Κυριακή, Ιανουαρίου 20, 2008

Αρχίζει το Κόπα Άφρικα

Με το παιχνίδι Γκάνα-Γουινέα ανοίγει το απόγευμα στην πρωτεύουσα της πρώτης Ακρα η αυλαία του 26ου Copa Africa, της διοργάνωσης που κάθε δύο χρόνια μαγνητίζει το ενδιαφέρον εκατοντάδων (ευρωπαϊκών) ομάδων, προπονητών, μάνατζερ και σκάουτερ μονίμως στην αναζήτηση ενός νέου Ντρογκμπά ή Ετό'ο, διασημότερων εκπροσώπων μιας Μαύρης Ηπείρου πλούσιας σε καθαρόαιμα, ποδοσφαιρικά ταλέντα.

Από τις 16 φιναλίστ, χωρισμένες σε 4 ομίλους τα φαβορί είναι δύο ομάδες με Γάλλους προπονητές στους πάγκους τους: η διοργανώτρια Γκάνα, των Εσιέν, Μενσά, Αγιέ, Μουντάρι και του ομοσπονδιακού τεχνικού Κλοντ Λερουά, αλλά κι η Ακτή Ελεφαντοστού του Ζεράρ Ζιλί. Σε σχέση με το έμψυχο δυναμικό της Γκάνα, ο Ζιλί μπορεί να υπερηφανεύεται για παίκτες που θα ζήλευε κάθε ομάδα, όπως οι Ντρογκμπά, Καλού, Γιάγια και Κόλο Τουρέ, Κονέ, Ζερβίνιο, Ντρι, Εμπουε, Ζοκορά, όχι όμως και για το χρόνο που είχε στη διάθεσή του για να δει πώς λειτουργούν σαν σύνολο, κι αυτό γιατί κλήθηκε την τελευταία στιγμή στη θέση του Γερμανού Στίλικε, ο οποίος έσπευσε δίπλα στο άρρωστο παιδί του.

Αουτσάιντερ

Υπολογίσιμες δυνάμεις παραμένουν πάντα το Καμερούν των Ετό'ο, Μακούν, Εμάνα, Τζομπ, Μ'Μπάμι, η Νιγηρία των Μάρτινς, Κάνου, Ουτάκα, Αφολάμπι, η Τυνησία ή το Μαρόκο των επίσης Γάλλων ομοσπονδιακών, Ροζέ Λεμέρ και Ανρί Μισέλ, φυσικά κι η Αίγυπτος, στην κυριολεξία «Φαραώ» της διοργάνωσης με 5 τρόπαια (1957, 1959, 1986, 1998), με 5ο και τελευταίο εκείνο του 2006.

Οσον αφορά τους ευρωπαϊκούς συλλόγους, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα και Αρσεναλ είναι οι ομάδες που μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, ημέρα του τελικού, πάντα στην Ακρα, αναμένεται να υποφέρουν ή και δεινοπαθήσουν στα πρωτάθλήματά τους από τις σπουδαίες απώλειες βασικών τους παικτών. Η αγγλική ομάδα, που στα τέλη Φεβρουαρίου θ' αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στις διπλές αναμετρήσεις του Champions League θα στερηθεί τους Ντρογκμπά, Καλού, Μίκελ, Εσιέν, η Μπαρτσελόνα τους Ετό'ο, Τουρέ, ενώ η Αρσεναλ τους Εμπουε, Κόλο Τουρέ.

Ακόμη χειρότερα όμως θα 'ναι τα πράγματα στο γαλλικό πρωτάθλημα που «δάνεισε» στο Copa Africa 40 παίκτες, ανάμεσα στους οποίους τα μεγάλα αστέρια Ντιντάν, Φεϊντουνό, Κεϊτά, Ντιαβαρά, Νιάνγκ, Ταϊβό, Ντιόπ, Κονέ, Μενσά, Ουαντού. Σε χειρότερη μοίρα είναι οι Λε Μαν, Σεντ Ετιέν, Μαρσέιγ, Μπορντό, Λιλ και Λανς που θα στερηθούν συνολικά 22 από τους 40 Αφρικανούς που αγωνίζονται στο Championat.

Οι όμιλοι

1ος: Γκάνα, Γουινέα, Ναμίμπια, Μαρόκο

2ος: Νιγηρία, Ακτή Ελεφαντοστού, Μάλι, Μπενίμ

3ος: Αίγυπτος, Καμερούν, Σουδάν, Ζάμπια

4ος: Τυνησία, Σενεγάλη, Νότιος Αφρική, Αγκόλα

Η φάση των ομίλων θα γίνει από τις 20 έως τις 31 Ιανουαρίου σε 4 διαφορετικές πόλεις: την Ακρα, το Σεκόντι, το Κουμάσι και το Ταμάλε. Οι προημιτελικοί στις 3 και 4 Φεβρουαρίου σε Ακρα, Σεκόντι και Κουμάσι, οι ημιτελικοί στις 7 Φεβρουαρίου σε Ακρα και Κουμάσι, ο τελικός για την 3η θέση στις 9 Φεβρουαρίου στην Ακρα, ενώ για την 1η την επομένη, στην ίδια πόλη.

υ.γ. επειδή εμείς δεν υποστηρίζουμε καμία ομάδα στον κόσμο... η φωτογραφία που ανεβάσαμε δεν είναι του Σαμουέλ Ετό της Μπάρτσα.

Το κείμενο από την Ελευθεροτυπία

Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του Κόπα Άφρικα

Δεν υπάρχουν σχόλια: