Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 12, 2007

Σομαλία, ώρα μηδέν!

ΧΙΛΙΑΔΕΣ παιδιά απειλούνται με θάνατο από τον υποσιτισμό που πλήττει τις κεντρικές και νότιες περιοχές της Σομαλίας, κάποτε σιτοβολώνα της αφρικανικής χώρας, ρημαγμένης από 16 χρόνια εμφυλίου πολέμου.
» Ογδόντα τρεις χιλιάδες παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό στην κεντρική και τη νότια Σομαλία, ενώ τα 13.500 από αυτά βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση εξαιτίας του υποσιτισμού και κινδυνεύουν να πεθάνουν», αναφέρεται σε ανακοίνωση της UNICEF.
"Ο υποσιτισμός δεν είναι κάτι καινούργιο στη Σομαλία, αλλά σε τόσο κρίσιμο βαθμό σε μια περιοχή η οποία εθεωρείτο ο σιτοβολώνας της χώρας είναι ανησυχητικό φαινόμενο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της UNICEF, η οποία προειδοποιεί ότι η συνέχιση των συγκρούσεων στο Μογκαντίσου είναι πιθανόν να προκαλέσει νέες μετακινήσεις πληθυσμού.
Από τον Ιανουάριο, ο αριθμός των Σομαλών που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας πέρασε από το ένα στο 1,5 εκατομμύριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια.
Οι σομαλικές κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη της Αιθιοπίας και της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης δεν έχουν κατορθώσει να εξουδετερώσουν την ένοπλη δράση των ανταρτών, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ισλαμιστές που εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου εδώ και οκτώ μήνες.
Η μεταβατική κυβέρνηση που ανέλαβε τη διακυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια, δεν είναι σε θέση να επιβάλει τον έλεγχό της στη χώρα η οποία κυριαρχείται από φατρίες μετά την ανατροπή του προέδρου Σιάντ Μπαρέ, οπότε και ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος που συνεχίζεται.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: