Τρίτη, Απριλίου 15, 2008

Η Ζιμπάμπουε στον ΟΗΕ

Ουάσινγκτον και Λονδίνο σκοπεύουν να θέσουν το ζήτημα της πολιτικής κρίσης στη Ζιμπάμπουε κατά τη διάρκειας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη, παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζει επ' αυτού η Νότια Αφρική, όπως ανέφεραν δυτικοί διπλωμάτες.
«Προτιθέμεθα να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το θέμα της Ζιμπάμπουε. Μεταξύ άλλων θεμάτων θα θέσουμε και το ζήτημα της Ζιμπάμπουε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ, Μπέντζαμιν Τσανγκ.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί με την ευκαιρία της συνεδρίασης, στην οποία θα προεδρεύει η Νότια Αφρική, με αντικείμενο τη συνεργασία μεταξύ ΟΗΕ και Αφρικανικής Ένωσης στον τομέα της ασφάλειας. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Σομαλίας και της Τανζανίας αλλά και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιταλίας. Στις διμερείς επαφές που θα γίνουν επ' ευκαιρία αυτής της συνόδου θα συζητηθεί και το θέμα της καθυστέρησης δημοσιοποίησης των επίσημων αποτελεσμάτων από τις προεδρικές εκλογές της 29ης Μαρτίου στη Ζιμπάμπουε, πρόσθεσε ο Τσανγκ.
Άλλος δυτικός διπλωμάτης είπε εξάλλου ότι, κατά πάσα πιθανότητα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν θα αναφερθεί στην κρίση στη Ζιμπάμπουε τόσο στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και στις συναντήσεις που θα έχει με το Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Μπέκι και με άλλους ηγέτες.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: