Κυριακή, Μαΐου 31, 2009
Μπαομπάμπ
Νικολέτα Χρίστου, "ΑΛΗΘΕΙΑ", 28-05-2009
Από τα Αιωνόβια Δέντρα
Σάββατο, Μαΐου 30, 2009
Η ειρήνη φέρνει ευημερία
Στη γειτονική Λιβερία, η Αμέλια, ανύπαντρη μητέρα πέντε παιδιών, πήρε ένα δάνειο 83 δολαρίων για να επεκτείνει τη μικροεπιχείρησή της που παράγει υλικά οδοποιίας. Τα πράγματα πήγαν τόσο καλά που ζήτησε δεύτερο δάνειο ύψους 200 δολαρίων για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση υλικών καθώς μετά τον πόλεμο η Λιβερία βρίσκεται σε φάση ανοικοδόμησης.
Η παροχή βοήθειας σε όσους πλήττονται από τη φτώχεια βρίσκεται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού προγράμματος της αφρικανικής ηπείρου και αποτελεί τον βασικό στόχο της Νέας Εταιρικής Σχέσης για την Ανάπτυξη της Αφρικής (NEPAD), που υιοθέτησαν το 2001 οι ηγέτες της Αφρικής. Ωστόσο, η επίτευξη του στόχου αυτού έχει αποδειχθεί δύσκολη, ειδικά σε χώρες που αγωνίζονται να ανακάμψουν μετά από πολύχρονες εμφύλιες συγκρούσεις.
Με τόσους φτωχούς και οργισμένους νέους στις ένοπλες ομάδες που κατέστρεψαν τις χώρες τους, οι κυβερνήσεις της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε βλέπουν τον κίνδυνο που δημιουργεί η αδυναμία να προσφέρουν δουλειά στους νέους από 15 έως 35 ετών. Πρόκειται για μια απλή εξίσωση: «Εάν έχουν εναλλακτική λύση δεν πολεμούν» λέει ο Andrea Tamagnini, επικεφαλής του τομέα επανένταξης, αποκατάστασης και ανάκαμψης της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβερία (UNMIL).
Η συνέχεια στην Καθημερινή
Πέμπτη, Μαΐου 28, 2009
Δαμάζοντας τα κύματα
O Άλφρεντ Λόμαξ ακουμπά τη σανίδα του σερφ στην άμμο της παραλίας και δείχνει προς τη θάλασσα, λέγοντας: «Τώρα τα κύματα δεν ξεπερνούν τα δύο μέτρα, όμως από Μάρτιο έως Οκτώβριο φθάνουν τα έξι μέτρα».
Σε άλλες χώρες από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ οι καλές παραλίες είναι πλημμυρισμένες κόσμο. Εδώ, σε αυτό το κράτος με τα 579 χιλιόμετρα ακτογραμμών όπου σκάνε μεγάλα κύματα, ο Λόμαξ και οι φίλοι του είναι μόνοι. Εδώ βέβαια είναι Λιβερία, μια χώρα γνωστή για το πρόσφατο αιματοκύλισμα, για τις συγκρούσεις σχετικά με τα διαμάντια, τα παιδιά- στρατιώτες, τους βιασμούς, τις δολοφονίες και τον πόλεμο. Οι εμφύλιοι πόλεμοι του Τσαρλς Τέιλορ που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 200.000 άτομα τελείωσαν πριν από τέσσερα χρόνια και αυτή τη στιγμή 15.000 κυανόκρανοι του ΟΗΕ βρίσκονται στη Λιβερία. Ήταν ο πόλεμος που οδήγησε τον 20χρονο Λόμαξ στο σερφ- και ο πόλεμος μπορεί να τον οδηγήσει σε μια ζωή που οι περισσότεροι Λιβεριανοί δεν μπορούν καν να φαντασθούν.
Η συνέχεια στα Νέα
Τετάρτη, Μαΐου 27, 2009
Αναβολή της δίκης των πετρελαιο-φονιάδων
Η δίκη για την καταγγελθείσα ανάμειξη της κολοσσιαίας εταιρείας της πετρελαιοβιομηχανίας Royal Dutch Shell Plc στις εκτελέσεις αντιφρονούντων στη Νιγηρία την δεκαετία του 1990 αναβλήθηκε ως την επόμενη εβδομάδα, έγινε γνωστό χθες Τρίτη.
Η επιλογή του σώματος των ενόρκων ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει σήμερα Τετάρτη σε περιφερειακό δικαστήριο του Μανχάταν, όμως εκπρόσωπος της προέδρου του, Κίμπα Γουντ, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σύσκεψη για το θέμα την Δευτέρα κι οι ένορκοι δε θα επιλεγούν πριν από την Τρίτη το νωρίτερο.
Εκπρόσωπος του Κέντρου για τα Συνταγματικά Δικαιώματα, που εκπροσωπεί συγγενείς των θυμάτων, επιβεβαίωσε ότι η δίκη αναβλήθηκε.
Η Royal Dutch Shell κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων και για ανάμειξη στους απαγχονισμούς του γνωστού Νιγηριανού συγγραφέα Κεν Σάρο-Ουίουα και άλλων οκτώ αντιφρονούντων από τη χούντα που λυμαινόταν τη Νιγηρία το 1995. Η εταιρεία διαψεύδει ότι ενέχεται στην υπόθεση.
Η υπόθεση έφθασε στην δικαιοσύνη των ΗΠΑ με πρωτοβουλία συγγενών του Σάρο-Ουίουα και άλλων βάσει ενός νομοθετήματος του 1789, που επιτρέπει σε μη πολίτες της χώρας να καταθέτουν προσφυγές στα αμερικανικά δικαστήρια για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στο εξωτερικό.
Από την Καθημερινή
Δευτέρα, Μαΐου 25, 2009
Διχάζει η φιλανθρωπία
Η ιδέα δεν είναι ιδιαίτερα καινούργια, όμως η δημοσιότητα που έχει προκαλέσει η Μόγιο δημιουργεί φόβους στους ακτιβιστές της ανθρωπιστικής αρωγής ότι οι αναπτυγμένες χώρες θα χρησιμοποιήσουν τις θέσεις της ως δικαιολογία για να περικόψουν τη βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες σε μια περίοδο που η Αφρική έχει ιδιαίτερη ανάγκη. Το βιβλίο της με τίτλο «Dead Αid»- («Νεκρή Βοήθεια», μία... ύβρις προς τις εκστρατείες Live Αid του Μπομπ Γκέλντοφ, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»- μπήκε τον Απρίλιο στον κατάλογο των ευπώλητων των «Νιου Γιορκ Τάιμς». Αυτόν τον μήνα η Μόγιο περιελήφθη στον κατάλογο του περιοδικού Τime με τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Ο πρόεδρος της Ρουάντας Πωλ Καγκάμε την έφερε στη χώρα του για να μιλήσει στην κυβέρνησή του. Αυτόν τον μήνα ο Μουαμάρ Καντάφι την προσκάλεσε στην Τρίπολη.
Η συνέχεια στα Νέα
Σάββατο, Μαΐου 23, 2009
Απέραντο σφαγείο η Σομαλία
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της μεταβατικής σομαλικής κυβέρνησης, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή, στις συγκρούσεις, εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και 34 χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους προσπαθώντας να απεγκλωβιστούν από τις ζώνες των συγκρούσεων.
Οι μαχητές της Αλ Σαμπαάμπ έχουν καταλάβει τη στρατηγικής σημασίας πόλη Τζοουχάρ, κοντά στο Μογκαντίσου, αλλά και περίπου το 1/3 της σομαλικής πρωτεύουσας. Χθες οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον θέσεων των ανταρτών στην πρωτεύουσα, ενώ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προέλασή τους, η μεταβατική κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές στην ηγεσία του στρατού, διορίζοντας νέο διοικητή τον υποδιοικητή της αστυνομίας Γιουσούφ Οσμάν Ντουμάλ.
Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία
Φως σ' ένα ξεχασμένο έγκλημα
Οι πέντε ηλικιωμένοι Μάου Μάου, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια, που περιλαμβάνουν ευνουχισμό και σεξουαλική κακοποίηση από τους Κενυάτες αλλά και Βρετανούς δεσμοφύλακές τους. Η υπόθεση των ηλικιωμένων επαναστατών θα συζητηθεί στις 23 Ιουνίου.
Φυλάκισαν 150.000
Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης και της κατάπνιξής της, οι Βρετανοί φυλάκισαν 150.000 υπόπτους Μάου Μάου σε απάνθρωπες συνθήκες, ενώ 50.000 από τους φυλακισμένους εκτελέστηκαν, πέθαναν από ασθένειες στα στρατόπεδα ή «πυροβολήθηκαν ενώ προσπαθούσαν να δραπετεύσουν». Το εύρος της βρετανικής «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης εναντίον των Μάου Μάου έγινε μόλις πρόσφατα γνωστό, χάρη στην έρευνα της ιστορικού Κάρολιν Ελκινς «Αποικιακή Τιμωρία: Η άγνωστη ιστορία του βρετανικού γκουλάγκ στην Κένυα».
Η συνέχεια στην Καθημερινή
Τρίτη, Μαΐου 19, 2009
Δευτέρα, Μαΐου 18, 2009
asante σημαίνει "ευχαριστώ" στα σουαχίλι
διανέμεται σε διάφορα σημεία στην Αθήνα, ενώ μπορείτε να το βρείτε και σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση http://www.asante.gr/
απ' όπου αντιγράφω:
Ασάντε σημαίνει ευχαριστώ στη γλώσσα των Σουαχίλι. Για μας σημαίνει ευγνωμοσύνη και υποχρέωση, ταπεινότητα και προθυμία να γράψουμε, να δείξουμε, να εκθέσουμε την οπτική μας και τη γνώμη μας στον κόσμο.
Το περιοδικό Ασάντε είναι μηνιαίο, γραμμένο και τυπωμένο στην Ελληνική γλώσσα. Διανέμεται σε πολλά σημεία, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Με θέματα νέα και φωτογραφικό υλικό της Αφρικανικής ηπείρου, ταπεινά προσφέρουμε την προσπάθειά μας να παρουσιάσουμε τις Αφρικανικές κουλτούρες στους ανθρώπους των Δυτικών χωρών. Ο στόχος μας, ο σκοπός μας είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στην Αφρική και τον υπόλοιπο κόσμο, να δώσουμε έμφαση σε θέματα που πολλοί από μας δεν έχουν την πολυτέλεια να πληροφορούνται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Άρθρα, ταξιδιωτικές ιστορίες, βιογραφίες από διάσημους ή μη διάσημους άντρες και γυναίκες της Αφρικής, ποιητικές εξορμήσεις και προσεγγίσεις σε θέματα που αφορούν τα Αφρικανικά έθνη.
Η ομάδα του Ασάντε καλοσορίζει όλους εσάς που νοιάζεστε για τον άνθρωπο, που υποστηρίζετε και δίνετε σημασία στην ισότητα των φυλών και εθνικοτήτων, που θα θέλατε να μάθετε γι' αυτό το άγνωστο και μηστιριώδες νότιο τμήμα του πλανήτη.
Παρασκευή, Μαΐου 15, 2009
Πέμπτη, Μαΐου 14, 2009
Σφαγές αμάχων στο Κονγκό
Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από επιθέσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο που πέρασε στο ανατολικό Κονγκό, όπως αναφέρουν πηγές των Ηνωμένων Εθνών, που επικαλούνται πληροφορίες από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι επιρρίπτουν ευθύνες για τη σφαγή στους αντάρτες Χούτου από τη Ρουάντα.
Επικεφαλής παραστρατιωτικής οργάνωσης στην περιοχή επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι έγινε επίθεση.
Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam προειδοποίησε ότι οι κοινές επιχειρήσεις των ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και των κυβερνητικών δυνάμεων του Κονγκό εναντίον των ανταρτών Χούτου από τη Ρουάντα έχουν ως συνέπεια να υφίστανται μεγάλα δεινά οι άμαχοι. «Λαμβάνουμε επίσης πληροφορίες για δολοφονίες μεταξύ 60 και 95 ανθρώπων», δήλωσε η Ανέκ Φαν Βούντεμπεργκ, στέλεχος της οργάνωσης Human Rights Watch, η οποία επικαλείται πηγές στην περιοχή όπου έγινε η επίθεση των ανταρτών.
Εξάλλου, η Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπιστικών Ζητημάτων του ΟΗΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι από τοπικές πηγές έχει την πληροφορία ότι τουλάχιστον 90 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 60 άμαχοι, σκοτώθηκαν από επίθεση που έγινε στις 9 Μαϊου στην περιοχή Χόμπο, της επαρχίας του Βορείου Κίβου.
Από την Καθημερινή
Τρίτη, Μαΐου 12, 2009
Πειρατές και κατάσκοποι
Καθοδήγηση από πληροφοριοδότες στο Λονδίνο έχουν οι Σομαλοί πειρατές που δρουν στον Κόλπο του Αντεν και στον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με έκθεση ευρωπαϊκής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που έχει στην κατοχή του ισπανικός ραδιοφωνικός σταθμός και αποκαλύπτει άλλη μια πτυχή της οργάνωσης των πειρατών.
Το έγγραφο, που επικαλείται ο σταθμός Cadena SER και φέρεται να έχει κοινοποιηθεί στις ναυτικές δυνάμεις ευρωπαϊκών χωρών, αναφέρει ότι οι πειρατές βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία με «συμβούλους» στο Λονδίνο οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τα φορτία και τις πορείες των πλοίων και τους βοηθούν να επιλέξουν τους στόχους τους: «Οι πληροφορίες που δίνουν τα εμπορικά πλοία τα οποία πλέουν στην περιοχή σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς καταλήγουν στα χέρια των πειρατών». Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να μελετούν τους στόχους τους εκ των προτέρων, ακόμη και να προετοιμάζουν ομάδες για συγκεκριμένες επιθέσεις. Πράγματι, οι καπετάνιοι πλοίων που έχουν καταληφθεί έχουν διαπιστώσει ότι πολλές φορές οι πειρατές γνωρίζουν τα πάντα, από τον σχεδιασμό του σκάφους μέχρι τους ενδιάμεσους σταθμούς του. Μεταξύ των πλοίων που δέχθηκαν επίθεση, χάρη σε τέτοιου είδους πληροφορίες, ήταν το ισπανικό Felipe Ruano, το τουρκικό Karagol και το ελληνικών συμφερόντων φορτηγό Titan. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις, λέει η έκθεση, οι πειρατές γνώριζαν το είδος του φορτίου, την εθνικότητα και την πορεία του σκάφους. Σημαντικό κριτήριο στην επιλογή στόχου είναι η σημαία του πλοίου, με τους πειρατές ν' αποφεύγουν τα βρετανικά σκάφη, ενδεχομένως για να μην στρέψουν την προσοχή της βρετανικής αστυνομίας στους συνεργάτες τους στο Λονδίνο. Η επικοινωνία με τους πληροφοριοδότες είναι συχνότατη, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πειρατείας, μέσω δορυφορικών τηλεφώνων, ενώ το δίκτυο πληροφοριών επεκτείνεται στην Υεμένη, το Ντουμπάι και τη διώρυγα του Σουέζ.
Από την Ελευθεροτυπία
Σάββατο, Μαΐου 09, 2009
Επίσημα πρόεδρος ο Ζούμα
Καθήκοντα προέδρου της Νοτίου Αφρικής ασκεί και επίσημα από το Σάββατο ο Τζέικομπ Ζούμα.
Η ορκωμοσία του έγινε σε τελετή στην Πρετόρια, παρουσία του ιστορικού ηγέτη της χώρας Ν.Μαντέλα. Το «παρών» έδωσαν δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.
Ο ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), που εξελέγη πρόεδρος της Νότιας Αφρικής από το Κοινοβούλιο ορκίστηκε να «προστατεύει όλους τους Νοτιαφρικανούς και να ενθαρρύνει το σεβασμό των δικαιωμάτων τους».
Στην ομιλία του ο Ζούμα δεσμεύθηκε να κινηθεί στο πνεύμα συμφιλίωσης του Νέλσον Μαντέλα.
Από τα Νέα
Τετάρτη, Μαΐου 06, 2009
Η εξέγερση των παιδιών-στρατιωτών
Πάνω από 300 παιδιά-στρατιώτες του εμφύλιου πολέμου που έληξε το 2006 στο Μπουρούντι εξεγέρθηκαν χθες σε κέντρο αποστράτευσης, διαμαρτυρόμενα για τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Εφοδιασμένα με ρόπαλα, τα παιδιά, που βρίσκονται συγκεντρωμένα στη βάση της Γκιτέγκα από τον Απρίλιο, βγήκαν από το κέντρο και ξεχύθηκαν στους γειτονικούς δρόμους σπάζοντας παράθυρα και προκαλώντας αναταραχή σε ένα τμήμα της πόλης. Δύο γυμνάσια αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πύλες τους και δύο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά προσπαθώντας πανικοβλημένοι να διαφύγουν. Η ηρεμία επανήλθε στη διάρκεια της ημέρας. Τα 340 αυτά παιδιά, ηλικίας 16 και 17 ετών, μεταξύ των οποίων τρία κορίτσια, ζητούν καλύτερη σίτιση και την επιστροφή τους στα σπίτια τους, καθώς το πρόγραμμα αποστράτευσής τους έχει ολοκληρωθεί.
Από την Ελευθεροτυπία
Επικυρώθηκε η εκλογή του Ζούμα
Ο 67χρονος Ζούμα είναι ο τέταρτος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής μετά το απαρτχάιντ, αξίωμα που κατέχει συνεχώς από το 1994 στέλεχος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.
Ο Τζ.Ζούμα συγκέντρωσε τις ψήφους 277 βουλευτών (σε σύνολο 400), 13 περισσότερες από τον αριθμό των βουλευτών του Αφρικανικού Εθνικού Κογρέσου.
Οι βουλευτές της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Συμμαχίας -διαθέτει 67 έδρες- απήχαν. Ο άλλος υποψήφιος Μβούμε Νταντάλα του «Κογκρέσου του Λαού», σχηματισμού που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο από διαφωνούντες του ΑNC, έλαβε 47 ψήφους.
Οι κατηγορίες εις βάρος του Τζ.Ζούμα για διαφθορά έχουν πλέον αποσυρθεί, όπως και η παλαιότερη υπόθεση για το βιασμό μίας οροθετικής γυναίκας.
Ενώ παραμένει δημοφιλέστατος μέσα στο κόμμα του παρά τα σκάνδαλα, οι επικριτές του τού καταλογίζουν λαϊκισμό, εξάρτηση από τα συνδικάτα, ενώ εκφράζονται αμφιβολίες για το αν θα χειριστεί αποτελεσματικά την οικονομική κρίση και την ύφεση ή ακόμα και το τεράστιο πρόβλημα του AIDS στη χώρα.
Τον προηγούμενο μήνα το ANC κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 65,9%.
Ο Τζέικομπ Ζούμα αναμένεται να ορκιστεί το Σάββατο.
Από τα Νέα
Τρίτη, Μαΐου 05, 2009
Επισιτιστική κρίση στη Ζιμπάμπουε
Πάνω από το 70% του πληθυσμού στη Ζιμπάμπουε έχει άμεση ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας καθώς η οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένει «αβέβαιη», σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Η φτώχεια και η ανεργία έχουν αυξηθεί σε καταστροφικά επίπεδα, με το 70% του πληθυσμού να έχει ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας και μία επιδημία χολέρας να καταστρέφει τη χώρα. Αυτές είναι οι καταστροφικές συνέπειες κακών πολιτικών και ασθενούς διακυβέρνησης», αναφέρει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η έκθεση παρουσιάστηκε στη διοίκηση του Οργανισμού μετά την αποστολή εμπειρογνωμόνων στη χώρα, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 24 Μαρτίου. Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ζιμπάμπουε έχει ανάγκη τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη του προϋπολογισμού και ανθρωπιστική βοήθεια ύψους μεταξύ 200 και 300 εκατομμυρίων δολαρίων.
Από την Καθημερινή