Η πιο πάνω είναι σωστή. Ελπίζω τα προβλήματα να επιλυθούν σύντομα.

Μελετώντας τις φυλές

Ισπανοί ανθρωπολόγοι με επικεφαλής τον γιατρό και ανθρωπολόγο Φρανθίσκο Χινέρ Αμπάτι αναζήτησαν απομονωμένους πληθυσμούς στην Αφρική για να τους βοηθήσουν. Ανακάλυψαν κοινότητες που δεν τους είχαν και πολλή ανάγκη.
«Οι ιθαγενείς αφρικανικοί λαοί ζουν σε κοινωνίες που τους προστατεύουν από ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη, η ανορεξία ή το στρες, που σαρώνουν στη Δύση. Η ζωή τους σε κοινότητες, η σχέση τους με τα παιδιά ή ο σεβασμός τους προς τους ηλικιωμένους ανταποκρίνονται στην εξελικτική ιστορία της ανθρωπότητας περισσότερο απ΄ ό,τι η δική μας», δήλωσε ο δρ Χινέρ Αμπάτι, στο τέλος Ιουλίου στη Μαδρίτη, κάνοντας τον απολογισμό της Ισπανικής Αποστολής στην Αφρική, ενός επιστημονικού και ανθρωπιστικού προγράμματος. Στο πλαίσιο της αποστολής του 2006, έξι Ισπανοί ερευνητές διένυσαν 50.000 χιλιόμετρα. «Επισκεπτόμενοι τις πιο απομονωμένες φυλές, διαπιστώσαμε πως η ζωή μας στις μεγάλες πόλεις είναι εντελώς απορρυθμισμένη. Ο παθολογικός ατομικισμός μάς επιφέρει προβλήματα που οι άνθρωποι αυτοί αγνοούν επειδή ζουν σε μικρές ομάδες, όπως ζούσε ο άνθρωπος πριν από 5.000 χρόνια. Πεθαίνουν ίσως από ελονοσία, αλλά δεν υποφέρουν απ΄ αυτές τις ψυχικές ασθένειες που μας δηλητηριάζουν τη ζωή», διαβεβαιώνει ο δρ Χινέρ Αμπάτι, ο οποίος διδάσκει Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα. Μέσα στους έξι μήνες που διήρκεσε ο περίπλους τους, οι ερευνητές επισκέφθηκαν την Αίγυπτο, το Σουδάν, την Αιθιοπία, την Κένυα, την Αγκόλα και το Καμερούν. Μελέτησαν έξι διαφορετικές κοινωνίες. Στους Νούμπα του Σουδάν ανακάλυψαν πως οι γυναίκες διαδραματίζουν πολύ σημαντικό κοινωνικό ρόλο και γνώρισαν την Έμπο Κομάντο, η οποία έχει ιδρύσει μια ένωση εναντίον της γυναικείας περιτομής. Στους Σούρμας της Αιθιοπίας, των οποίων οι γυναίκες εφαρμόζουν ένα μικρό δίσκο μέσα στο άνω ή το κάτω χείλος τους (σήμερα για ομορφιά, όμως πριν από 200 χρόνια ήταν μια εκούσια παραμόρφωση με στόχο να προστατευθούν από τους δουλεμπόρους), συνάντησαν μια κοινωνία ανοικτή, που θεωρεί την επικοινωνία απαραίτητη για την επιβίωσή της. Στα δάση του Καμερούν, βρήκαν ένα λαό Πυγμαίων που προσπαθεί να διασώσει το οικοσύστημά του και τον τρόπο ζωής του. «Οι ιατρικές γνώσεις τους είναι απίστευτες», λέει ο δρ Χινέρ Αμπάτι. «Το δάσος είναι γι΄ αυτούς ένα πραγματικό θεραπευτικό οπλοστάσιο: χρησιμοποιούν φλούδες δένδρων κατά της ελονοσίας, φύλλα κατά των δηγμάτων κουνουπιών, βότανα για να γιατρεύουν το στομάχι. Στους Σούρμας, το κεχρί περιέχει ένα παράσιτο που τους προστατεύει από τις μολύνσεις». Η ανθρωπιστική διάσταση της αποστολής τους ήταν να προσφέρουν υγειονομική συνδρομή και να εντοπίσουν τι λείπει από τους λαούς αυτούς για να τους το φέρουν την επόμενη χρονιά. Παράλληλα συγκέντρωσαν και μας μεταφέρουν νέες μαρτυρίες και δεδομένα για την ποιότητα ζωής στις μη βιομηχανικές αφρικανικές κουλτούρες- για μια συγκριτική μελέτη με τη δική μας κουλτούρα, πριν οι φυλές αυτές υποκύψουν κι αυτές στον δυτικό πολιτισμό...

Από τα Νέα

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 26, 2007

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 24, 2007

Cesaria Evora: Um Pincelada

Η Σεζάρια Εβόρα είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς αφρικανές τραγουδίστριες.
Ακούστε την στο Um Pincelada
Μπορείτε να επισκεφθείτε και την προσωπική της ιστοσελίδα

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 23, 2007

Εδώ γελάμε


Μιλένιουμ - πάρτι στο Κέρας της Αφρικής!

Καλή χρονιά! Ευτυχές το 2000 και ό,τι καλύτερο για τη νέα χιλιετία!
…Οχι, δεν βρίσκομαι υπό την επήρεια παραισθησιογόνων, ούτε ανακάλυψα τη μηχανή του χρόνου, που σε γυρίζει πίσω όποτε θέλεις. Είμαι στην Αιθιοπία, σ’ αυτή την τόσο μοναδική χώρα, ενός τόσο μοναδικού λαού, που μας οφείλει το όνομά του [αίθω(=καίω)+όψις=αιθίοψ: ο σκουροπρόσωπος] και που του οφείλουμε τόση προσοχή και φροντίδα όση και ένας νονός στα βαφτιστήρια του!
Και, έτσι, βρέθηκα εδώ όχι μόνον ως… godfather, αλλά για να τιμήσω, ως όφειλα, έναν λαό που, ενώ έχει υποφέρει από κακή διακυβέρνηση αιώνων και από όλες τις συμφορές του Θεού, χαρακτηρίζεται από τέτοια κουλτούρα, ώστε να καταφέρνει ακόμη να κρατά ολοζώντανη την ξεχωριστή κληρονομιά του, να υπερασπίζεται τη μοναδικότητα του αιθιοπικού πολιτισμού, με πάθος και πείσμα, που κανείς μας δεν θα φανταζόταν το 1985, όταν χρειάστηκε να κινητοποιηθούν οι σούπερ ρόκερ του κόσμου για να ταΐσουν τα λιμοκτονούντα Αιθιοπάκια…
Ανάμεσα στα άλλα, λοιπόν, οι Αιθίοπες τηρούν ακόμη το Ιουλιανό ημερολόγιο, που ο δυτικός χριστιανικός κόσμος εγκατέλειψε το 1582. Και έτσι, σήμερα έχουμε Πρωτοχρονιά του 2000! Δεν είναι, όμως, αυτή η μόνη ιδιαιτερότητα που οι Αιθίοπες κράτησαν ζωντανή με μεγάλο, μάλιστα, κόστος. Τα πράγματα… σκουραίνουν περισσότερο γιατί, επιπλέον, κράτησαν ζωντανή τη μοναδική στον κόσμο γραφή τους (αμαρικά) και την Κοπτική Ορθόδοξη θρησκεία τους. Oι Αιθίοπες εκχριστιανίστηκαν αρκετά πριν από το Βυζάντιο και την Ευρώπη και δεδομένου πως είναι ένας λαός (ο μόνος στην Αφρική!) που ουδέποτε κατακτήθηκε, είναι εύλογη η σκέψη ότι στις ιερές πόλεις της, εκτός από την Κιβωτό του Σολομώντος(!) βρίσκονται, «απείρακτα», και τα πιο αρχαία δογματικά μυστικά της Χριστιανοσύνης, η πιο αληθινή βερσιόν της Αλήθειας, πριν υπάρξει Πατριαρχείο, Βατικανό, Ιερά Εξέταση, Ιερά Σύνοδος κ.ο.κ.! Ευλόγως, οι περήφανοι Αιθίοπες βλέπουν τους υπόλοιπους Χριστιανούς σαν γραφικά… καρτούν, αλλά, παραλλήλως, δίνουν και μαθήματα ανεξιθρησκείας, αφού στη χώρα ακμάζει επί αιώνες η τέταρτη ιερή πόλη του Ισλάμ, η Χάραρ, ενώ οι έγχρωμοι Εβραίοι Φαλάσα βρήκαν εδώ καταφύγιο όταν οι λοιποί Εβραίοι αποφάσισαν πως οι… σκούροι χαλάνε την (ιουδαϊκή) μανέστρα!

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 22, 2007

«Ολα όσα είδα στο Νταρφούρ»

Aρθρο του Μπαν Κι Μουν, Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνων

Μιλάμε συχνά και με ευκολία για το Νταρφούρ. Ωστόσο, τι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα; Εν συντομία, πρόκειται για μια κοινωνία που βρίσκεται σε πόλεμο με τον εαυτό της. Οι αντάρτες μάχονται την κυβέρνηση και η κυβέρνηση τους αντάρτες. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πιο πολύπλοκη. Το ποιος πολεμά ποιον δεν είναι πάντα ευδιάκριτο. Τον τελευταίο καιρό φυλές πολέμαρχοι πολεμούν μεταξύ τους. Επιπλέον, η κρίση δεν περιορίζεται πλέον στο Νταρφούρ. Εχει περάσει τα σύνορα, αποσταθεροποιώντας την ευρύτερη περιοχή.
Εκτός αυτού, η κρίση στο Νταρφούρ είναι και μια περιβαλλοντική κρίση. Μια κρίση που μεγάλωσε -τουλάχιστον εν μέρει- λόγω της απερήμωσης, της οικολογικής υποβάθμισης και της έλλειψης φυσικών πόρων, κυρίως λόγω της έλλειψης του νερού.
Μόλις επέστρεψα από μια εβδομάδα στο Νταρφούρ και την ευρύτερη περιοχή. Πήγα για να ακούσω τις αυθόρμητες απόψεις των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή - της σουδανικής κυβέρνησης, των χωρικών που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια, των ηγετών των γειτονικών χωρών. Εφυγα έχοντας μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης. Δεν μπορεί να υπάρξει μία και μοναδική λύση στην κρίση. Το Νταρφούρ είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη περίπτωση. Για να έρθει η ειρήνη πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα στοιχεία που εξέθρεψαν τη σύγκρουση. Ολα όσα είδα και άκουσα με έπεισαν ότι αυτό είναι δυνατό. Πρέπει να πετύχουμε...

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 21, 2007

Ladysmith Black Mambazo - King of Kings

Ακούστε ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα της Νοτίου Αφρικής στο King of Kings
Μπορείτε να επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα τους...

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 20, 2007

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 19, 2007

Δισκοπαρουσίαση: Malouma - Nour

Η Malouma Mint Moktar Ould Meidah γεννήθηκε στη δεκαετία του '60 στη Mederdra (Trarza) της ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας, και κατάγεται από οικογένεια griots (φορείς προφορικής και μουσικής παράδοσης της Δυτικής Αφρικής). Το μουσικό της ταλέντο το κληρονόμησε από τον πατέρα της που είναι παραδοσιακός μουσικός και ποιητής και από τον παππού της που θεωρείται μέχρι σήμερα ένας από τους καλύτερους παίκτες του μουσικού οργάνου tidinit ( είδος μικρής κιθάρας που χρησιμοποιούν οι griots). Άρχισε να τραγουδά από πολύ μικρή και στην ηλικία των 15 ετών ήταν πια μια ολοκληρωμένη τραγουδίστρια, αφού συνόδευε τους γονείς της στα διάφορα κονσέρτα. Στη συνέχεια άρχισε να διαμορφώνεται μουσικά όταν ανακάλυψε τα τραγούδια των μεγάλων καλλιτεχνών Oum Kalthoum, Adbel Hlim Hafez, Fairouz, Nasri Cherns, Dine, Sabah κ.λπ. και τα blues. Παρόλα αυτά, για κάποια χρόνια εγκατέλειψε τη μουσική αφού παντρεύτηκε για να επιστρέψει τέλη της δεκαετίας του '80 στη μουσική σκηνή, όπου προκαλεί μια μικρή επανάσταση με τα τραγούδια της που συνδυάζουν επιτυχώς την παραδοσιακή και τη σύγχρονη μουσική και μιλούν για θέματα ταμπού στη χώρα της, όπως η αγάπη, η συζυγική ζωή, η ανισότητα, η δικαιοσύνη κ.ά. Επίσης, ως άτομο συμμετέχει σε διάφορες αλτρουιστικές εκδηλώσεις όπως στην εκστρατεία για την πληροφόρηση γύρω από το AIDS, τον εμβολιασμό των παιδιών, τον αναλφαβητισμό, την ισότητα των γυναικών κ.λπ. μ' αποτέλεσμα να γίνει πολύ δημοφιλής στο νεαρόκοσμο της πατρίδας της. Το νέο της άλμπουμ με τον τίτλο "Nour", είναι ένα εξαιρετικό άλμπουμ, όπου πέραν από την εξαιρετική φωνή της Malouma θα ακούσετε καταπληκτικές ενορχηστρώσεις από τους Sahel Hawl (μουσικοί από τη Μαυριτανία), όπου τα ηλεκτρικά σόλο της κιθάρας συναντώνται με τα παραδοσιακά όργανα, η μπλουζ με τη ρέγκε και τους αραβικούς ρυθμούς κ.λπ. Εν τέλει, αν δει κανείς τη Malouma με τη μαντίλα, δεν θα το πιστεύει ότι αυτή η γυναίκα είναι μια έξοχη τραγουδοποιός που πολλοί μουσικοί που ζουν στη Δύση θα ζήλευαν.

Από την εφημερίδα Πολίτης

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 18, 2007

Alpha Blondy - Senegal

Ακούστε το δημοφιλή αφρικανό τραγουδιστή στο Senegal
Μπορείτε να βρείτε την προσωπική του σελίδα, που δυστυχώς είναι στα γαλλικά, εδώ...
Για πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του, στα αγγλικά, περάστε από τη Wikipedia

Πάλι για το Νταρφούρ

Αντιμέτωπος με την τραγική πραγματικότητα και με το αβέβαιο της επιτυχούς παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας στην ανθρωπιστική κρίση που συντελείται εδώ και χρόνια στο Νταρφούρ, στο Δυτικό Σουδάν, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Μπαν Γκι- μουν.Ο Νοτιοκορεάτης Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, τόλμησε, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, να πράξει αυτό που οι προκάτοχοι του ούτε καν δέχονταν να συζητήσουν. Εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, της συντήρησης της φυλετικής διαμάχης, και της αμφισβήτησης του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η διεθνής κοινότητα, με πρωταγωνιστή το Διεθνή Οργανισμό, επισκέφθηκε έναν από τους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς.Συνοδευόμενος από ισχυρή δύναμη ειρηνευτών, από τις συνολικά 17.000 που έχουν αναπτυχθεί στο Σουδάν, ο Μπαν Γκι-μουν εισήλθε στον καταυλισμό Ελ Φασιέρ, όπου και έγινε δεκτός με ανάμικτα συνθήματα - υπέρ και κατά της Κυβέρνησης του Χαρτούμ - ένδειξη, εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές, της πολυπλοκότητας της κατάστασης που επικρατεί εδώ και δέκα χρόνια στην τεράστια αυτή χώρα της Αφρικής, που έχει έκταση όση και η Δυτική Ευρώπη.Η επίσκεψη του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού, αποσκοπούσε στο να δώσει στα δύο εκατομμύρια πρόσφυγες ελπίδα για το αύριο. Ελπίδα που αναβίωσε ύστερα από την απόφαση της διεθνούς κοινότητας να αναμιχθεί, έστω και αργά, δυναμικά στην ανθρωπιστική κρίση που συντελείται στο Νταρφούρ, και έχει μέχρι σήμερα στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από διακόσιες χιλιάδες ανθρώπους.Είμαι χαρούμενος, δήλωσε, που σήμερα βρίσκομαι ανάμεσά σας. Είμαι εδώ για να σας μεταφέρω μήνυμα ειρήνης και ασφάλειας, κατέληξε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού...

Η συνέχεια στον Πολίτη

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 17, 2007

Dobet Ghanore - Abiani

Καλή αφρικάνικη μουσική και πάλι.
Ακούστε την Ντόμπετ Γκανόρι στο Abiani

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 16, 2007

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 15, 2007

Παιδιά-Πολεμιστές

Την τραγική κατάσταση πολλών παιδιών στο Σουδάν αναδεικνύει έκθεση του ΟΗΕ που αποκαλύπτει ότι παιδιά ακόμη και κάτω των 12 ετών εξακολουθούν να στρατολογούνται ως πολεμιστές στην εμφύλια διαμάχη και να πέφτουν θύματα απαγωγής, δολοφονιών και σεξουαλικής βίας.Οπως επισημαίνει ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην έκθεση αυτή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η συγκέντρωση εξακριβωμένων στοιχείων για τον αριθμό των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη δεδομένου ότι στη χώρα δραστηριοποιούνται πάνω από 30 ένοπλες ομάδες και οι συμμαχίες μεταβάλλονται συνεχώς. Παρ' όλα αυτά οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και πάνω από δώδεκα ομάδες (προσκείμενες είτε στο στρατό είτε στους αντάρτες) έχουν αναγνωριστεί ως υπεύθυνοι για σειρά παραβιάσεων. Ετσι στο νότιο Σουδάν εντοπίστηκαν πάνω από 150 παιδιά-πολεμιστές με μέσο όρο ηλικίας τα 16 χρόνια και με τα μικρότερα να έχουν μόλις συμπληρώσει τα εννιά. Κατά το διάστημα που καλύπτει η έκθεση (Ιούνιος 2006-2007), κατεγράφησαν οκτώ παιδικοί θάνατοι (άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα συγκρούσεων), δέκα επιβεβαιωμένες και 40 ανεπιβεβαίωτες απαγωγές. Την ίδια ώρα στο Νταρφούρ, «αξιόπιστες αναφορές» κάνουν λόγο για στρατολόγηση κι εκμετάλλευση παιδιών από τις σουδανικές δυνάμεις και τουλάχιστον εφτά αντιπολιτευτικές κι αντάρτικες ομάδες. Οι πληροφορίες από το Νταρφούρ αναφέρουν 62 επιβεβαιωμένους κι άλλους 110 ανεπιβεβαίωτους παιδικούς θανάτους, 26 επιβεβαιωμένες και 150 ανεπιβεβαίωτες απαγωγές και 62 βιασμούς. Οπως τονίζει ο κ. Μπαν, «ο βιασμός αποτελεί ευρέως διαδεδομένη πρακτική και χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου». Από τη Ρώμη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Χασάν Μπασίρ δήλωσε χθες ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός μόλις ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες του Νταρφούρ τον Οκτώβριο στη Λιβύη. Επισημαίνοντας ότι στόχος της κίνησης αυτή είναι η δημιουργία θετικού κλίματος, ο Μπασίρ εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι διαπραγματεύσεις της Τρίπολης θα είναι οι τελευταίες και θα φέρουν οριστική ειρήνη».

Από την Ελευθεροτυπία

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 14, 2007

Για το μουντιάλ!

Ο Dr. Ντάνι Τζόρνταν, αρχιδιοργανωτής του Μουντιάλ 2010 της Νότιας Αφρικής, έχει να αντιπαλέψει δύο αντίπαλα δέη. Αρχικά, τα «κοράκια» από το εξωτερικό, που συνεχώς δυσφημούν τους αγώνες του, υποστηρίζοντας πως κινδυνεύουν σε τέτοιο ανασφαλή τόπο με υψηλή εγκληματικότητα: ότι δεν έχει η χώρα όλα τα κομφόρ να οργανώσει παγκόσμιο κύπελλο, λόγω της ελλιπούς υποδομής της (άθλιες συγκοινωνίες, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, ξενοδοχειακή ανεπάρκεια, κακές τηλεπικοινωνίες). Συνεχώς θέτουν θέμα να αφαιρεθεί το μουντιάλ από τη Νότια Αφρική, το πρώτο που θα διεξαχθεί στην Αφρική και να δοθεί αλλού, σπρώχνοντας τους Νοτιοαφρικανούς σε ένα ακατάσχετο «ξόδευε και ξόδευε».Κι εκεί που προσπαθεί να πείσει ο Νοτιοαφρικανός διοργανωτής ότι η χώρα του δεν φείδεται θυσιών για να παρουσιάσει ένα άρτιο μουντιάλ, προκειμένου να κλείσουν τα στόματά τους οι Κασσάνδρες, έρχεται η λαϊκή αγανάκτηση, που εγκαλεί την κυβέρνηση του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ΕΑΚ) και τον Τζόρνταν με τα επιτροπάτα του, πως για να χρηματοδοτηθεί το παγκόσμιο κύπελλο (κατασκευή σταδίων και των άλλων εγκαταστάσεων) θα αφαιρεθούν κονδύλια από άμεσης ανάγκης κοινωνικά προγράμματα. Ο Τζόρνταν υποστήριξε προχθές ότι δεν θα πειραχθούν τα κονδύλια της κοινωνικής πρόνοιας (παιδείας, υγείας κ.ά.), δεν θα μπουν νέοι φόροι, δεν θα επηρεαστούν οι μισθοί. Απεναντίας, λέει, το παγκόσμιο κύπελλο θα είναι καταλύτης για την ανάπτυξη. Θα δώσει δουλειά σε πολύ κόσμο, θα εισρεύσουν κεφάλαια απ' τον τουρισμό κ.λπ. Θα βελτιωθούν οι υποδομές.Το ΕΑΚ, που κυβερνά από το τέλος του απαρτχάιντ (1994), βρίσκεται ολοένα σε μεγαλύτερη αμφισβήτηση, καθώς απέτυχε να παράσχει υδροδότηση, ηλεκτροδότηση και να βελτιώσει τη ζωή των εκατομμυρίων φτωχών πολιτών, στην πλειονότητά τους μαύρων. Χιλιάδες διαδηλώνουν στους δρόμους. Εξαγριωμένα πλήθη λιντσάρισαν κι ακόμη σκότωσαν στελέχη του ΕΑΚ. «Η Πρετόρια είναι αντιμέτωπη με την κοινωνική κρίση και παλιοί σύντροφοι έγιναν σημερινοί αντίπαλοι», σημειώνει ο Γιόχαν Ρόσουβ στη «Vrye Afrikaan», που δημοσιεύει την έκδοση της «Le Monde diplomatique». «Το ΕΑΚ βρίσκεται ολοένα αντιμέτωπο με την κριτική των κομμουνιστών και συνδικαλιστών συμμάχων του. Οι ανισότητες που χαρακτηρίζουν τη νοτιοαφρικανική κοινωνία εξακολουθούν να είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Στα προβλήματα προστίθεται και η ολέθρια κληρονομιά του απαρτχάιντ, την οποία το ΕΑΚ αποφάσισε να καταπολεμήσει με μέτρα που έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να τηρήσει τις κοινωνικές υποσχέσεις για "νέα" Νότια Αφρική». Σύμφωνα με το σοσιαλδημοκράτη Σάμπι Τερμπλάνς, η οικονομική στρατηγική του ΕΑΚ οδήγησε στην όξυνση των ανισοτήτων. Κατά τη γνώμη του, «η νοτιοαφρικανική κοινωνία αναδιαρθρώθηκε: ενώ άλλοτε ήταν άκαμπτα διαιρεμένη με κριτήριο τη φυλή, σήμερα υπάρχει μια εμφανής διαστρωμάτωση σε κοινωνικές τάξεις... Το 1996, το ΕΑΚ πραγματοποίησε μια ιστορική στροφή, επιλέγοντας μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία οφειλόταν κυρίως στις πιέσεις των μεγάλων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα της Anglo American, του ισχυρότερου ομίλου επιχειρήσεων της χώρας».

Από την Ελευθεροτυπία

Yvonne Chaka Chaka - Motherland

Ακούστε μία ακόμη υπέροχη φωνή από την Αφρική.
Η Yvonne Chaka Chaka τραγουδά το Motherland
Ρίξτε και μια ματιά στην ιστοσελίδα της...

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 13, 2007

Lucky Dube - Crazy World

Ακούστε τον καλύτερο τραγουδιστή της ρέγγε, τον νοτιοαφρικανό Λάκι Ντούμπι στο Crazy World εδώ...
Επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα του....

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 12, 2007

Σομαλία, ώρα μηδέν!

ΧΙΛΙΑΔΕΣ παιδιά απειλούνται με θάνατο από τον υποσιτισμό που πλήττει τις κεντρικές και νότιες περιοχές της Σομαλίας, κάποτε σιτοβολώνα της αφρικανικής χώρας, ρημαγμένης από 16 χρόνια εμφυλίου πολέμου.
» Ογδόντα τρεις χιλιάδες παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό στην κεντρική και τη νότια Σομαλία, ενώ τα 13.500 από αυτά βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση εξαιτίας του υποσιτισμού και κινδυνεύουν να πεθάνουν», αναφέρεται σε ανακοίνωση της UNICEF.
"Ο υποσιτισμός δεν είναι κάτι καινούργιο στη Σομαλία, αλλά σε τόσο κρίσιμο βαθμό σε μια περιοχή η οποία εθεωρείτο ο σιτοβολώνας της χώρας είναι ανησυχητικό φαινόμενο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της UNICEF, η οποία προειδοποιεί ότι η συνέχιση των συγκρούσεων στο Μογκαντίσου είναι πιθανόν να προκαλέσει νέες μετακινήσεις πληθυσμού.
Από τον Ιανουάριο, ο αριθμός των Σομαλών που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας πέρασε από το ένα στο 1,5 εκατομμύριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια.
Οι σομαλικές κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη της Αιθιοπίας και της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης δεν έχουν κατορθώσει να εξουδετερώσουν την ένοπλη δράση των ανταρτών, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ισλαμιστές που εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου εδώ και οκτώ μήνες.
Η μεταβατική κυβέρνηση που ανέλαβε τη διακυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια, δεν είναι σε θέση να επιβάλει τον έλεγχό της στη χώρα η οποία κυριαρχείται από φατρίες μετά την ανατροπή του προέδρου Σιάντ Μπαρέ, οπότε και ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος που συνεχίζεται.

Από την Καθημερινή

Φωτογραφικό Σαφάρι: Ζώα 2

Η σιέστα του βασιλιά
Το γλύψιμο των χεριών
Τρώγωντας έξω

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 11, 2007

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 10, 2007

Bassekou Kouyate & Ngoni Ba: Segu Blue

Ο Bassekou γεννήθηκε στο χωριό Garana, 60 χιλιόμετρα μακριά από τη μικρή πόλη Segu στις όχθες του ποταμού Νείλου. Μεγαλώνοντας σε οικογένεια παραδοσιακών μουσικών, αφού η μητέρα του ήταν τραγουδίστρια και ο πατέρας και τα αδέλφια του έπαιζαν το αφρικανικό όργανο ngoni (λαουτοειδές που ο ήχος του μοιάζει με ούτι) και που έχει τις ρίζες του στην κουλτούρα των ποιητών Griot ( λαϊκοί ποιητές) που εμφανίστηκαν γύρω στο 13ον αιώνα στη Δυτική Αφρική, φυσιολογικά ο Bassekou σήμερα θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες του οργάνου αυτού. Ήδη, οι μουσικοί αναλυτές θεωρούν ότι σύντομα το ngoni θα γίνει δημοφιλές στη Δύση εξαιτίας του Bassekou, όπως έγινε γνωστή η αφρικανική άρπα kora από τον Toumani Diabate. Στα 19 του χρόνια, ο Bassekou πηγαίνει στην πρωτεύουσα του Μάλι Bamako και συνεργάζεται με τον τότε νεαρό Toumani Diabate και με πολλούς Αφρικανούς μουσικούς όπως τους Taj Mahal, Ali Farka Toure κ.ά. Στη συνέχεια μαζί με τη γυναίκα του, την τραγουδίστρια Ami Sacko, έπαιζαν σε διάφορες εκδηλώσεις και έγιναν αρκετά δημοφιλείς, ώστε να προχωρήσει στην ίδρυση του πρώτου κουαρτέτου ngoni στο Μαλί, τους Ngoni ba. Το Segu Blue είναι το πρώτο τους άλμπουμ και είναι ένα εκπληκτικό κράμα από μελωδίες, ρυθμούς, μαγευτικούς ήχους, αρμονικά χορωδιακά από γυναικείες και ανδρικές φωνές που στο σύνολό τους σμίγουν την αφρικανική μουσική παράδοση με την αίσθηση μιας μπάντας που παίζει μπλουζ, αφού και η μουσική που παίζουν βασίζεται πάνω στις πεντατονικές κλίμακες. Όπως μας πληροφορεί η μπάντα -καθότι δεν γνωρίζομε αφρικανικά- τα τραγούδια διηγούνται θρύλους και ιστορίες γύρω από την τελευταία προ-αποικιακή αυτοκρατορία των Bambara που ιδρύθηκε από τον Bitsn Mamary Coulibaly το 1712. Την πολύ καλή παραγωγή του Segu Blue έκανε ο Lucy Duran.

Από την εφημερίδα Πολίτης

Για μουσική και βίντεο κλιπς επισκεφθείτε τη σελίδα του Μπασέκου στο My Space

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 09, 2007

Τα όμορφα πρόσωπα της Αφρικής

Σήμερα είπα να κλέψω καμιά δεκαριά φωτογραφίες από το Γούγλη για να σας χαρίσω μερικά από τα πρόσωπα της αγαπημένης Αφρικής
Ντροπαλό χαμόγελο
Χορεύοντας με πάθος
Δουλεύοντας σκληρά
Με χαμόγελο πλατύ
Μάτια που λάμπουν
Πολύχρωμη ομορφιά
Το σύγχρονο πρόσωπο
Κοιτώντας το φακό με απορία
Τα παιδιά
Ο περιπατητής


Σάββατο, Σεπτεμβρίου 08, 2007

Φωτογραφικό Σαφάρι: Λιοντάρια

Το κουτάβι κι οι μεγάλοι
Ο νυσταγμένος άρχοντας
Η διψασμένη κυρά
"Θέλω νερό ΤΩΡΑ!"
"Παλιοτσιμπούρια"
υ.γ. Όλες τις πιο πάνω τις έβγαλα στη Σουαζιλάνδη

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 07, 2007

Sibongile Khumalo: Mayihlome

Η Sibongile Khumalo είναι μία ακόμη από τις πολλές αξιόλογες ερμηνεύτριες που έχουν βγει από τα χώματα της Νοτίου Αφρικής.
Ακούστε την στο Mayihlome
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ίδια πατήστε εδώ...

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 06, 2007

Kaissa - To Ndje

Μια τραγουδίστια από το Καμερούν σας φέρνουμε σήμερα.
Το όνομά της είναι Κάισσα και την ιστοσελίδα της μπορείτε να τη βρείτε εδώ...
Ακούστε την να τραγουδά To Ndje

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 05, 2007

Khadja Nin: Sina Mali, Sina Deni (Free)

Η Khadja Nin κατάγεται από το Μπουρούντι και είναι μία ακόμη από τις εξαιρετικές φωνές της αγαπημένης ηπείρου.
Ακούστε την στο Sina Mali, Sina Deni εδώ...
Και για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της.

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 04, 2007

Θεόμουρλη πρωταθλήτρια!

Αν είσαι από την Κένυα και θες να κερδίσεις διεθνή μαραθώνιο, γίνε... δεσμοφύλακας. Αφού αναδείχθηκε δεύτερη φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια μαραθωνίου και είναι η μόνη που το 'χει κατορθώσει. Παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2003, δεύτερη το 2005, ξανά πρώτη προχθές το πρωί στο παγκόσμιο της Οσάκα Ιαπωνίας, η 35χρονη Κενυάτισσα Κατρίν Ντέρεμπα, πρώην δεσμοφύλακας. Κι ήταν αυτός ο δεύτερος τίτλος της Κένυας στη σπεσιαλιτέ των 42,195 χλμ. στην Οσάκα. Είχε νικήσει και στους άνδρες ο συμπατριώτης της Λουκ Κίμπετ, επίσης δεσμοφύλακας... Στην Κένυα οι ταλαντούχοι δρομείς υπηρετούν στην αστυνομία, στο στρατό ή στις φυλακές, έως ότου γίνουν διάσημοι. Φτωχή είναι η χώρα, δεν έχει πολυτέλεια να κόβει μισθό σε αθλητές.«Εφταιγε η αφόρητη ζέστη», είπαν κάποιες που έχασαν. Το 'πε και η δεύτερη, η Κινεζούλα Ζου. «Του χρόνου θα την κερδίσω στο Πεκίνο»... απείλησε. Η Ντέρεμπα, πάντως, συμφώνησε: «Τόσο αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν ξανασυνάντησα». Απλώς όταν κερδίζεις γίνεσαι αχώνευτος. Κάποια στη Νέα Υόρκη την είχε πει αχόρταγη. Αχόρταγη; Μάλλον φαινόμενο. Κατατάσσεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες δρομείς στην ιστορία. Εκτός από τα παγκόσμια χρυσά, ήταν ασημένια στην Αθήνα το 2004, τέσσερις φορές νικήτρια στη Βοστόνη, δύο στο Σικάγο, πρώην παγκόσμια ρεκορντγούμαν (2.18'47'' το 2001), η πρώτη που έσπασε την μπαριέρα των 2.20' κ.λπ. Οταν έκανε το ρεκόρ μία συναθλήτριά της, η Ελέν Κιμάγιο, τσίριξε: «Καλέ, ένα μόνο μίλι πίσω από τους άντρες». Η θεόμουρλη Κατερίνα στην κορυφή του κόσμου. Θεόμουρλη! Ολοι το ήξεραν στο σχολείο της, στο Νγκοράνο, όπου μετά έκανε για λίγο τη δασκάλα. Τρελή δασκάλα... «Κάτι πρέπει να έτρεχε στο αίμα μου...», λέει. Σαν κορίτσι έτρεχε φορτωμένη, σαν νεάνις αρεσκόταν να παραβάλλεται στο τρέξιμο με αγόρια, να τα ξεπερνάει. Το 1994, όταν εργαζόταν στις φυλακές του Ναϊρόμπι, συνάντησε τον Αντόνι Μάινα. Αγαπήθηκαν κι ας μιλούσε ο Αντόνι στα κικούγιου και η Κατρίν σουαχίλι. Το 1997 γέννησε την Τζέιν τους. Και το 1998 ανακοίνωσε στον... συμβίο της ότι θα μένει αρκετό καιρό στην Πενσιλβάνια (ΗΠΑ) για προπόνηση κι έμεινε εκείνος με το παιδί στο Ναϊρόμπι. Ο καημένος δεν δυσανασχέτησε. Της συμπαραστέκεται αφάνταστα, μέχρι που προπονείται μαζί της όταν επιστρέφει στην Κένυα. Και η κορούλα τους στήνει καρτέρι περιμένοντας να περάσουν τρέχοντας μαμά και μπαμπάς, για την προπόνηση. «Λέω μέσα μου, μην την αποθαρρύνεις σε ό,τι επιθυμεί», βεβαιώνει ο Αντόνι. Την ενθαρρύνει κι η προοδευτική γιαγιά, Γκιτόμπου, που παρεμπιπτόντως, εργάζεται για μια μη κυβερνητική οργάνωση! Στην Κένυα τους ανέδειξαν ιδανικό μοντέρνο ζευγάρι. Ολο και περισσότεροι νέοι υιοθετούν το μοντέλο τους. «Αν ο κόσμος αρχίζει να πιστεύει πως μια γυναίκα είναι επιτυχημένη όπως ένας άντρας, τότε κάτι καινούργιο γεννιέται», λέει ο προπονητής της, Στέφεν Μουανίκι. Καθηγητές πανεπιστημίου εντρυφούν στην ιστορία τους. Τη λατρεύουν πολλές νέες γυναίκες. «Αυτές δεν με αποκαλούν μουρλή», σημειώνει η Κατρίν...

Από την Ελευθεροτυπία

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 03, 2007

Ayo: Letter by letter

Ακούστε την τραγουδίστρια με το ιδιόμορφο στυλ στο τραγούδι Letter by letter εδώ...

Το νέο βιβλίο του Τζ. Μ. Κούτσι

Αμηχανία έχει προκαλέσει σε ορισμένους κριτικούς το καινούργιο βιβλίο, «Ημερολόγιο μιας κακής χρονιάς» του Νοτιαφρικανού νομπελίστα (2003) Τζ. Μ. Κουτσί. «Με ποιο τρόπο μπορεί να διαβαστεί τελικά αυτό το βιβλίο;», αναρωτιούνται.
Η καθιερωμένη, γραμμική ανάγνωση, σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι πάντα διαφωτιστική. Για ποιο λόγο; Σχεδόν κάθε σελίδα του είναι χωρισμένη σε τρία μέρη με διαφορετικό κείμενο. Στο πρώτο μέρος, στην κορυφή κάθε σελίδας, περιλαμβάνονται μια σειρά από περιεκτικά, προκλητικά δοκίμια πάνω σε σύγχρονα, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής. Μια άλλη ομάδα κειμένων αποτελείται από δοκίμια ηπιότερης θεματολογίας, για τα παιδιά, τα πουλιά, τη συγγραφική ζωή κ.ά. Η Αθηνά Δημητριάδη δουλεύει, πάντως, πυρετωδώς προκειμένου να μεταφράσει στα ελληνικά το νέο πόνημα του νομπελίστα, που θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας τον Νοέμβριο από το «Μεταίχμιο».

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 02, 2007

Lucky Dube και πάλι

Όπως είπαμε:
Ο Λάκι Ντούμπι είναι ο αγαπημένος μου τραγουδιστής της ρέγγε.
Ακούστε τον στο Slave

Αφρικανή τζαζ τραγουδίστρια

Η Ντόροθι Μασούκα γεννήθηκε στο Μπουλάγουαο της Ζιμπάμπουε και είναι μια από τις πιο αξιόλογες τραγουδίστριες της αφρικάνικης τζαζ.
Ακούστε την στο Mfan' Omncane εδώ...
Περισσότερα για τη ζωή και τη μουσική της μπορείτε να διαβάσετε σ' αυτή την ιστοσελίδα που ασχολείται αποκλειστικά με τους αφρικανούς μουσικούς.

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 01, 2007

Μεγάλο φαγοπότι, σε βάρος του λαού, στην Κένυα

Το μέγεθος των κλοπών κρατικών πόρων από το περιβάλλον του Κενυάτη πρώην ηγέτη, Ντάνιελ Αράπ Μόι, αποκαλύφθηκε προχθές με απόρρητη έκθεση, στην οποία φανερώνεται η ύπαρξη πελώριου δικτύου μυστικών διαπιστευμάτων και λογαριασμών, παράνομων επιχειρήσεων και αχυρανθρώπων, χάρη στο οποίο το περιβάλλον Μόι κατάφερε να διοχετεύσει στις «τσέπες» του εκατοντάδες εκατομμύρια στερλινών σε περισσότερες από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία. Η 110 σελίδων έκθεση πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Κroll και αναφέρει ότι οι συγγενείς και συνεργάτες του κ. Μόι οικειοποιήθηκαν τουλάχιστον ένα δισ. λίρες κρατικών πόρων. Αν το συμπέρασμα ευσταθεί, οι Μόι θα πρέπει να περιληφθούν στον κατάλογο των μεγαλύτερων «κλεπτοκρατών» της Μαύρης Ηπείρου, δίπλα στον Μομπούτου Σέσε Σέκο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) και το Σάνι Αμπάσα της Νιγηρίας.
Ανάμεσα στα λάθρα αποκτηθέντα αγαθά περιλαμβάνονται ακίνητα στο Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Νότια Αφρική, καθώς και ράντσο 100 χιλιάδων στρεμμάτων στη Νότια Αφρική. Επίσης διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς πολλών εκατομμυρίων στερλινών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση παραδόθηκε στην κενυατική κυβέρνηση το 2004, αλλά δεν έπραξε τίποτα για να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.
Η έρευνα της Kroll για τη διαφθορά του προηγούμενου καθεστώτος παραγγέλθηκε από τον πρόεδρο της χώρας Μβάι Κιμπάκι, σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2003 ως πρώτο βήμα στην ανάκτηση των κλαπέντων πόρων. Μετά όμως την έναρξη της έρευνας, η κυβέρνηση Κιμπάκι βρέθηκε στη δίνη των δικών της σκανδάλων, καθώς αποκαλύφθηκε ότι ανέθετε σε «εταιρείες φαντάσματα» τα κρατικά έργα. Εκτοτε, κανείς δεν άσκησε διώξεις κατά των συγγενών του Μόι ή των στενών συνεργατών του. Ακόμα όμως και τρεις υπουργοί που παραιτήθηκαν για το σκάνδαλο επέστρεψαν στα καθήκοντά τους.
Η κυβέρνηση της Κένυας δέχθηκε ότι έχει στα χέρια της την έκθεση, αλλά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, Αλφρεντ Μουτούα, είναι ελλιπής και ανακριβής, καθώς βασίζεται σε φήμες. Επίσης, ο κ. Μουτούα τόνισε ότι η διαρροή της έχει πολιτικά κίνητρα και επέμεινε ότι η Κένυα συνεργάζεται με κυβερνήσεις άλλων χωρών για την ανάκτηση των κλεμμένων πόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μόι έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τον κ. Κιμπάκι στις εκλογές.

Από την Καθημερινή