Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2008

Χάος στο Κονγκό

Σκηνές χάους και πανικού εκτυλίχθηκαν χθες στο ανατολικό Κονγκό, καθώς η προέλαση των ανταρτών Τούτσι υπό την ηγεσία του Λοράν Νκούντα υποχρέωσε σε οπισθοχώρηση τα κυβερνητικά στρατεύματα και σε άτακτη φυγή χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι εγκατέλειπαν μαζικά την πόλη Γκόμα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών.
«Οι άνθρωποι ποδοπατούνται και η πόλη έχει περιέλθει σε πανικό» δήλωσε ο κυβερνήτης της Γκόμα, Ζουλιέν Παλούκου, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο τοπικός πληθυσμός είχε θορυβηθεί από την εισροή περίπου 20.000 προσφύγων από τα βόρεια, όπου μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ανταρτών. Ο πανικός έφθασε στο αποκορύφωμα, όταν οι πρόσφυγες είδαν να καταφθάνουν στην πόλη τους και καταπονημένοι στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού. Οι αντάρτες (Τούτσι) αφού κατέλαβαν το στρατόπεδο προσφύγων του Κιμπάτι, μόλις πέντε χιλιόμετρα από την πόλη Γκόμα, άρχισαν να κινούνται απειλητικά προς την πόλη, την οποία ο ηγέτης των ανταρτών Λοράν Νκούντα είχε προαναγγείλει ότι σκόπευε να καταλάβει, παρά τις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να σεβαστεί την εκεχειρία, η οποία ισχύει έπειτα από μεσολάβησή του, από τον περασμένο Ιανουάριο. Νωρίτερα, ο στρατός του Κονγκό είχε ανακοινώσει ότι στρατεύματα από τη Ρουάντα διέσχισαν τα σύνορα και επιτέθηκαν εναντίον στρατιωτών του, σε υποστήριξη της εξέγερσης της μειονότητας των Τούτσι, κάτι το οποίο διέψευσε η -υπό την ηγεσία των Τούτσι- κυβέρνηση της Ρουάντα. Η γειτονική χώρα κατηγορείται ότι υποστηρίζει τον στρατηγό Νκούντα, ο οποίος εγκατέλειψε τον στρατό και ξεκίνησε τη δική του εξέγερση, μετά την επίσημη λήξη της πενταετούς κρίσης στο Κονγκό, το 2003. Παράλληλα, εκατοντάδες πρόσφυγες εγκατέλειπαν την εμπόλεμη ανατολική περιφέρεια, με προορισμό τη γειτονική Ουγκάντα, ενώ η κυβέρνηση του Κονγκό στράφηκε στην Αγκόλα για βοήθεια.

Aνησυχία εξέφρασε η Ουάσιγκτον

Τη «βαθιά ανησυχία» της για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών εξέφρασε χθες η Ουάσιγκτον, η οποία προανήγγειλε την άφιξη της Τζεντάι Φρέιζερ, αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών για την Αφρική, στο Κονγκό, σήμερα Πέμπτη. Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ είπε ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ της αποστολής ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης 1.500 στρατιωτών για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο ανατολικό Κονγκό.

Από την Καθημερινή