Κυριακή, Απριλίου 06, 2008

Μόνο το τέλος του μπορεί να επιλέξει ο Μουγκάμπε

Επιτέλους, ένα άρθρο για την κατάσταση στη Ζιμπάμπουε με το οποίο συμφωνώ. Φυσικά μας έρχεται από τα ξένα, με τη διαμεσολάβηση της Καθημερινής:

The Guardian

Υποτίθεται ότι οι εκλογές δίνουν το δικαίωμα επιλογής στους ψηφοφόρους. Ομως, ύστερα από 28 χρόνια όλο και πιο απολυταρχικής διακυβέρνησης, όλο και μεγαλύτερης κακοδιαχείρισης, παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών κυρώσεων, την επιλογή για το μέλλον της Ζιμπάμπουε συνεχίζει να την έχει ένας άνθρωπος: Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
Κάποτε, ο Μουγκάμπε ήταν αδιαμφισβήτητος ηγέτης και η παραμονή του στην εξουσία απολάμβανε νομιμοποίησης. Ομως, ο 84χρονος Μουγκάμπε αποδυναμώθηκε από τα δικά του σφάλματα, την απομόνωση, την παράνοιά του και τώρα από την ηχηρή εκλογική του ήττα. Ολες οι κάλπικες ψήφοι στον κόσμο δεν ήταν αρκετές για να πνίξουν την κραυγή οργής του περασμένου Σαββάτου.
Η επίσημη σιωπή σχετικά με τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών δείχνει ότι ακόμη και οι ειδήμονες της καλπονοθείας, που έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους στο παρελθόν, δυσκολεύονται τώρα να εμφανίσουν την ήττα ως νίκη. Οχι πως δεν θα προσπαθήσουν. Το σάπιο καθεστώς έχει πολλά να χάσει και οι φόβοι των αντιποίνων είναι υπερβολικά μεγάλοι, ώστε να τα παρατήσει χωρίς μια τελευταία προσπάθεια.

Η συνέχεια εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: