Πέμπτη, Απριλίου 03, 2008

Για τη Ζιμπάμπουε και πάλι

Γράφει η Καθημερινή:

Η αντιπολίτευση εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των γενικών εκλογών που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.
Συγκεκριμένα, το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC) εξασφαλίζει 99 έδρες. Η παράταξη ZANU-PF, του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, παίρνει 97 έδρες και το κόμμα MDC, που αποτελείται από πρώην μέλη της παράταξης του Μουγκάμπε, δέκα έδρες. Εξελέγη επίσης ένας ανεξάρτητος υποψήφιος.
Είναι η πρώτη φορά που ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε χάνει τον έλεγχο του κοινοβουλίου της Ζιμπάμπουε, αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της.

Τώρα να γελάσω ή να κλάψω. Ο Μουγκάμπε πήρε λέει σχεδόν τις μισές έδρες. Αν είναι ποτέ δυνατόν. Ακόμη κι αν όλος ο στρατός και η αστυνομία ψήφισε το κόμμα του, θα ήταν πολύ δύσκολο να πάρει πάνω από πενήντα έδρες. Κι εκείνοι οι "δέκα πρώην" δε μου πολυγεμίζουν το μάτι. Η πληροφόρηση που έχω από πρώτο χέρι από τη χώρα μιλά περισσότερο για ένα κλήμα τρόμου πάνω από την πόλη της Χαράρε. Μακάρι να βγω ψεύτης και να νικήσει η δημοκρατία. Στο μεταξύ τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών ακόμη αναμένονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: