Τετάρτη, Απριλίου 23, 2008

Ακόμη μετράνε ψήφους στη Ζιμπάμπουε

Η νέα τμηματική καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από τις εκλογές της Ζιμπάμπουε που έγιναν στις 29 Μαρτίου δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το Σαββατοκύριακο αυτό, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή.
«Πιστεύω ότι η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο αυτό, είναι όμως μόνο μια πιθανότητα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζόρτζ Τσιουέσε, πρόεδρος της εκλογικής Επιτροπής της Ζιμπάμπουε (ZEC).
«Ένας σημαντικός αριθμός εκλογικών τμημάτων άρχισε μόλις χθες Δευτέρα την καταμέτρηση, αφού πέρασε το Σαββατοκύριακο συζητώντας για διαδικαστικά ζητήματα», πρόσθεσε.
Η νέα καταμέτρηση που άρχισε το Σάββατο, ζητήθηκε από το κυβερνών κόμμα που επικαλέστηκε ανωμαλίες στην ψηφοφορία. Αφορούν 23 από τις 210 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, όπου οι πολίτες της Ζιμπάμπουε ψήφισαν για να εκλέξουν πρόεδρο, βουλευτές, γερουσιαστές και δημοτικούς συμβούλους.
Το κόμμα του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που ασκεί την εξουσία από το 1980 που κηρύχτηκε η ανεξαρτησία της χώρας, έχασε επισήμως τις εκλογές. Όμως η νέα καταμέτρηση μπορεί να του επιτρέψει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, ανάμεσα κυρίως στον Ρόμπερτ Μουγκάμπε 84 ετών, που διεκδικούσε και 6η θητεία, και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι, 56 ετών, εξακολουθούν να μην έχουν ανακοινωθεί.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: