Τρίτη, Οκτωβρίου 14, 2008

Υποφέρουν οι γυναίκες στο Μάλι

Η κλειτοριδεκτομή εφαρμόζεται στο 85% των γυναικών στο Μάλι, όπου η νομοθεσία δεν την απαγορεύει ρητώς, την ίδια στιγμή που γειτονικές χώρες έχουν υιοθετήσει σκληρά μέτρα εναντίον της, τόνισε σήμερα η υπεύθυνη για την εξάλειψη αυτής της πρακτικής Λαμίν Μπουμπακάρ Τραορέ, σε σχετική συνδιάσκεψη στο Ουαγκαντούγκου.
«Μετά τη Γουϊνέα, το Μαλί έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εφαρμογής της κλειτοριδεκτομής στην Αφρική με 85%», τόνισε η ίδια, τονίζοντας πως αιτία του «πολύ αυξημένου ποσοστού» είναι η απουσία ειδικού νόμου, ο οποίος θ' απαγορεύει την πρακτική αυτή.
«Υπάρχουν συμβάσεις, διεθνή κείμενα που έχει υπογράψει το Μάλι και τα οποία το υποχρεώνουν να θεσπίσει τέτοιον νόμο, αλλά αυτό δεν έχει γίνει», εξήγησε η Τραορέ.
Τα στερεότυπα που σχετίζονται με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις δικαιολογούν επίσης την εκτεταμένη πρακτική της κλειτοριδεκτομής. Το 96% των κατοίκων του Μάλι είναι μουσουλμάνοι, και «πολύς κόσμος εξακολουθεί να πιστεύει πως το Ισλάμ επιτρέπει την κλειτοριδεκτομή», προσθέτει.
«Είναι απαραίτητο επίσης το πολιτικό θάρρος για ν' αντιπαλέψεις τις παραδόσεις. Επιπλέον, ο αναλφαβητισμός-που φθάνει το 80% του πληθυσμού-δεν ευνοεί τη μάχη», δήλωσε η Τραορέ.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: