Κυριακή, Οκτωβρίου 05, 2008

Μια αστυνομία ανοικτής θάλασσας

Οι πειρατές ξανάρχονται στις ανοιχτές θάλασσες, όχι σαν κινηματογραφικές υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ, αλλά ως υπαρκτός κίνδυνος για την ελεύθερη ναυσιπλοοΐα και την ασφάλεια των ναυτικών δρόμων, μέσα από τους οποίους διακινείται περισσότερο από το 80% του παγκοσμίου εμπορίου.
Οι αλλεπάληλες καταλήψεις πλοίων στις ακτές της Σομαλίας και ιδίως η πρόσφατη (21 Σεπτεμβρίου) πειρατεία κατά του ουκρανικού φορτηγού Faina, που μεταφέρει 33 σοβιετικής κατασκευής άρματα μάχης Τ-72 και τόνους πυρομαχικών, ανάγκασε τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να πάρουν εσπευσμένα μέτρα για να αντιμετωπίσουν πλέον δυναμικά το φαινόμενο.

Λάθος στόχος

Το Faina οδηγήθηκε στις ακτές της κεντρικής Σομαλίας και οι πειρατές ζητούν λύτρα 30 εκατ. δολάρια για να απελευθερώσουν το πλοίο και το 20μελές πλήρωμά του. Σε απόσταση ασφαλείας, αμερικανικά πολεμικά πλοία με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και τη βοήθεια κατασκοπευτικών δορυφόρων βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αποτρέψουν την εκφόρτωση των ρωσικών τεθωρακισμένων στην ακτή, ενώ στην περιοχή σπεύδει και ρωσική φρεγάτα στην οποία επιβαίνουν άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Η φιλοδυτική κυβέρνηση της Σομαλίας εξουσιοδότησε τις ξένες ναυτικές δυνάμεις να επέμβουν δυναμικά για να μην πέσει ο βαρύς οπλισμός στα χέρια ισλαμιστών ανταρτών που συχνά συνεργάζονται με τους πειρατές. Τα κρούσματα πειρατείας έχουν διπλασιαστεί μέσα στο 2008, με 60 επιθέσεις μόνο στις άνομες σομαλικές ακτές, ενώ μέχρι στιγμής, στους εννέα μήνες του 2008 έχουν συλληφθεί όμοιροι 374 ναυτικοί, έναντι 292 το 2007. Οι πειρατές κατάφεραν να πάρουν φέτος περί το ένα εκατ. δολ. λύτρα ανά πλοίο και μόνο τους τελευταίους δύο μήνες κουρσεύτηκαν τέσσερα πλοία ελληνικών συμφερόντων.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: