Παρασκευή, Ιανουαρίου 11, 2008

Wangari Maathai: Η Νομπελίστας για την κρίση στην Κένυα

Βιολόγος κι ακτιβίστρια για την προστασία του περιβάλλοντος, η Βανγκάρι Μαατάι έγινε διάσημη όχι μόνον για την πρότασή της σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατό ν' αποφευχθεί η ερήμωση της χώρας της, αλλά και για την τολμηρή εκστρατεία της εναντίον του διεφθαρμένου καθεστώτος τού επί μακρόν στην προεδρία της Κένυας, Ντανιέλ αράπ Μουά.

Το 2002 εξελέγη βουλευτής και λίγο αργότερα ανέλαβε τη θέση της αναπληρωτού υπουργού Περιβάλλοντος. Υπήρξε η πρώτη Αφρικανή που τιμήθηκε, το 2004, με το Νόμπελ Ειρήνης. Στη γερμανική επιθεώρηση μιλά για τους, κατά τη γνώμη της, τρόπους αντιμετώπισης της βίας και της κρίσης στην Κένυα.

- Κυρία Μαατάι, η Κένυα συγκλονίζεται από πολύ έντονες ταραχές. Κατά τη γνώμη σας, πώς μπορεί να σταματήσει η βία;

«Κυρίως η αντιπολίτευση πρέπει να καλέσει τους οπαδούς της να δείξουν σύνεση. Επιπλέον πρέπει να τους πείσει να σταματήσουν πυρπολήσεις, δολοφονίες και βανδαλισμούς -οι ηγέτες της έχουν μεγάλη επιρροή και γνωρίζουν την ιδιαίτερη εκείνη γλώσσα που έχει απήχηση στο λαό. Ο χρόνος πιέζει, γιατί κάποια στιγμή θα φθάσουμε σ' ένα σημείο, όπου η βία θα θεωρείται αυτονόητη δραστηριότητα και θα είναι αδύνατον πλέον να ελεγχθεί».

- Ευθύνη για τις βιαιοπραγίες έχει μόνον η αντιπολίτευση;

«Οχι φυσικά, ωστόσο οι δολοφονίες διαπράχθηκαν μέχρι τώρα σχεδόν αποκλειστικώς από συνοδοιπόρους της αντιπολίτευσης -του κινήματος "Orange Democratic Movement"».

- Αυτή η έκρηξη βίας σάς εξέπληξε;

«Μου προκάλεσε απέραντη λύπη, δεν μπορούσα να διανοηθώ πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε στην Κένυα -ιδιαίτερα πως άνθρωποι θα οδηγούνταν σε μια εκκλησία και θα πυρπολούνταν. Ολες αυτές οι δραστηριότητες διέπονται από απίστευτη κτηνωδία, έχουν τρομερή ένταση και είναι παρορμητικές. Ο πληθυσμός της χώρας, έχει από πολύ καιρό, σημαδευτεί από την αίσθηση ότι έχει υποστεί άδικη μεταχείριση».

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: