Τετάρτη, Μαΐου 06, 2009

Η εξέγερση των παιδιών-στρατιωτών


Πάνω από 300 παιδιά-στρατιώτες του εμφύλιου πολέμου που έληξε το 2006 στο Μπουρούντι εξεγέρθηκαν χθες σε κέντρο αποστράτευσης, διαμαρτυρόμενα για τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Εφοδιασμένα με ρόπαλα, τα παιδιά, που βρίσκονται συγκεντρωμένα στη βάση της Γκιτέγκα από τον Απρίλιο, βγήκαν από το κέντρο και ξεχύθηκαν στους γειτονικούς δρόμους σπάζοντας παράθυρα και προκαλώντας αναταραχή σε ένα τμήμα της πόλης. Δύο γυμνάσια αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πύλες τους και δύο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά προσπαθώντας πανικοβλημένοι να διαφύγουν. Η ηρεμία επανήλθε στη διάρκεια της ημέρας. Τα 340 αυτά παιδιά, ηλικίας 16 και 17 ετών, μεταξύ των οποίων τρία κορίτσια, ζητούν καλύτερη σίτιση και την επιστροφή τους στα σπίτια τους, καθώς το πρόγραμμα αποστράτευσής τους έχει ολοκληρωθεί.

Από την Ελευθεροτυπία

2 σχόλια:

Αγγελικη Ν είπε...

Πάνω στο θέμα αυτό: Δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει το βιβλίο του Ισμαήλ Μπεά, με τίτλο "Επιστροφή στη ζωή-Ένα παιδί στρατιώτης θυμάται". Αφηγείται την προσωπική περιπέτεια του Μπεά, στον εμφύλιο πόλεμο στην Σιέρα Λεόνε. Περιγράφει τον τρόπο που εθίστηκε στην βία, στα ναρκωτικά, στη χρήση των όπλων, για να αφαιρεί ζωές ανθρώπων που μέχρι πριν τον πόλεμο ήταν σαν και αυτόν, σαν και μας... Είναι συγκλονιστικό!

Λακης Φουρουκλας είπε...

Αγγελική, δυστυχώς δεν διάβασα ακόμη αυτό το βιβλίο. Έχω τέσσερα "αφρικανικά" βιβλία που περιμένουν στο ράφι μου. Όταν το βρω θα το βάλω κι αυτό που μου γράφεις στη σειρά.