Κυριακή, Σεπτεμβρίου 23, 2007

Μιλένιουμ - πάρτι στο Κέρας της Αφρικής!

Καλή χρονιά! Ευτυχές το 2000 και ό,τι καλύτερο για τη νέα χιλιετία!
…Οχι, δεν βρίσκομαι υπό την επήρεια παραισθησιογόνων, ούτε ανακάλυψα τη μηχανή του χρόνου, που σε γυρίζει πίσω όποτε θέλεις. Είμαι στην Αιθιοπία, σ’ αυτή την τόσο μοναδική χώρα, ενός τόσο μοναδικού λαού, που μας οφείλει το όνομά του [αίθω(=καίω)+όψις=αιθίοψ: ο σκουροπρόσωπος] και που του οφείλουμε τόση προσοχή και φροντίδα όση και ένας νονός στα βαφτιστήρια του!
Και, έτσι, βρέθηκα εδώ όχι μόνον ως… godfather, αλλά για να τιμήσω, ως όφειλα, έναν λαό που, ενώ έχει υποφέρει από κακή διακυβέρνηση αιώνων και από όλες τις συμφορές του Θεού, χαρακτηρίζεται από τέτοια κουλτούρα, ώστε να καταφέρνει ακόμη να κρατά ολοζώντανη την ξεχωριστή κληρονομιά του, να υπερασπίζεται τη μοναδικότητα του αιθιοπικού πολιτισμού, με πάθος και πείσμα, που κανείς μας δεν θα φανταζόταν το 1985, όταν χρειάστηκε να κινητοποιηθούν οι σούπερ ρόκερ του κόσμου για να ταΐσουν τα λιμοκτονούντα Αιθιοπάκια…
Ανάμεσα στα άλλα, λοιπόν, οι Αιθίοπες τηρούν ακόμη το Ιουλιανό ημερολόγιο, που ο δυτικός χριστιανικός κόσμος εγκατέλειψε το 1582. Και έτσι, σήμερα έχουμε Πρωτοχρονιά του 2000! Δεν είναι, όμως, αυτή η μόνη ιδιαιτερότητα που οι Αιθίοπες κράτησαν ζωντανή με μεγάλο, μάλιστα, κόστος. Τα πράγματα… σκουραίνουν περισσότερο γιατί, επιπλέον, κράτησαν ζωντανή τη μοναδική στον κόσμο γραφή τους (αμαρικά) και την Κοπτική Ορθόδοξη θρησκεία τους. Oι Αιθίοπες εκχριστιανίστηκαν αρκετά πριν από το Βυζάντιο και την Ευρώπη και δεδομένου πως είναι ένας λαός (ο μόνος στην Αφρική!) που ουδέποτε κατακτήθηκε, είναι εύλογη η σκέψη ότι στις ιερές πόλεις της, εκτός από την Κιβωτό του Σολομώντος(!) βρίσκονται, «απείρακτα», και τα πιο αρχαία δογματικά μυστικά της Χριστιανοσύνης, η πιο αληθινή βερσιόν της Αλήθειας, πριν υπάρξει Πατριαρχείο, Βατικανό, Ιερά Εξέταση, Ιερά Σύνοδος κ.ο.κ.! Ευλόγως, οι περήφανοι Αιθίοπες βλέπουν τους υπόλοιπους Χριστιανούς σαν γραφικά… καρτούν, αλλά, παραλλήλως, δίνουν και μαθήματα ανεξιθρησκείας, αφού στη χώρα ακμάζει επί αιώνες η τέταρτη ιερή πόλη του Ισλάμ, η Χάραρ, ενώ οι έγχρωμοι Εβραίοι Φαλάσα βρήκαν εδώ καταφύγιο όταν οι λοιποί Εβραίοι αποφάσισαν πως οι… σκούροι χαλάνε την (ιουδαϊκή) μανέστρα!

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: