Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2008

Εκλογές στη Ζάμπια

Οι ψηφοφόροι στη Ζάμπια άρχισαν να προσέρχονται στις κάλπες σήμερα Πέμπτη για να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, ενώ ο στρατός κι η αστυνομία έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα ξεσπάσουν επεισόδια βίας, μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί κυβερνητικού σχεδίου για νοθεία.
Ο Σάτα κατηγόρησε την εκλογική επιτροπή ότι απεργάζεται σχέδια για τη νόθευση του αποτελέσματος. Ο ισχυρισμός αυτός εκτιμάται ότι αποτελεί το λόγο που οι υπηρεσίες ασφαλείας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού: αναλυτές περιμένουν συγκρούσεις μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, το βράδυ της Πέμπτης.
Η ψηφοφορία άρχισε να διεξάγεται πάντως σε ήρεμο κλίμα στο κέντρο της πρωτεύουσας Λουζάκα. Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), και θα παραμείνουν ανοικτά για 12 ώρες. Τις εκλογές παρακολουθούν Αφρικανοί παρατηρητές.
Στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση χθες στη Λουζάκα ο Σάτα κάλεσε τους οπαδούς του ακόμη και να «κοιμηθούν έξω από τα εκλογικά κέντρα» για να αποτρέψουν ενδεχόμενη νοθεία. Από την πλευρά του, ο Μπάντα είπε ότι δε θα επιτρέψει να εμποδιστεί η διαδικασία. «Δε θα επιτραπεί σε κανέναν να διαταράξει την ειρήνη στη χώρα. Έως ότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών είμαι ακόμη πρόεδρος και δε θα το επιτρέψω», δήλωσε ο Μπάντα, 71 ετών, πρώην διπλωμάτης, σε χιλιάδες υποστηρικτές του.
Υποσχέθηκε, ακόμη, να ακολουθήσει το υπόδειγμα του Μουαναουάσα, ο οποίος είχε κερδίσει τη στήριξη της Δύσης καθώς δεν δίσταζε να ασκήσει κριτική στον Ρόμπερτ Μουγκάμπε, πρόεδρο της γειτονικής Ζιμπάμπουε.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: