Σάββατο, Μαΐου 23, 2009

Φως σ' ένα ξεχασμένο έγκλημα

Προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου κατέθεσαν αυτή την εβδομάδα πέντε ηλικιωμένοι Κενυάτες, μέλη του κινήματος των Μάου Μάου, που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στα διαβόητα στρατόπεδα συγκέντρωσης της αποικιακής κυβέρνησης στην Κένυα τη δεκαετία του 1950.
Οι πέντε ηλικιωμένοι Μάου Μάου, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια, που περιλαμβάνουν ευνουχισμό και σεξουαλική κακοποίηση από τους Κενυάτες αλλά και Βρετανούς δεσμοφύλακές τους. Η υπόθεση των ηλικιωμένων επαναστατών θα συζητηθεί στις 23 Ιουνίου.

Φυλάκισαν 150.000

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης και της κατάπνιξής της, οι Βρετανοί φυλάκισαν 150.000 υπόπτους Μάου Μάου σε απάνθρωπες συνθήκες, ενώ 50.000 από τους φυλακισμένους εκτελέστηκαν, πέθαναν από ασθένειες στα στρατόπεδα ή «πυροβολήθηκαν ενώ προσπαθούσαν να δραπετεύσουν». Το εύρος της βρετανικής «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης εναντίον των Μάου Μάου έγινε μόλις πρόσφατα γνωστό, χάρη στην έρευνα της ιστορικού Κάρολιν Ελκινς «Αποικιακή Τιμωρία: Η άγνωστη ιστορία του βρετανικού γκουλάγκ στην Κένυα».

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: