Σάββατο, Σεπτεμβρίου 01, 2007

Μεγάλο φαγοπότι, σε βάρος του λαού, στην Κένυα

Το μέγεθος των κλοπών κρατικών πόρων από το περιβάλλον του Κενυάτη πρώην ηγέτη, Ντάνιελ Αράπ Μόι, αποκαλύφθηκε προχθές με απόρρητη έκθεση, στην οποία φανερώνεται η ύπαρξη πελώριου δικτύου μυστικών διαπιστευμάτων και λογαριασμών, παράνομων επιχειρήσεων και αχυρανθρώπων, χάρη στο οποίο το περιβάλλον Μόι κατάφερε να διοχετεύσει στις «τσέπες» του εκατοντάδες εκατομμύρια στερλινών σε περισσότερες από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία. Η 110 σελίδων έκθεση πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Κroll και αναφέρει ότι οι συγγενείς και συνεργάτες του κ. Μόι οικειοποιήθηκαν τουλάχιστον ένα δισ. λίρες κρατικών πόρων. Αν το συμπέρασμα ευσταθεί, οι Μόι θα πρέπει να περιληφθούν στον κατάλογο των μεγαλύτερων «κλεπτοκρατών» της Μαύρης Ηπείρου, δίπλα στον Μομπούτου Σέσε Σέκο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) και το Σάνι Αμπάσα της Νιγηρίας.
Ανάμεσα στα λάθρα αποκτηθέντα αγαθά περιλαμβάνονται ακίνητα στο Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Νότια Αφρική, καθώς και ράντσο 100 χιλιάδων στρεμμάτων στη Νότια Αφρική. Επίσης διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς πολλών εκατομμυρίων στερλινών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση παραδόθηκε στην κενυατική κυβέρνηση το 2004, αλλά δεν έπραξε τίποτα για να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.
Η έρευνα της Kroll για τη διαφθορά του προηγούμενου καθεστώτος παραγγέλθηκε από τον πρόεδρο της χώρας Μβάι Κιμπάκι, σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2003 ως πρώτο βήμα στην ανάκτηση των κλαπέντων πόρων. Μετά όμως την έναρξη της έρευνας, η κυβέρνηση Κιμπάκι βρέθηκε στη δίνη των δικών της σκανδάλων, καθώς αποκαλύφθηκε ότι ανέθετε σε «εταιρείες φαντάσματα» τα κρατικά έργα. Εκτοτε, κανείς δεν άσκησε διώξεις κατά των συγγενών του Μόι ή των στενών συνεργατών του. Ακόμα όμως και τρεις υπουργοί που παραιτήθηκαν για το σκάνδαλο επέστρεψαν στα καθήκοντά τους.
Η κυβέρνηση της Κένυας δέχθηκε ότι έχει στα χέρια της την έκθεση, αλλά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, Αλφρεντ Μουτούα, είναι ελλιπής και ανακριβής, καθώς βασίζεται σε φήμες. Επίσης, ο κ. Μουτούα τόνισε ότι η διαρροή της έχει πολιτικά κίνητρα και επέμεινε ότι η Κένυα συνεργάζεται με κυβερνήσεις άλλων χωρών για την ανάκτηση των κλεμμένων πόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μόι έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τον κ. Κιμπάκι στις εκλογές.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: