Παρασκευή, Ιανουαρίου 25, 2008

Γρίπη από τρέλα

«Η ποδοσφαιρική τρέλα έχει γριπώσει την Γκάνα», οικοδέσποινα του Κόπα Αφρικα, γράφει η «Νέσιον» του Ναϊρόμπι. Αλήθεια, τι ιδέα έχουμε για τα ποδοσφαιρικά των χωρών της Αφρικής; Τους εκ περιτροπής και ανά διετία αμφιτρύονες του περίφημου Αφρικα Καπ, μα και εκείνους που πίσω στην πατρίδα περιμένουν να ακούσουν τα νέα; Οποια κι αν έχουν προβλήματα, η παρακολούθηση του Αφρικανικού Κυπέλλου αποτελεί μια ιδιαίτερη λειτουργία που παραμερίζει κάθε τι. Ο τίτλος της «Νέσιον» είναι ακριβής. Αίφνης σε μουσουλμανικές χώρες στην προσευχή της Παρασκευής προσέρχονται τρεις κι ο κούκος, αφού κι ο μουεζίνης καλεί τους πιστούς στο ματς της τηλεόρασης. Αλλού διακόπτεται το νομοθετικό έργο των Εθνικών Αντιπροσωπειών. Η τρέλα δεν έχει γριπώσει μόνο την Γκάνα, μα ολόκληρη ήπειρο που λατρεύει τη στρογγυλή θεά πιότερο κι από ό,τι η Ευρώπη. Ακόμη κι η μαγεία -ή στην υπερβολή της η τρέλα- βάζει κάτω και τη Λατινική Αμερική.

Ενδιαφέρον να δούμε πώς το βλέπει ο απεσταλμένος ενός μέσου, όχι της Γκάνας, αλλά μιας άλλης αφρικανικής χώρας (Τσαρλς Νιέντε της «Νέσιον», Ναϊρόμπι, Κένυα): «Το καταλαβαίνεις, λέει, με το που "ξεμπαρκάρεις" στο αεροδρόμιο Κοτόκα της πρωτεύουσας Ακρα. Παντού αφίσες, γιαγαντοπανό». «Ακουαμπα (καλώς ορίσατε στη γλώσσα ασάντε) στην Γκάνα, το ποδοσφαιρικό έθνος». Αλλο σύνθημα: «Ανάβει το πάθος. Είστε στην Γκάνα, τη χώρα της μπάλας». Κάθε βήμα ένα επιχείρημα, πως το 26ο Κύπελλο των Εθνών της Αφρικής διεξάγεται σίγουρα στην Γκάνα. Και μετά, σου λέει, είναι τα μπλουζάκια. Πάντα στις διοργανώσεις κυριαρχούν τα μπλουζάκια. Στην Γκάνα παραπρωταγωνιστούν! Ολοι φορούν τις φανέλες των «μαύρων αστεριών» (μαύρα με άσπρα ή κίτρινα), δηλαδή της Εθνικής Γκάνας. Αλλά η μεγαλύτερη ένδειξη ότι οι Γκανέζοι προχωρούν ακάθεκτοι στην υπερβολή του προαγγελθέντος από τα εθνικά μίντια θριάμβου τους -γκαγκά λέει είναι η λέξη- είναι η υπερβολική σημαιοστόλιση, επίσημη και ιδιωτική. Σημαίες στα κτίρια, αλλά και στα δέντρα, στα φανάρια, στα σήματα της τροχαίας, όπου να 'ναι. Αλλά και σε κάθε αμάξι, μηχανάκι, ποδήλατο, κάρο. «Οι Γκανέζοι παραείμαστε πατριώτες», εξηγεί ο ταξιτζής Ρόμπερτ στους αμύητους ξένους, ρεπόρτερ ή οπαδούς.

Ομως η οργάνωση πρωταθλήματος ηττάται κατά κράτος από τον ενθουσιασμό του κόσμου. Κι αν τώρα το Κέντρο Τύπου δεν μπόρεσε να λειτουργήσει πρώτη μέρα, τα Ιντερνετ-καφέ κλέφτες θα γίνονταν; Οι οργανωτές κομπορρημονούν ότι η δική τους βερσιόν υπερέχει της προηγούμενης αιγυπτιακής, που «φόρεσε το κοστούμι χωρίς ραφές». Ναι, αλλά η Αίγυπτος απειλεί ότι θα πάρει το τρόπαιο. «Τα θέλεις και τα λες ή σου ξεφεύγουν;» θα αντιδράσουν τότε σε ελεύθερη μετάφραση οι Γκανέζοι. Οντως, χάρμα ομάδα είναι η Γκάνα. Διακρίθηκε και στο γερμανικό Μουντιάλ. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσει ότι η διοργάνωση έχει κι άλλες καλές ομάδες. «Σουτ! Δεν σηκώνω κουβέντα. Η Γκάνα θα το πάρει...» θα φωνάξει ο σημαιοφόρος της στιγμής. Ο έχων το γενικό πρόσταγμα στο Αφρικα Καπ.

Από την Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: