Παρασκευή, Ιουλίου 04, 2008

Ο μέγιστος αφρικανός συγγραφέας

Ο 78χρονος Νιγηριανός ποιητής, πεζογράφος και δοκιμιογράφος Τσινούα Ατσέμπε, ο οποίος γράφει στ' αγγλικά, έχει χαρακτηριστεί «ο πατέρας της σύγχρονης αφρικανικής λογοτεχνίας». Ο χαρακτηρισμός δεν ανήκει στον πρώτο τυχόντα, αλλά στη Νοτιοαφρικανή νομπελίστα Ναντίν Γκόρντιμερ, μέλος της επιτροπής τού Man Booker International Prize. Το μεγάλο διεθνές βραβείο τού απονεμήθηκε πέρσι.
Ετσι, ο Νιγηριανός συγγραφέας, που από το 1990 έχει καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι λόγω αυτοκινητικού ατυχήματος, πήρε τη σκυτάλη από τον Αλβανό Ισμαήλ Κανταρέ, πρώτο αποδέκτη του βραβείου, που θεσπίστηκε το 2007 και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν συγγραφέα για το σύνολο του έργου του.Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε στα ελληνικά το τελευταίο του μυθιστόρημα «Μυρμηγκοφωλιές στη σαβάνα» («Πάπυρος», μτρφ.: Κατερίνα Χαλμούκου, «Anthills of the savannah», 1987). Ούτε σ' αυτό το βιβλίο παρεκκλίνει από τις αρχική συγγραφική του εμμονή -φέτος συμπληρώνει πενήντα χρόνια εκδοτικής παρουσίας.

Αντίθετος με τον Κόνραντ

Από το πρώτο μυθιστόρημά του, το «Τα πάντα γίνονται κομμάτια» («Λιβάνης», «Things fall apart») ο Ατσέμπε ξεκαθαρίζει την εικόνα που έχουν οι δυτικοί για την Αφρική, κληρονομιά που ακόμη κρατάει αμείωτη από τους πρώτους ιεραπόστολους. Κατηγορώντας τη Δύση για ρατσισμό («An image of africa racism in conrad's «Heart of darkness», 1975), ο Τσινούα Ατσέμπε φρονεί ότι το μαύρο κομμάτι της ανθρωπότητας δεν είναι το αντίθετο του πολιτισμού, όπως πιστεύει ο Τζόζεφ Κόνραντ στην «Καρδιά του σκοταδιού», αλλά μία πολυδιάστατη και πολύχρωμη ήπειρος, που έχει μάθει να ζει με τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις της. Το εν λόγω βιβλίο μεταφράστηκε σε 50 γλώσσες και πούλησε πάνω από 10 εκατ. αντίτυπα!

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: