Τρίτη, Ιανουαρίου 29, 2008

Η "Εμπόλεμη ζώνη" στο Κονγκό

Στα παιδιά ενός κατώτερου Θεού, που βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά μέσα από απίστευτα μαρτύρια, στρέφει τον φακό της η «Εμπόλεμη Ζώνη» του Σωτήρη Δανέζη. «Χιλιάδες μικροί μάγοι» είναι ο τίτλος του αποψινού ντοκιμαντέρ, που θα μεταδώσει στις 23.50 το ΜΕΓΚΑ.

Η ομάδα της «Εμπόλεμης ζώνης» καταγράφει όσα βιώνουν πενήντα χιλιάδες παιδιά στο μεταπολεμικό Κονγκό, τα οποία κατηγορούνται για μαγεία από τις ίδιες τους τις οικογένειες και κακοποιούνται από ακραίους Ευαγγελικούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν τον «εξορκισμό» τους. Μικρά παιδιά, που καταλήγουν με σχισμένα ρούχα, γεμάτα πληγές και άδειο στομάχι να περιφέρονται σε δρόμους, αγορές, στοές, ακόμη και νεκροταφεία.

Ο μεγαλύτερος... εχθρός των Κονγκολέζων φαίνεται να είναι πλέον τα ίδια τους τα παιδιά. Η αντίληψη που θέλει για όλες τις κακοτυχίες σε μια οικογένεια να φταίνε τα νεότερα μέλη έχει οδηγήσει σε τρομακτικές καταστάσεις. Αν ένα παιδί είναι πολύ αδύνατο ή χοντρό, πολύ ήσυχο ή ζωηρό, έχει κάποια αναπηρία, είναι πολύ έξυπνο ή ανυπάκουο κατηγορείται για «kindoki», δηλαδή για μαγεία. Για την οικογένεια τότε υπάρχουν δύο λύσεις: ή να το διώξουν από το σπίτι είτε να το υποβάλουν στο μαρτύριο του «εξαγνισμού» από έναν «προφήτη». Οι αυτοαποκαλούμενοι «πάστορες» και αυτόκλητοι «προφήτες» γι' αυτούς τους «εξορκισμούς» αμείβονται αδρά.

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ μιλούν με γονείς που κατηγορούν τα παιδιά τους για μαγεία και καταγράφουν πολύ σκληρές εικόνες από τα βασανιστήρια και την κακοποίησή τους. Ενα από αυτά τα παιδιά λέει στην «Εμπόλεμη ζώνη»: «Οταν αποφάσισαν να μου κάνουν εξορκισμό, χρησιμοποίησαν καυτό κερί για να με αναγκάσουν με τον πόνο να ομολογήσω ότι είμαι μάγος. Αρχισαν να με καίνε με λιωμένο κερί κι εγώ άρχισα να φωνάζω. Ελεγαν ότι το κακό πνεύμα αρχίζει να βγαίνει, αλλά εγώ ξέρω μέσα μου ότι δεν είμαι μάγος...».

Την ίδια ώρα χιλιάδες παιδιά ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, διωγμένα από τις οικογένειές τους, στιγματισμένα και απομονωμένα από την κοινωνία, αναγκάζονται να κοιμούνται ακόμη και σε νεκροταφεία, τρώγοντας σκουπίδια και καταφεύγοντας στην επαιτεία, τις κλοπές και την πορνεία.

Από την Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: