Τετάρτη, Μαΐου 06, 2009

Επικυρώθηκε η εκλογή του Ζούμα

Ο Τζέικομπ Ζούμα, ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), εξελέγη την Τετάρτη πρόεδρος της Νότιας Αφρικής από το Κοινοβούλιο της χώρας που συνήλθε στο Κέιπ Τάουν δύο εβδομάδες μετά από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο 67χρονος Ζούμα είναι ο τέταρτος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής μετά το απαρτχάιντ, αξίωμα που κατέχει συνεχώς από το 1994 στέλεχος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.

Ο Τζ.Ζούμα συγκέντρωσε τις ψήφους 277 βουλευτών (σε σύνολο 400), 13 περισσότερες από τον αριθμό των βουλευτών του Αφρικανικού Εθνικού Κογρέσου.

Οι βουλευτές της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Συμμαχίας -διαθέτει 67 έδρες- απήχαν. Ο άλλος υποψήφιος Μβούμε Νταντάλα του «Κογκρέσου του Λαού», σχηματισμού που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο από διαφωνούντες του ΑNC, έλαβε 47 ψήφους.

Οι κατηγορίες εις βάρος του Τζ.Ζούμα για διαφθορά έχουν πλέον αποσυρθεί, όπως και η παλαιότερη υπόθεση για το βιασμό μίας οροθετικής γυναίκας.

Ενώ παραμένει δημοφιλέστατος μέσα στο κόμμα του παρά τα σκάνδαλα, οι επικριτές του τού καταλογίζουν λαϊκισμό, εξάρτηση από τα συνδικάτα, ενώ εκφράζονται αμφιβολίες για το αν θα χειριστεί αποτελεσματικά την οικονομική κρίση και την ύφεση ή ακόμα και το τεράστιο πρόβλημα του AIDS στη χώρα.

Τον προηγούμενο μήνα το ANC κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 65,9%.

Ο Τζέικομπ Ζούμα αναμένεται να ορκιστεί το Σάββατο.


Από τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: