Πέμπτη, Μαΐου 28, 2009

Δαμάζοντας τα κύματα

Η Λιβερία είναι γνωστή για την αιματηρή ιστορία της. Όμως τώρα μια παρέα νεαρών που τυχαία έμαθαν σερφ δημιουργεί μια άλλη εικόνα για την αφρικανική αυτή χώρα και τους κάνει να ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή.

O Άλφρεντ Λόμαξ ακουμπά τη σανίδα του σερφ στην άμμο της παραλίας και δείχνει προς τη θάλασσα, λέγοντας: «Τώρα τα κύματα δεν ξεπερνούν τα δύο μέτρα, όμως από Μάρτιο έως Οκτώβριο φθάνουν τα έξι μέτρα».

Σε άλλες χώρες από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ οι καλές παραλίες είναι πλημμυρισμένες κόσμο. Εδώ, σε αυτό το κράτος με τα 579 χιλιόμετρα ακτογραμμών όπου σκάνε μεγάλα κύματα, ο Λόμαξ και οι φίλοι του είναι μόνοι. Εδώ βέβαια είναι Λιβερία, μια χώρα γνωστή για το πρόσφατο αιματοκύλισμα, για τις συγκρούσεις σχετικά με τα διαμάντια, τα παιδιά- στρατιώτες, τους βιασμούς, τις δολοφονίες και τον πόλεμο. Οι εμφύλιοι πόλεμοι του Τσαρλς Τέιλορ που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 200.000 άτομα τελείωσαν πριν από τέσσερα χρόνια και αυτή τη στιγμή 15.000 κυανόκρανοι του ΟΗΕ βρίσκονται στη Λιβερία. Ήταν ο πόλεμος που οδήγησε τον 20χρονο Λόμαξ στο σερφ- και ο πόλεμος μπορεί να τον οδηγήσει σε μια ζωή που οι περισσότεροι Λιβεριανοί δεν μπορούν καν να φαντασθούν.

Η συνέχεια στα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: