Τρίτη, Οκτωβρίου 21, 2008

Στην Αγκόλα οι ρίζες του καποέιρα

Το καποέιρα, μία μίξη πολεμικών τεχνών και χορού δεν γεννήθηκε στη Βραζιλία, αλλά σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, στην Αγκόλα.
Ο πάτερ Στέφανο, Ιταλός ιερέας που ζει στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια εξήγησε ότι το καποέιρα αναπτύχθηκε στη Βραζιλία από αφρικανούς σκλάβους που έτσι έμαθαν μυστικά μία πολεμική τέχνη με την πρόφαση του χορού.
Όταν όμως εγκαταστάθηκε στην Αγκόλα, ο πάτερ Στέφανο δεν βρήκε καμία ένδειξη που να υποστηρίζει την άποψη του, σε μια χώρα απ' την οποία δύο εκατομμύρια άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην Αμερική ως σκλάβοι από τον 16ο μέχρι και τον 19ο αιώνα. «Σύμφωνα με την έρευνα μου, το καποέιρα γεννήθηκε στην Αγκόλα, στο νότιο μέρος της χώρας» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη.
Ιδιαίτερη εντύπωση του προκάλεσε το γεγονός ότι η πολεμική αυτή τέχνη ήταν εντελώς άγνωστη στη χώρα, όπου το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. «Αυτά τα αθλήματα δεν είναι όμως από εδώ, ενώ το καποέιρα είναι» αναφέρει. «Θέλουμε να φέρουμε το καποέρια εκεί που ανήκει» και για το λόγο αυτό ξεκίνησε από το 2004 να παραδίδει μαθήματα σε καθολικό σχολείο της χώρας.
Αρχικά χρειάστηκε να φέρει εκπαιδευτές από τη Βραζιλία, ενώ οι γονείς ήταν αντίθετοι με την προοπτική να μάθουν τα παιδιά τους μία πολεμική τέχνη τη στιγμή που τα προβλήματα εγκληματικότητας και βίας στην Αγκόλα είναι ήδη πολύ έντονα. Η αντίληψη αυτή σταδιακά άλλαξε με αποτέλεσμα σήμερα να έχει ήδη αποφοιτήσει η πρώτη τάξη του πάτερ Στέφανο με τους αποφοίτους να διδάσκουν πλέον ως εκπαιδευτές.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: