Τετάρτη, Μαΐου 27, 2009

Αναβολή της δίκης των πετρελαιο-φονιάδων


Η δίκη για την καταγγελθείσα ανάμειξη της κολοσσιαίας εταιρείας της πετρελαιοβιομηχανίας Royal Dutch Shell Plc στις εκτελέσεις αντιφρονούντων στη Νιγηρία την δεκαετία του 1990 αναβλήθηκε ως την επόμενη εβδομάδα, έγινε γνωστό χθες Τρίτη.

Η επιλογή του σώματος των ενόρκων ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει σήμερα Τετάρτη σε περιφερειακό δικαστήριο του Μανχάταν, όμως εκπρόσωπος της προέδρου του, Κίμπα Γουντ, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σύσκεψη για το θέμα την Δευτέρα κι οι ένορκοι δε θα επιλεγούν πριν από την Τρίτη το νωρίτερο.

Εκπρόσωπος του Κέντρου για τα Συνταγματικά Δικαιώματα, που εκπροσωπεί συγγενείς των θυμάτων, επιβεβαίωσε ότι η δίκη αναβλήθηκε.

Η Royal Dutch Shell κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων και για ανάμειξη στους απαγχονισμούς του γνωστού Νιγηριανού συγγραφέα Κεν Σάρο-Ουίουα και άλλων οκτώ αντιφρονούντων από τη χούντα που λυμαινόταν τη Νιγηρία το 1995. Η εταιρεία διαψεύδει ότι ενέχεται στην υπόθεση.

Η υπόθεση έφθασε στην δικαιοσύνη των ΗΠΑ με πρωτοβουλία συγγενών του Σάρο-Ουίουα και άλλων βάσει ενός νομοθετήματος του 1789, που επιτρέπει σε μη πολίτες της χώρας να καταθέτουν προσφυγές στα αμερικανικά δικαστήρια για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στο εξωτερικό.


Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: